USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Легені» озера Світязь розпродують. ФОТО

28 Жовтня 2013 07:01
Кожен хто був на озері Світязь, купаючись, помічав на дні маленькі зелені кульки. Можливо ви їх з цікавістю роздивлялись, стискали в руці, і викидали назад у воду, оці кульки - це природні фільтри, латинські назви Cladophora aegagropila, Aegagropila sauteri, Cladophora sauteri. Ростуть вони дуже повільно, 5-10 міліметрів в рік, в природі можуть досягати величини до 20 сантиметрів в діаметрі, – інформує сайт Світязь.

Саме цю рослинку можна сміливо назвати «легенями» озера Світязь, без яких озеро, як і людина - просто помре.

При освітленні кладофори денним світлом, вона активно виробляє кисень, і саме завдяки кулькам кисню вдень припіднімається до поверхні і таким чином «подорожують» по водоймі. Вночі фотосинтез припиняється, і рослинка знову опускається на дно.

І якщо ви думаєте що чиста вода в озері Світязь завдяки підводним джерелам - то ви помиляєтесь. Джерела лише допомагають воді не застоюватися на одному місці, циркулювати, а зелені кульки Кладофори беруть саму безпосередню і головну участь в очищенні води. Без них найглибше озеро в Україні через декілька років перетвориться на найглибше болото, - йдеться у повідомленні.

У зв'язку зі змінами клімату в останні роки ХХІ століття популяція кладофор у світі стрімко почала зменшуватись. В Україні її можна зустріти лише на декількох озерах, одне з яких Світязь. В Європі її закуповують для очищення води і підтримання мікрофлори акваріумів, ставків, навіть цілих озер.

Але задля грошей люди йдуть на все що завгодно, в даному випадку - знищують природу. Деякі кмітливі «бізнесмени» створили навіть окремі сайти по продажу цих рослинок, скуповують за безцінь, а продають європейцям втричі-вчетверо дорожче.

Як стверджує автор повідомлення, є сайт cladophora.biz, власником якого є Оксана Власюк. На сайті продається кладофора поштучно, ціна залежить від розміру кульки: 2-3 сантиметри - 0.24$, 3-5 сантиметрів - 0,36$, 9-12 сантиметрів - 2$ за штучку, подібних сайтів є вже декілька.
Майже кожен житель села Світязь влітку займається зеленим туризмом - здають кімнати для відпочиваючих, проводять екскурсії тощо. Але як відомо, грошей забагато не буває, і кожен хапається за будь-яку додаткову можливість підзаробити, хто браконьєрством займається, хто ліс краде, а хто почав масово збирати кладофорії і продавати їх за безцінь...

У місцевих жителів київські підприємці скуповують кладофорії по ціні 400-500 гривень за мішок. В мішку може бути до 1500 кульок кладофор. І на відділенні Нової Пошти в Шацьку частенько можна побачити 3-5 мішків з цим «добром», які прийняті і готові до відправки.
Відповідно до постанови Кабінету міністрів, від 24 липня 2013 р. № 541, про «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд», за знищення, вивезення чи заподіяння шкоди водним рослинам, потрібно заплатити штраф у розмірі 55 гривень за рослину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
кеша Показати IP 28 Жовтня 2013 08:17
Типово для нашого міщанськго менталітету - продати все на світі за мертвих американських президентів, не задумуючись, що залишимо дітям, що щось безповоротно буде знищено. Гроші понад усе. Дикуни.
маруся Показати IP 28 Жовтня 2013 08:52
Полішуки є полішуками, і рідну маму продадуть!!!!!
Андрій76 Показати IP 28 Жовтня 2013 10:43
От як буває-коли розуму не має...Цікаво,та полішучня задумувалась хоч один раз над тим хто до них поїде,якщо Світязь перетвориться на велике болото?..Вже зараз є багато альтернатив Світязю на світових курортах за помірними цінами,а що буде через10-20років?..Будуть свої"фанерні будки"розбирати на дрова і продавати щоб вижити...
222 до Андрій76 Показати IP 29 Жовтня 2013 11:04
100% правди у коментарі!
маруся Показати IP 28 Жовтня 2013 11:00
Вони не задумуються, вони хочуть вилізти з того болота, але вони все одно погрузнуть в ньому, бо це для них рідне....
Наталія Показати IP 28 Жовтня 2013 13:14
Все воно так, але куди екологія дивиться???? Чи теж гроші їй очі затьмарили?
Вадім Показати IP 28 Жовтня 2013 14:14
Їхав вранці в маршрутці з пансіонату Шацькі озера до Луцька, бачив як на березі озера вантажили якісь мішки в бус. От воно виявляється що!!! Куди дивиться парк, який влітку дере за вїзд на територію гроші???
1111 Показати IP 29 Жовтня 2013 19:01
Люди, опом'ятайтесь. Подумайте, що ви залишите своїм дітям

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus