USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцькі депутати перевірятимуть використання бюджетних коштів

28 Травня 2015 18:04
Створити комісію, що працюватиме заради профілактики фінансових зловживань та стежитиме за ощадливим використанням бюджетних коштів, вирішили депутати міськради.

Проект рішення про створення тимчасової контрольної комісії з питань перевірки ощадливого витрачання бюджетних коштів розглянули під час 74-ї сесії міськради 28 травня.

Як повідомив член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук, відповідно до законодавства, всі товари та послуги, які купують на суму до 100 тисяч гривень, проводяться без тендерів та всі роботи на суму до мільйона гривень також проводяться без тендерів, що у Луцьку спричиняє те, що роботи на великих об’єктах розбиваються на декілька частин і, наприклад, ремонт вулиці відбувається без конкурсних торгів. Таким чином, мовляв, відкривається простір для фінансових зловживань.

Так, як встановила Держфінінспекція, департамент ЖКГ не здійснює заходи із забезпечення ефективного використання бюджетних коштів при оплаті робіт, що не підпадають під дію Закону «Про здійснення державних закупівель», в результаті чого до виконання робіт залучає організації, цінові пропозиції яких є одними із найбільших на ринку надання послуг. Протягом минулого року департамент виконав робіт з ремонту дорожнього покриття на суму 42 мільйони гривень, з них 12 мільйонів освоєно через процедуру конкурсних торгів, понад 29 мільйонів – поза цією процедурою.

Депутат розповів, що відповідно до довідки участі працівника Держфінінспекції у Волинській області у перевірці, що проводилася УСБУ у Волинські області щодо правомірності укладання в 2014 році керівництвом департаменту договорів із капітального ремонту тротуарів у Луцьку, сума договору з ТзОВ «Луцьавтодорсервіс» з ремонту тротуарів по проспекту Перемоги становить 996 тисяч гривень.

Фінансовий інспектор зазначає, що у Луцьку є низка організацій, які здійснюють виготовлення та укладання бруківки, але департамент не пред’явив для перевірки документів, що підтвердили ю моніторинг цін та інших заходів з метою забезпечення використання коштів для ремонту тротуарів. Так, УСБУ у Волинській області подало дві пропозиції із ремонту тротуарів у Луцьку – одне підприємство пропонувало здійснити роботи за 530 тисяч гривень, а інше – за 568 тисяч. На жаль, за ці роботи департамент ЖКГ міськради заплатив майже вдвічі більше. Висновок довідки полягає в тому, що департамент не забезпечив виконання вимог пункту 6 статті 7 Бюджетного кодексу про дотримання принципів ефективності використання бюджетних коштів.

Він повідомив, що аналогічні до вказаного договори керівництво департаменту уклало з тим самим підприємством на ремонт тротуарів перехрестя проспекту Соборності та вулиці Гордіюк, перехрестя проспекту Соборності та вулиці В’ячеслава Чорновола, вулиці Воїнів-Інтернаціоналістів та проспекту Соборності.

Також депутат розповів про те, що прокуратура міста Луцька провела 20 перевірок у період з 2013 по 2015 рік, прокурору міста подано 11 подань на працівників департаменту ЖКГ, порушено дві кримінальні справи. Відтак, він вважає, що існує достатньо підстав для того, щоб комісія дослідила нагальну проблему використання бюджетних коштів, адже з міського бюджету часто вдвічі переплачують за проведення ремонтних робіт.

На підтримку проекту рішення висловився депутат Юрій Вега, який зазначив, що не завадить, аби від органів місцевого самоврядування діяв орган профілактичного нагляду за використанням бюджетних коштів.

Просив підтримати проект і міський голова Микола Романюк, сказавши, що комісія дозволить зняти «надумані та піарські питання».

Ігор Поліщук зазначив, що планується, що члени комісії витребують угоди, укладені виконавчими органами міськради та комунальними підприємствами, з’ясувати вартість закупівлі робіт і послуг та порівняти її з ринковою ціною. Таким чином, можна буде здійснити профілактику порушень та вивільнити кошти, за допомогою яких можна вирішити чимало проблем у Луцьку. Він зауважив, що складно назвати піаром документи щодо перевірки УСБУ за підписом головного фінінспектора та кримінальні справи.

У підсумку, депутати підтримали проект рішення, обравши головою комісії депутата Олександра Пизу.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus