USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Мораторій цін на ліки загрожує поганим іміджем країни і соціальним бунтом – волинські фармацевти

27 Жовтня 2009 14:10
Якщо закон про мораторій цін на ліки вступить в силу, то може зупинитися імпорт лікарських засобів, можлива поява фальсифікованих ліків, а також зменшиться інвестиційна привабливість України у сфері фармації. Так заявив директор ТОВ «Волиньфарм» Станіслав Шайко – повідомляє 27 жовтня репортер «Волинських новин»..
Представники волинських фармацевтичних компаній, лікарі та чиновники «від медицини» вирішили надіслати звернення до Президента України Віктора Ющенка. Вони обурені появою проекту закону  «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення».
Голова «Волиньфарму» додав, що цей проект закону має кілька аспектів, передовсім, політичний, адже він був створений ще минулоріч, проте нині, в період перевиборчої боротьби, набув актуальності.
Він нагадав присутнім, що курс долара США станом на 1 липня 2008 року становив 4, 8 гривні, а нині – 8, 2 гривні. Він пояснив, що при вступі закону в силу доведеться на день-два зачинити усі аптеки для переобліку товарів, а це спричинить проблеми для тих хворих, що лежать під крапельницями чи проходять процедуру гемодіалізу, адже їм потрібні препарати. За його словами, не виключений і «соціальний зрив».
Станіслав Шайко зауважив, часовий інтервал дії закону – «на період фінансової кризи» - . вкрай невизначений.
«Держава і так контролює 60 % цін на ліки, а ось на Волині вони нижчі, ніж на Львівщині на 5-10 % і на 15 %, ніж у Києві. Саме тому волинські фармацевти вирішили звернутися до Президента, аби той заветував цей законопроект» - сказав пан Шайко
Директор ДВТП «Волиньфармпостач» Михайло Півнюк зауважив, що аптечні підприємства потерпатимуть від збитків. «Держава має забезпечити відповідні дотації. Лише для Волині, за підрахунками керманича «Волиньфармпостачу», ця сума становитиме 10 мільйонів гривень, а ось для всієї України державі доведеться «викласти» близько 8 мільярдів гривень в рік» - сказав пан Півнюк.
Він додав, що від Волинської ОДА уже направила свій відповідний лист до президента. Схоже звернення мала б розглянути і чергова сесія Волиньради, проте до цього питання депутати «не дійшли».
Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк зауважив, що закон був прийнятий поспішно, мовляв, просто створюється нова пільга, яка не підкріплена фінансово. «Йдеться про обезкровлення фармацевтичного ринку», - зауважив чиновник і додав, що управління охорони здоров’я підтримує звернення до Президента України.
Пан Ващенюк зауважив, що при вступі у силу цього закону, може йтися і про закриття сільської мережі аптек.
Довідково:
6 жовтня 2009 року був прийнятий за основу проекті Закону «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення». У ньому зокрема йдеться:
«На період фінансової кризи до встановлення розміру мінімальної заробітної плати і пенсій на рівні прожиткового мінімуму та до погашення заборгованості із виплат заробітної плати, стипендій та грошового забезпечення студентів, курсантів та учнів запровадити мораторій на підвищення цін на всі види лікарських препаратів вітчизняного та закордонного виробництва, що використовуються населенням України та лікувальними закладами. Лікарські препарати вітчизняного виробництва реалізуються за цінами, регульованими державою, лікарські препарати закордонного виробництва за цінами, що склалися станом на 1 липня 2008 р».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus