USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На консервацію старовинного човна на Волині досі немає грошей

29 Жовтня 2015 19:00
На збереження човна із віковою історією у держави досі не знайшлося грошей, - інформує «Волинська газета».

Спекотний серпень цього року подарував нам диво-знахідку: човен-довбанка із вод Стиру, що в селі Старосілля Маневицького району, став справжньою сенсацією на всю Україну.

«Волинська газета» першою взялася за дослідження: ми писали про те, як археологічний скарб підняли на поверхню, якого він роду-племені, де міг там узятися. Розповідали про місце – урочище Городище у Старосіллі, де взагалі варто провести ґрунтовні дослідження, при цьому, звісно, називали місцевих ентузіастів на чолі з директором Маневицького краєзнавчого музею Петром Хомичем, які власними силами човен дістали, доставили у місцевий храм історії на збереження… І от тут варто зробити паузу.

Цими днями з телефонної розмови із Петром Хомичем дізналася, що історія з човном далеко не радісна. Звісно, після тривалого зберігання у воді довбанка ризикувала без належних умов та необхідних процедур просто розсипатися на поверхні! Тому краєзнавці змушені були знову поміщати човен у водойму, потім – діставати назад, щоб розпочати процедури консервування.

Правда, тішиться, що все минуло успішно. Тепер човен – у коробі, який виготовили для його зберігання. Петро Хомич розповідає: човен необхідно обробляти двічі на день спеціальним розчином – щоб убивати бактерії, а це, звісно, затратно. На запитання, чи є для цього гроші, каже, що поки немає, але вони намагаються їх знайти – звертаються у профільне міністерство, інші держані структури. Є запас цього розчину на певний час – такий подарунок зробили фахівці Національного заповідника «Хортиця».

Петро Микитович розповідає, що на базі музею недавно відбулася масштабна всеукраїнська конференція. Прибули науковці та археологи з уже згаданої «Хортиці», із міст Суми, Рівне, Київ, Львів, були представники нашого СНУ ім. Лесі Українки – і всі одноголосно заявили: знахідка дійсно варта уваги і дослідження. Правда, археологи поки не називають точних дат, бо чекають результатів радіовуглецевого аналізу, який встановить вік дерева.

Що дивує: для проведення цієї конференції кошти виділив один із місцевих благодійних фондів, а не держава, для якої це мало би бути особливо важливо…

Ще одна приємна новина, яку повідомив краєзнавець, – територію Городища незабаром досліджуватимуть археологи – візьмуться за це фахівці ДП «Волинські старожитності». Безперечно, ми скоро дізнаємося ще чимало цікавого – недаремно ж місцевий люд давно говорить про древню історію урочища. Щодо гербів, викарбуваних на знаряддях праці, які тоді підняли разом із човном, то теж поки – лише припущення.

Не відомо також, коли з води діставатимуть іще один човен, що на протилежному березі Стиру, точніше – невідомо, яким коштом це зробити і як той раритет зберігати, бо ж тут із цим он… морока.

Чекаємо і сподіваємося. В першу чергу на те, що держава таки знайде можливість зберегти те, що природа тисячу літ ховала від людського ока, бо ж це – наша історія, і, можливо, зовсім не така, як ми її досі знали. Або (нехай так!) у цей гарячий передвиборчий час знайдеться благодійник, який і для себе, і для нащадків зробить корисну справу, або... Чесно кажучи, досі не хотілося пригадувати цю прикру історію…

Словом, ми вже маємо досвід, за який, як мінімум, має бути соромно.

Знаний на Волині та за її межами журналіст – власкор газети «Урядовий кур’єр» Валерій Мельник (до речі, із авторством Валерія Степановича у згаданому всеукраїнському виданні теж був надрукований матеріал із назвою «Стирський артефакт», – авт.) пригадує, як стародавній човен завдовжки 13 м, знайдений у середині 70-х рр. у Стиру (район колишньої автостанції) навіть не змогли дістати цілим, бо вимивали його з води з допомогою водомета одного із суден, що було на пристані. Під дією сили водного струменя древня знахідка просто… розлетілася на шматки. Так частинами той човен доставили у музей, що був на вулиці Шопена (нині – поліклініка СБУ), лишили у підвалі. Ну і… все.

А в газеті «Молодий ленінець», розповідає Валерій Степанович, теж була така ж сенсаційна інформація про знахідку, опублікована журналістом Володимиром Шабалою.

Як би там не було, збереження цього човна – то питання нашої національної гідності. Бо ж що ж ми тоді за народ і яку таку щоразу «нову» державу будуємо, якщо їй геть байдуже до власної історії?

Світлана Думська
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Думка Показати IP 29 Жовтня 2015 21:39
Втопити його назад.
макс Показати IP 30 Жовтня 2015 08:59
А "великі патріоти" Ющенко, який збирає старовину, Порошенко, який так любить Україну, Яйценюх, який без неї жити не може - не можуть скинутися на це діло? Це було б справжнє меценатство, яким відомі багато українських промисловців 19 - 20 століть. Чи не "по бізнесових понятіях"?
ну Показати IP 30 Жовтня 2015 10:04
так про яку суму мова ? менше води, журналісти.......
РОМАН з ГПЗ Показати IP 30 Жовтня 2015 21:02
ну всьо виборча компаныя завершилась..грошей не буде

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus