USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

На Волині «провалили» програму підтримки малого і середнього бізнесу

7 Квітня 2015 17:55
Інформаційно-просвітницьку кампанію в області планували розгорнути для підприємців упродовж двох років. За результатами тренінгів, семінарів та круглих столів на Волині хотіли досягти збільшення кількості підприємливих людей та напрацювати відповідні законодавчі ініціативи.

Під час сесії обласної ради депутати розглянули проект рішення «Про Регіональну програму розвитку малого і середнього підприємництва у Волинській області на 2015 - 2016 роки».

На фінансування усіх заходів згідно з Програмою передбачали трохи менше мільйона гривень.

Така сума, вважає депутат волинської обласної ради Сергій Іванюк, мізерна для належної підтримки малого і середнього бізнесу в краї.

«Програма приймається, але фінансуватися не буде?! Навіщо тоді її приймати? Це Програма, яка не працює, треба приймати таку, яка працюватиме», - наголосив обранець громади.

З цього приводу заступник директора департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Галина Дика зауважила, що фінансування може з’явитися, адже торік Уряд передбачив гроші.

«Ми надіємося, що Уряд напрацює низку змін і фінансування буде. Адже зараз питання розвитку малого і середнього бізнесу вивчають і це будуть розглядати на урядовому засідання. Торік Програма отримала фінансування - більше 167 тисяч гривень. Ми кошти давали сільським господарствам, гасили кредиторську заборгованість підприємців та інформаційно допомагали малому бізнесу. Колись ми підтримали підприємство імені Шевченка. Сьогодні це потужне господарство «Угринів» і воно успішно працює. Програма вкрай важлива для області», - пояснює чиновниця.

Депутати закликали колег підтримати Програму, мовляв, до її створення долучилися безпосередньо представники малого та середнього бізнесу.

«Ця Програма має інфомаційно-просвітницький напрямок. Ми тут не плануємо створювати якусь кредитну спілку, тому необхідно підтримати таку ініціативу, адже багато підприємців є ініціаторами створення цієї Програми», - наголосив депутат Анатолій Грицюк.

Втім, за підтримку Програми проголосували лише 39 депутатів, 2 обранці громади утрималися, 7 не голосували взагалі. Отже, не вистачило голосів, аби ухвалити Проект рішення, адже для ухвалення рішення потрібний мінімум - половина депутатського корпусу плюс один голос, тобто 41 «За».

Зауважимо, що розробники Програми прогнозували такі успіхи збільшення:

- кількості малих підприємств до 5200 одиниць, середніх - до 313 одиниць;

- кількості фізичних осіб підприємців до 51700 осіб;

- кількості малих підприємств у розрахунку на 10 тисяч населення до 52 одиниць;

- кількості фізичних осіб-підприємців на 10 тисяч населення до 500 одиниць;

- питомої ваги малих підприємств у загальнообласному обсязі виробництва регіону до 15,4 відсотка, середніх – до 40,5 відсотка;

- надходжень до бюджетів від діяльності суб’єктів малого та середнього підприємництва до 47,5 відсотка.

Згідно з пропонованою підтримкою бізнесу Волині, підготовку й перепідготовку та підвищення кваліфікації мали пройти 15 тисяч осіб.

Відповідно до планів програми, мали б проводитися семінари-тренінги, круглі столи щодо формування законодавчих пропозицій.

Окрім того, на конкурсній основі мало б даватися пільгове кредитування через обласний фонд підтримки підприємництва та часткового відшкодування з обласного та місцевих бюджетів відсоткових ставок за кредитами. У поточному році закладали 300 тисяч гривень, у 2016-му році – 500 тисяч гривень.

Загалом у секторі малого і середнього підприємництва області зайнято близько 140 тисяч осіб – майже 32 відсотки від економічно активного населення працездатного віку.

А малі підприємства торік реалізували продукції, виконали робіт, послуг на суму 8,2 мільярда гривень - 115,3 відсотка у порівнянні з 2013-им роком.

Прогнози здобутків завдяки реалізації Програми
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анонім Показати IP 7 Квітня 2015 18:45
НЕ СМІШІТЬ ЛЮДЕЙ своїми прожектами. зробіть нормальне оподаткування, НЕ МІНЯЙТЕ ЗАКОНОДАВСТВА кожний тиждень, наведіть порядок у системі подання і адміністрування звітності, створіть сприятливий клімат для інвестицій. бізнес сам буде розвиватись без вашої тупої турботи
і найголовніше до Анонім Показати IP 7 Квітня 2015 20:20
зробіть все для припинення війни - гроші люблять тишу!
Анонім Показати IP 7 Квітня 2015 20:52
Не забивайте голови людям програмами. З точки зору чиновника - вони надають бізнесу неоціненну допомогу - все фікція. Скажіть хто краще знає яку конкретну допомогу , в тому числі інформаційно- просвітницьку, треба бізнесу. Неможливо щось планувати в наших реаліях: приклад ціна на газ, яку встановили з 1 березня , а повідомили 5 - го про підвищення, а сума то суттєва 11377.00 грн. А електронна реєстрація пдв- рахунків, знов живі гроші , а де вони. візьмуться , в країні АТО. Монополісти викачують гроші наперед, а з авансуванням проблеми. Правила змінюються постійно і обіцянки сприятливого клімату то все пустий звук. Монополісти правлять бал...
ФОП Показати IP 7 Квітня 2015 21:52
Ага, вже що посприяли, то посприяли...Мало того, що заробітків зараз мінімум, так ще й касові апарати купуй за 7 штук мінімум... На сьогоднішній день думаєш як на плаву утриматись, а тобі на рятувальний ЛОМ!
економіст до ФОП Показати IP 7 Квітня 2015 22:57
ви думаєте, Ведете дві бухгалтерії, заплатив єдиний податок, і решту в кишеню мимо каси. Припиняйте барижити, починайте працювати чесно.
совєцкій економіст до економіст Показати IP 8 Квітня 2015 06:59
Все вірно. Заплати податки і спи спокійно - в могилі.
Анонім до економіст Показати IP 8 Квітня 2015 10:22
скажи це олігархам, які крадуть мільярди. моїх 700 грн. в місяць погоди не зроблять.
Грицюк Показати IP 8 Квітня 2015 11:22
Непотріб і таких як воно треба гнати брудною мітлою

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus