USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.72 39.90
  • PLN 9.75 9.90

НБУ дозволив розголошувати банківську таємницю

22 Вересня 2009 10:33
З 22 вересня Кабмін офіційно отримає доступ до інформації про рахунки і фінансовий стан клієнтів банків, які рекапіталізує. Крім того, НБУ дозволив банкам розкривати банківську таємницю про своїх клієнтів іншим кредитним установам при видачі їм кредитів і банківських гарантій. Банкіри кажуть, що і так діляться з колегами інформацією про неблагонадійних клієнтів, а послаблення необхідні банкам, які братимуть на себе активи ліквідованих установ. Про це інформують «Волинські Новини».
Міністерство юстиції зареєструвало ухвалу Нацбанку №488 «Про внесення змін до Правил зберігання, захисту, використання і розкриття банківської таємниці», яка набуде чинності 22 вересня. Цим документом імплементовані норми, що прийняті Верховною радою 24 липня, дозволяють тимчасовому адміністратору надавати Мінфіну інформацію, що містить банківську таємницю щодо банків, участь в капіталізації яких приймає державу.
Згідно статті 60 закону «Про банки і банківську діяльність», банківською таємницею є «інформація про діяльність і фінансовий стан клієнта, що стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта і взаємодії з ним або третьою особою при наданні послуг банку, і розголошування якої може заподіяти матеріальний або моральний збиток клієнтові». Зокрема, до неї відносяться відомості про банківські рахунки клієнтів, їх фінансові операції і фінансово-економічний стан.
Окрім цього, НБУ дозволив розкривати банківську таємницю «осіб, на користь яких відчужуються активи і зобов’язання банку при виконанні заходів, передбачених програмою фіноздоровлення банку, або під час здійснення процедури ліквідації». Банк тепер також може розкривати інформацію про клієнта іншим банкам «в об’ємах, необхідних при наданні кредитів, банківських гарантій».
Банкіри спокійно відреагували на розширення кола осіб, що мають доступ до банківської таємниці. Повідомлення колег про позичальників, які ухиляються від виплати боргу, існувало і до офіційного дозволу НБУ. Інформацію про таких клієнтів банки регулярно пересилають своїм контрагентам поштою НБУ. «Іншою інформацією обмінюватися марно, тому що зараз кожен банк закритий від інших», - відзначив голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський.
Користь ухвали експерти бачать тільки для Мінфіну, який зможе більш повно вивчати інформацію щодо  банку який рекапіталізують.
«Це допоможе нашій спільній роботі по відновленню довіри до банківської системи», - сказав директор департаменту Мінфіну з питань участі держави в капіталі банків Теймур Багіров, уточнивши, що банківську таємницю відносно вже рекапіталізованих банків (Укргазбанк, Родовід Банк і банк «Київ») уряд і так мав завдяки окремим ухвалам НБУ.
Банкіри вважають, що можливість передачі інформації про відчужені активи також прописувалася держбанкам. «Це зроблено під нові держбанки, яким передаватимуть депозити населення, як, наприклад, переклад вкладників з Укрпромбанка, що зачіпає банківську таємницю, - сказав пан Гребінський.– Така норма буде необхідна також при об\'єднанні банків», пише «Коммерсантъ-Украина».
У можливості розголошування Кабміном банківської таємниці банкіри не сумніваються.
«Під час виборчої кампанії така інформація цілком може з\'явитися для тиску на опонентів, - відзначив член наглядової ради одного з найбільших банків.– Адже і раніше з трибуни Верховної ради звучали дані, за розголошування яких нікого не засудили».
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus