USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

НБУ може дозволити банкам змінювати обмінний курс протягом дня

3 Березня 2011 16:32
МВФ вимагає від Національного банку України (НБУ) лібералізації і більшої волатильності валютного ринку. На виконання цих вимог НБУ обіцяє до кінця півріччя скасувати заборону для банків і обмінних пунктів на зміну протягом одного дня курсів обміну готівкових валют.

Таке зобов'язання закріплено в проекті Меморандуму про економічну та фінансову політику (МЕФП), погодженому українською стороною та місією МВФ за результатами її роботи в Києві з 1 по 14 лютого 2011 року, текст якого є у розпорядженні Дзеркала тижня.

«Оскільки покращення зовнішньої ситуації триває, основним завданням наступного періоду є впровадження більшої гнучкості для операцій на ринку іноземної валюти шляхом скасування встановлених під час кризи обмежень», — йдеться в документі.

Зокрема, одним з таких обмежень на готівковому ринку є заборона на зміну банками протягом одного операційного дня спочатку встановлених курсів обміну валют. Її Нацбанк і обіцяє незабаром скасувати.

„Відповідно до нашої стратегії, ми маємо намір запровадити наступні заходи: ...дозволити пунктам обміну валют змінювати оголошені ними курси обміну протягом дня (до кінця червня 2011 року)“, — зафіксовано зобов'язання у меморандумі МВФ.

Нагадаємо, що одну схожу постанову, яка викликала хвилю обговорень на ринку, НБУ випустив в кінці минулого року. Однак, як виявилося, це була „марна тривога“. Зокрема, як пояснив глава НБУ Сергій Арбузов, у регулятора було дві постанови, що встановлюють обмеження щодо маржі в обмінних пунктах протягом дня. Одну з них (постанова № 462) НБУ і скасував, роз'яснивши потім, що до зміни курсу вона не мала стосунку. „Ми скасували її як зайву, а в деяких ЗМІ це сприйняли, начебто ми лібералізацію провели“, — зазначив Арбузов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Кіно Показати IP 3 Березня 2011 20:29
Гражданє! Считайтє дєньгі нє отходя от касси!(с)...і пєрєсчітивайтє...
МІР Показати IP 19 Березня 2011 10:12
Чому ні хто із обізнаних журналістів не ставить запитання: Чому МВФ ставить таки вимоги суверенній «державі», у якій є такий признак власної державності, як національна валюта - гривня? Кому вигідно на протязі дня змінювати курс Валют і на яких підставах? Яке відношення має іноземна валюта до визначення вартості товарів/послуг в Україні і чи не є організація спекулятивного ринку іноземної валюти засобом не прямого впливу, а якщо говорити відверто – засобом управління цією «державою» і хто здійснює це управління? Адже всім відомо, що НБУ прив’язав гривню до корзини валют, а вплив на курс гривні до основних валют має досить відносний. Тобто НБУ може регулювати курс опосередковано, так званими валютними інтервенціями (викидами) на ринок валюти в свобідний обіг (гра на пониження). В результати тонни доларового паперу ходять по Україні і користується попитом у суспільства лише тому, що так нав’язано зовні. Відомо, що долар давно забезпечується лише нестабільністю і невпевненістю громадян в власну державу. Так на кого працює НБУ? Кому це вигідно(нестабільність і невпевненість)? Ціни не піднімаються – дурні, а знецінюється вартість власної національної валюти. Нам це хочуть представити, як коливання «свобідного ринку» а в результаті ми передаємо, а рано чи пізно передамо все, істинні вартості – природні ресурси, землі і власний труд за не чим не забезпечений папір. Кричить про це! Спасайтеся! Бо нам п-ць!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus