USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Не купуйте цукор мішками! – кажуть в АМКУ

1 Лютого 2010 17:37

Впродовж останнього місяця подорожчали на декілька відсотків олія, цукор, макаронні вироби, ковбаса та хліб. У Держінспекції контролю за цінами пояснюють, що збільшення пов’язане з підвищенням відпускної ціни виробника.
За даними моніторингу цін, який проводився з 20 по 30 січня 2010 року, пшеничний хліб першого ґатунку подорожчав з 3,42 до 3,62 гривень, житній з 3,37 до 3,43 гривень за кілограм. В інспекції пояснюють, що підвищення відбулося за рахунок зростання оптово-відпускної ціни на хліб виробництва ВАТ «Хліб». Причиною цього є зростання планової собівартості продукту та збільшення планового рівня рентабельності.
Підвищення ціни на соняшникову олію на 6,5%, манну (на 4,6%) та гречану крупу (на 2,4%), молока на 5,3% в інспекції пояснюють зміною відпускної ціни підприємств постачальників.
Підвищення цін на варену ковбасу (на 10,6%) та макаронних виробів з пшеничного борошна вищого ґатунку на 2,2% викликане заміною дешевих товарів дорожчими.     
Як у цілому в Україні  так і в області в ІІІ декаді січня роздрібні ціни на цукор зросли в середньому на 25-30%. Цурок подорожчав внаслідок зміни виробника, якими стали ВАТ «Красилівський цукровий завод» та ТзОВ «П’ятидні». Відпускна ціна на цукор цих підприємств є 8,22 та 8,2 гривень.
Водночас в Держінспекції контролю за цінами кажуть, що майже у 90% торгівельних закладів цукор відсутній, так як виробники не задекларували нові ціни вчасно.
Голова волинського територіального відділення АМКУ Віктор Гупало зазначає, що ціни на цукор після виборів впадуть, тому робити ажіотаж з закупівлею солодкого продукту не варто.  
Оскільки таке значне подорожчання цукру може містити ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції з боку учасників ринку, Антимонопольний комітет України розпочав розгляд справи. В.о. голови Комітету Олександр Мельниченко застеріг учасників ринку від неправомірних дій та закликав повернути ціни до попереднього рівня, що Комітет враховуватиме під час проведення розслідування.
Голова Волинського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віктор Гупало зазначив, що у зв’язку з розглядом Комітетом справи, відділення звертається до власників торговельних мереж, постачальників, органів влади та місцевого самоврядування повідомляти про конкретні факти, що можуть свідчити про зловживання монопольним (домінуючим) становищем або про наявні антиконкурентні узгоджені дії (змови) цукрових заводів, оптових постачальників цукру.
Звертатись можна  за телефоном у Луцьку 24-91-86 або на електронну пошту [email protected] тервідділення.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
злата Показати IP 1 Лютого 2010 19:27
Шановний ,пане Гупало,а чи не стане так,як і при піднятті Луцькою мерією цін на обслуговування прибудинкових територій,де, як вияснилось за словами Ш.Б.П.,"порушена лише процедура,а самі ціни є економічно обгрунтованими..." Нонсенс,і чи ж знову не виясниться,що ціни на цукор є правильними?
kozak Oleg Показати IP 2 Лютого 2010 12:27
Та в нас де не глянь - то там піднімають ціни, то там - а зарплати як були однакові так і є. А за прибудинкову територію про що пише "злата" - це взагалі наглість - крім вивозу сміття більше нічого не робиться, не прибирають, ліфти не обслуговують, а ціни ростуть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus