USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Не всі освітяни Волині готові до проведення електронних аукціонів

15 Травня 2013 16:38
18 органів освіти Волинської області (86%) мають електронний цифровий підпис.

Про це повідомили у «Центрі Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу».

У рамках Всеукраїнської ініціативи «За доброчесні закупівлі в системі освіти» Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу у квітні 2013 року провів моніторинг наявності та порядку використання електронного цифрового підпису в територіальних органах освіти Волинської області.

Зокрема надіслали запити про доступ до публічної інформації до всіх відділів освіти райдержадміністрацій, управлінь освіти міст обласного підпорядкування та обласного управління освіти Волинської області.

Зігдно з отриманою інформацією, 18 органів освіти Волинської області (86%) мають електронний цифровий підпис (ЕЦП). ЕЦП не застосовується лише у відділі освіти Володимир-Волинської та Луцької РДА. Також електронного цифрового підпису не має управління освіти Волинської ОДА, проте воно фактично не закуповує товари, роботи й послуги на конкурсних торгах.



Значно гірша ситуація із нормативною базою використання електронних цифрових підписів у відділах та управліннях освіти Волинської області, - інформують у ЦПАВК. Фактично всі відділи освіти не мають ані положень, ані інструкцій з порядку використання електронного підпису. Лише відділ освіти Локачинської РДА надав запитувачам копію наказу «Про організацію застосування електронного цифрового підпису» та зміни до нього.

Що ж до організацій, з якими органи освіти заключали договори щодо надання послуг електронного цифрового підпису, то їх є три: ПАТ «Інфраструктура відкритих ключів», Волинська філія ТОВ «Арт-мастер» та Державна податкова адміністрація України у Волинській області.



Волинські освітяни заключили 13 договорів із ПАТ «Інфраструктура відкритих ключів» (72%), 3 договори із Волинською філією ТОВ «Арт-мастер» (17%) та 2 із ДПА у Волинській області (11%). При цьому Вартість обслуговування в «Інфраструктури відкритих ключів» є найвищою - 396 гривень у рік. «Арт-мастер» пропонує свої послуги за 234 гривень у рік, а ДПА надає електронні ключі безкоштовно.

Отож, у ЦПАВК дійшли висновку, що хоча процедура електронних реверсивних аукціонів ще фактично не застосовується в Україні, технічна готовність органів освіти Волинської області до їх проведення є доволі високою.

Зараз бухгалтерії волинських відділів освіти переважно використовують ЕЦП для подачі податкової, статистичної звітності та звітності до Пенсійного фонду.

Довідково:
Улітку 2012 року прийняли зміни до Закону України «Про здійснення державних закупівель», згідно з яким ще з 1 січня 2013 року органи влади мали б проводити електронні реверсивні аукціони. Проте більшість органів влади виявилися просто не готовими до їх проведення, тому реальне впровадження цього механізму в Україні довелося відкласти.
Електронний реверсивний аукціон - це аукціон «навпаки». Учасники тут не підвищують, а понижують ціну до прийнятного для себе рівня за виставлений лот.
У Європі електронні аукціони - звична практика, яка регулюється Директивою 2004/18/ЄС. Значна частина державних закупівель у Європейському Союзі здійснюється через так звану «Динамічну систему закупівель» - це електронний і багато в чому автоматичний процес, який допомагає зробити придбання більшості розповсюджених і стандартних товарів та послуг максимально швидким, зручним і прозорим.

Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу є учасником Всеукраїнської ініціативи «За доброчесні закупівлі в системі освіти». Проект фінансується Європейським Союзом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
тупий Показати IP 15 Травня 2013 17:35
А про що взагалі мова?
епц Показати IP 15 Травня 2013 18:50
Якого милого купували по 400 гри, коли в податковій дають безкоштовні ключі? Вказівка згори?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus