USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Одне з найбільших держпідприємств України можуть приватизувати

3 Липня 2013 12:58
Корпоратизацію «Укренерго» готують у Міненерговугілля. Експерти вважають, що корпоратизація може призвести до подальшої приватизації підприємства. Ця компанія володіє всіма магістральними мережами електропередачі в країні, - пише «Комерсант-Україна».

Як повідомляється, у розпорядженні видання опинився підготовлений Міненерговугілля законопроект «Про особливості корпоратизації держпідприємства «Укренерго», що передбачає перетворення держпідприємства в публічне акціонерне товариство.

Джерело у Міненерговугілля пояснило, що він буде внесений до Верховної ради до кінця липня. Зараз законопроект розглядається галузевими відомствами - Нацкомісією з цінних паперів і фондовому ринку, Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики, Мінфіном, Мін'юстом і Мінекономторгівлі.

У прес-службі Міненерговугілля документ не коментують.
Тим часом у пояснювальній записці до нього йдеться, що корпоратизація «Укренерго» дозволить залучити кредити для модернізації високовольтних електричних мереж на загальну суму 47,5 мільярда гривень. У тому числі в 2013-2020 році 31,2 мільярда гривень.

При цьому в міністерстві відзначають, що необхідність корпоратизації «Укренерго» пояснюється вимогою міжнародних фінансових структур.

НЕК «Укренерго» займається диспетчерським управлінням об'єднаною енергосистемою і експлуатацією всіх магістральних ліній електропередачі України. Дохід компанії минулого року збільшився на 16,8%, до 3,1 мільярда гривень.

Старший радник представництва ЄБРР в Україні Антон Усов говорить, що банк досить довго обговорює з «Укренерго» можливість фінансування і рекомендував компанії провести реорганізацію.

ЄБРР уже виділив «Укренерго» три кредити: на модернізацію ліній електропередачі (ЛЕП) Запоріжжя-Каховка (175 мільйонів євро), Рівне-Київ (150 мільйонів євро) і ЛЕП в Одеській області (25,8 мільйона євро).

Корпоратизація може виявитися також першим кроком до приватизації «Укренерго», вважає старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква.

Незважаючи на те що в законопроекті є норма, що забороняє приватизацію компанії, одна з його статей передбачає виключення «Укренерго» зі списку підприємств, що не підлягають приватизації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus