USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Заробляти не можна вмирати. Чим живе професійна футбольна ліга України

12 Березня 2016 18:30
Професійна футбольна ліга України і далі працює над розвитком та освітою клубів своїх чемпіонатів (перша і друга ліги). Ця організація, на відміну від елітної Прем’єр-ліги, раніше збагнула, що через складну економічну ситуацію менеджмент футбольних клубів зобов’язаний проводити якісний кризовий маркетинг змагань. Два роки тому друга ліга українського чемпіонату скоротилася до десяти команд і йшлося навіть про тимчасове об’єднання першого і другого дивізіонів.

Минулого тижня ПФЛ провела семінар зі стратегічного маркетингу спортивних організацій. Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини за 10 березня (№6)

Президент ПФЛ: «Футбол приречений стати бізнесом»

«Ми зрозуміли, що в таких умовах треба кардинально змінитися. Уже так не вийде: кілька разів команда виграла – і народ відразу пішов на стадіон, а вам залишається тільки касу квиткову відкрити», – розповідає президент ПФЛ Сергій Макаров. Упродовж 2014-2015 років завдяки грамотно проведеній роботі вдалося досягти стабільності й турнірної інтриги у змаганнях першої ліги, розширити склад учасників другої. Наприкінці минулого року в ПФЛ ухвалили стратегію розвитку до 2020 року. Її базові теми: створення умов для інвестування, залучення на стадіон глядача, спонсорів і ЗМІ, збільшення відвідуваності до одного мільйона вболівальників за сезон.

«Але базовий принцип, який мусять сповідувати нині менеджери будь-яких спортивних клубів, не тільки футбольних – орієнтація на бізнес-механізми. Футбол мусить стати бізнесом, клуби не мають чекати тільки грошових надходжень від своїх засновників, а за допомогою маркетингових опцій заробляти кошти, приваблювати глядачів і рекламодавців, – каже Сергій Макаров. – А ще – не вішайте ярлик на менеджера – «нефутбольна людина». Дуже часто саме нефутбольні, здавалося б, люди – банкіри, маркетологи, фінансисти – можуть принести більше користі клубу, залучаючи в нього гроші спонсорів, партнерів, влаштовуючи ефективні комунікації між клубом і вболівальниками, ЗМІ, бізнес-середовищем».

Директор з маркетингу «Шахтаря»: «Репутація клубу вимірюється грошима»

Попри неоднозначну репутацію власників «Шахтаря» й нелюбов уболівальників до окремих гравців команди, загалом саме менеджмент «гірників» вважається взірцем для українського футболу. Адже впізнаваність клубу, робота зі ЗМІ, фінансовий результат «Шахтаря» створюють команді позитивну репутацію та імідж. Директор з маркетингу ФК «Шахтар» Юрій Свиридов, з яким ми спілкувалися у кулуарах семінару в ПФЛ, розповів, що базовий принцип роботи «гірників» над репутацією – медіа-покриття. «Саме ЗМІ роблять клуб таким, яким його знають у соціумі. Клубам, які прагнуть розвитку, треба дружити зі ЗМІ. Сучасний спортивний клуб приречений бути відкритим для публіки. Тільки тоді його репутація монетизується, тобто приносить реальні кошти», – каже Свиридов.

Щодо проблеми, яка нині хвилює луцьких уболівальників у зв’язку з можливим переформатуванням нашого ФК, то Свиридов порадив проводити ребрендинг з урахуванням традицій клубу. «Нам важко давалася зміна логотипу, адже є прошарок нелояльних до будь-яких змін уболівальників. Щоб пом’якшити зміни, «Шахтар» увів до нового лого старі елементи, зробив гарну історію презентації, дозволив вводити уболівальників у фокусні групи з розробки нової емблеми», – пояснює маркетолог «Шахтаря».

Гендиректор «Вереса»: «Не треба бути нудними»

Найкращим за відвідуваністю клубом у другій лізі торік став народний клуб «Верес» із Рівного. У середньому в першому колі домашні матчі відвідало по 3888 глядачів. До створення єдиного в Україні народного клубу на сьогодні долучилося 3447 членів. Частина зібраних коштів використовується в тому числі й на благодійність. Напередодні та під час матчів гравці «Вереса» спілкуються із вболівальниками, глядачів очікує розважальна програма, шоу на початку гри. А рекламний бюджет кожного домашнього матчу «Вереса» складає 10 000 грн.

«Хтось приходить дивитися футбол, а хтось на театралізоване дійство, затим захоплюється грою й на наступний матч приходить уже по емоції», – розповів генеральний директор «Вереса» Євген Донцов. Рівняни запровадили клубну картку. Її власникам, крім 50% знижки на вхідний квиток, надають знижки в кількох десятках магазинів міста. На матчах «Вереса» працюють індивідуальні фотографи та майстри боді-арту. Окремо налагоджене інформаційне спонсорство – більшість впливових ЗМІ публікують чи транслюють анонси домашніх матчів клубу. «Намагаємося не бути нудними, спілкуючись із уболівальниками, – каже Донцов. – Хоча й усвідомлюємо: щораз креативити буде важче, але під лежачий камінь вода не тече».

Маленькі маркетингові хитрощі від «Шахтаря»:

Аби заповнити вболівальниками нижні ряди «Донбас Арени» й забезпечити гарну телекартинку, за 15 хвилин до початку матчу ціна квитків на такі місця зменшувалася вдвічі. «Тікети» швидко розкуповували й за 20-40 гривень уболівальник міг дивитися матчі на центральних секторах євростадіону.

Інша цікавинка – програма лояльності у продажу квитків. Кожному матчу надавали певну квиткову знижку, впродовж сезону знижки накопичувалися і вболівальник міг придбати абонемент на наступний сезон зі знижкою в 30%. Крім того, власник такого абонемента отримував персональне місце на стадіоні – із вигравіюваним прізвищем.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus