USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Озеленення» чиновницьких кишень за рахунок озеленення Луцька?

3 Липня 2015 14:00
Квітки на міських клумбах, підстрижені газони, кущі і дерева, нові зелені насадження – із року в рік міський бюджет виділяє на наведення краси мільйони гривень. Цього року кошторис на озеленення Луцька склав без невеликого 7 мільйонів гривень, - інформує «Комунальний патруль».

Якби міська влада закуплялася на Старому ринку, за десяту частину цих коштів змогли б купити півтора мільйона саджанців чорнобривців. Проте складні тендерні процедури та жорсткі будівельні норми приводять чиновників до інших результатів. Наприклад, до 7 тисяч гривень витрат за одне зрізане дерево.

І хай переможе… той, хто треба

Кілька років поспіль озелененням Луцька займається ТзОВ «М.Ж.К». Це підприємство фактично є таким собі приватним «жеком», і з початку 2000-х надає всі типові для «жека» послуги на 33-му кварталі. Так само «М.Ж.К.» «окупувало» і тему благоустрою в частині роботи із міською флорою.

Примітно, що багаторічним конкурентом цієї фірми у змаганні за право озеленювати Луцьк є профільне комунальне підприємство. До минулого року це було КП «Зелене господарство», а після його ліквідації – КП «Парки та сквери міста Луцька».

Проте щороку КП програвало тендер, бо подавало дорожчу пропозицію:
За дивною логікою чиновницьких процедур, переможець – ТзОВ «М.Ж.К.», назвавши дешевшу ціну, одним із підрядників для виконання робіт наймає те саме комунальне підприємство, яке задекларувало під час тендеру вищі ціни.

Раніше КП «Зелене господарство» програвало тендер, а затим однаково засаджувало клумби і доглядало за ними. Цього року його долю повторює КП «Парки та сквери міста Луцька». Не дивно, адже «М.Ж.К.» не має власних виробничих потужностей, а комунальне підприємство саме вирощує саджанці. Дивує інше: чому за таких умов під час тендеру у прямого виробника і надавача послуги ціни вищі, ніж у посередника.

Директор КП «Парки та сквери» Анатолій Трикуш на обговорення проблеми із журналістами не налаштований. «Я – не член тендерного комітету, зверніться в Департамент житлово-комунального господарства, вони вам всю інформацію нададуть», – порадив чиновник.

«Комунальний патруль» задавав питання про дивну арифметику під час інтерв’ю з директором Департаменту ЖКГ Іваном Кубіцьким ще у квітні:

– Все дуже просто – це дозволяє законодавство, – скупо пояснив чиновник.

– Дозволяє. Але логіка де?– вирішили уточнити.

– Ми живемо не за логікою, а за нашим чинним законодавством. «М.Ж.К.» назвало нижчу ціну, от і все, – запропонував не ускладнювати Іван Кубіцький.

Квіточка до квіточки бюджет не вбереже

Більш конструктивним виявився директор ТзОВ «М.Ж.К.» Валерій Ковалюк. «Якби тендер був лише із посадки квітів, то я не знаю, як би склалася доля. Бо це специфічні роботи, які виконує це підприємство («Парки та сквери» – Авт.). Але є низка інших робіт, які не пов’язані із квітами, це ж саме косіння трави, знесення дерев», – пояснив директор підприємства.

Проте аналіз кошторисів, які надали на тендер «М.Ж.К.» і «Парки та сквери» говорить про інше. Дорожчими в пропозиції останнього підприємства є всі види робіт, що входять в послугу озеленення – починаючи із «рідної стихії» клумб та газонів і закінчуючи зрізанням дерев, кущів тощо.
Вдаватися у подальшу полеміку, чому підприємство із вищими розцінками працює на субпідряді у підприємства з нижчими цінами, охочих не знайшлося.

Окрім «Парків та скверів» у «М.Ж.К.» є низка інших підрядників, серед яких – усі міські «жеки».

«Усі роботи, які стосуються квітів, виконують «Парки і сквери». Так само – знесення дерев, кронування, висадка дерев і кущів. Видаленням пеньків займаємося тільки ми, бо маємо спеціалізовану техніку. А от траву косять житлово-комунальні підприємства – на якій території працюють, там і доглядають за газонами», – розповів директор ТзОВ «М.Ж.К.».

Зорієнтуватися в обсягах виконаних робіт кожним підрядником можна з огляду на освоєні кошти. За станом на 1 червня 2015 року виконали робіт із озеленення на загальну суму 819,1 тис грн. Із них власними силами «М.Ж.К.» надало послуг на 95,1 тис. грн. (12%), ЖКП №2 – 53,2 тис. грн., ЖКП №3 – 28,7 тис. грн., ЖКП №7 – 2,4 тис. грн., ЖКП №11 – 29,2 тис. грн. Комунальне підприємство «Парки і сквери» використало левову частку «благоустрійних» грошей – 610,5 тис. грн., що становить 75% усіх робіт.

Така ситуація повторюється з року в рік. Підприємство-переможець тендеру фактично виконує близько десятої частини робіт, а три четверті всього обсягу забезпечує підприємство, яке за висновками тендерного комітету має менш достойні пропозиції.

Ще кілька цифр

Однією з послуг озеленення є зрізання дерев. Послуга очевидна і проста, проте шокує її вартість.

Скільки буде коштувати видалення того чи іншого дерева рахують не чиновники і навіть не підрядники, а комп’ютерна програма, в яку закладені спеціальні «дебеени» (державні будівельні норми).

Аби порахувати вартість послуги, треба спершу з’ясувати обхват дерева, який спеціальна таблиця переводить у кількість деревини. Приміром, молоденьке деревце 12 см – це 0,14 куба деревини, а от серйозна крона до метра в обхваті – це вже близько 10,25 м3.

У березні видалили 114 м3 деревини, на що разом із подрібненням, навантаженням і перевезенням витратили 71,5 тисячі гривень. Такий обсяг деревини – це близько десятка дерев із метровим обхватом. Відтак, виходить, що за видалення одного такого дерева міський бюджет платить фірмам-озеленювачам понад 7 тисяч гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
коля Показати IP 3 Липня 2015 14:16
кубіцький непотопляємий- збанкрутить одне підприємство -очолює інше скільки ще його будуть тасувати в чиновницькій колоді
123 Показати IP 3 Липня 2015 14:22
Отакий бардак розвів Романюк в себе
Колі Показати IP 3 Липня 2015 14:58
Переконана, що ви того Кубіцького і мало знаєте. В нас двір ремонтували, часто приїжджав, цікавився ходом робіт. Видно непоганий господарник. А те що стаття критична, то не тому щоб за вас наївних поборотися, а щоб перед виборами негативно налаштувати людей на теперішніх працівників міськради.
ого Показати IP 19 Липня 2015 11:35
публікація - делетантство...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus