USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Після утворення ОТГ у Голобах відремонтували музичну школу

28 Листопада 2016 16:57
Рясного снігу не злякалися учні та викладачі Голобської музичної школи. Адже цьогоріч у старому, але добротному приміщенні відремонтували дах. Зі слів директора школи Тетяни Приступи, старенька покрівля давно потребувала ремонту, однак заплановані роботи відкладали ще з 2011 року. Та коли на базі місцевої селищної ради утворили об’єднану територіальну громаду, ситуація змінилася на краще.

Про це повідомила прес-служба Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

«Проектно-кошторисну документацію на ремонт покрівлі розробили п’ять років тому, однак усе впиралося у кошти. Ми чекали з року в рік, та коли розпочалися військові дії на сході, взагалі втратили надію, – пригадує Тетяна Приступа. – Кардинальні зміни відчули, коли Голоби стали центром ОТГ, до складу якої увійшли сім навколишніх сіл».
Після ремонту даху столітнє приміщення причепурилося, набуло сучаснішого вигляду. Тож учителі та батьки вирішили поміняти старі вікна на енергоощадні. Адже дерев’яні рами доводилося заклеювати на зиму, щоб вони не пропускали холоду. Відповідно, класи неналежно провітрювалися, а це негативно позначалося на зберіганні музичних інструментів.
«Приміщення, у якому розташована музична школа, збудовано в 1905 році. Але подивіться, як добротно вимощена плиткою підлога в актовій залі – за стільки часу жодна не відкололася! – каже Тетяна Олександрівна. – Будівля ніколи не стояла пусткою, з 1973 року тут діє музична школа».

Директорка зізнається, що взимку у класах було прохолодно. А учням треба бувати в школі три-чотири рази на тиждень до чотирьох годин на день. Тому вирішили взяти участь у проекті Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». На умовах співфінансування у школі встановили 10 нових вікон. Їхня загальна вартість – 23 тисячі 200 гривень. Внесок батьків – 4 тисячі гривень, також вони запланували самотужки зробити відкоси й підвіконня. Голобська селищна рада додала 6 тисяч гривень, а Фонд – 13 200 гривень.
У музичній школі не натішаться, адже витрати на опалення скоротилися на 15%. Відповідно, зменшилася сума оплати. У класах тепер світло, затишно і тепло.
Зі слів директорки, гри на музичних інструментах тут навчаються понад 100 діток з Голоб та із сіл, що належать до ОТГ. Деякі дістаються на заняття за сім кілометрів. Діють класи з фортепіано, баяна, акордеона, бандури, скрипки, духових інструментів. Педагогічний колектив – а це 11 викладачів – становлять переважно місцеві жителі, які свого часу закінчили музичну школу, здобули фахову освіту й повернулися в Голоби на роботу.

«Наші випускники продовжують музичну освіту в середніх і вищих спеціалізованих навчальних закладах Луцька, Рівного, Львова та Києва. Отримавши диплом, деякі повертаються у рідне селище спеціалістами з вищою освітою. Є серед наших випускників і народні артисти України», – пишається Тетяна Приступа.

Викладач сольфеджіо Віктор Шиятюк наголошує: всі учні музичної школи здібні, талановиті, а головне – наполегливі. Щоправда, грають діти на стареньких інструментах, які відслужили понад 40 років. Викладачі стараються підтримувати їх у гарному стані, ремонтувати й настроювати. Однак усе ж мріють оновити матеріальну базу. Найбільше школі бракує сучасного музичного обладнання для проведення звітних та академічних концертів. А ще і діти, і вчителі мріють, щоб у класах з’явився інтернет. Адже тоді вони зможуть переглядати відеоролики з виступами видатних маестро, по крупинках навчатися їхньої майстерності.
Це мотивує ініціативних батьків і надалі співпрацювати з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом». А поки що виношують ідею наступного проекту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus