USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Податок на ягоди: що думають волиняни

9 Липня 2015 07:00
Платити податки на ягоди та гриби, зібрані у лісі, не готовий ніхто із волинян. Відповідне опитування опублікували «Відомості».

Продавців на ринку запитали, чи готові вони платити податки на ягоди та гриби, і попросили обґрунтувати свою позицію.

Багато хто відразу лякається і думає, що журналісти прийшли до них із якоюсь перевіркою. Всі обурюються податками, бо впевнені, що простіше тоді ягоди ці викинути і не заготовляти їх. Запевняють, що платять податки.

Пан, який стоїть серед ящиків своєї чорниці, зауважує: «Та її буде невигідно продавати, якщо платити ці податки. Нас і так контролюють, гонять постійно із ринку».

Дехто із натовпу відразу почав обурюватись: «Як податки, то вони вміють встановлювати, а за лісами чому не слідкують?! Кліщів кругом повно — поки назбираєш цієї чорниці, то наберешся їх».

Одна жіночка каже: «Та це ж заробіток наш на цих чорницях! Якщо його у нас забрати, то люди просто збунтуються».

До розмови долучається ще один чоловік, кажучи, що податок із тонни чорниць завеликий для нього, йому зовсім не вигідно тоді продавати ці ягоди. Він признається, що не платив ніякого податку і продає так.

Нагадаємо, 25 червня на позачерговій 35-ій сесії Волинська облрада прийняла рішення про погодження лімітів використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійсненні побічних лісових користувань на 2015 рік із метою посилення державного контролю в галузі охорони, збереження, раціонального використання природних рослинних ресурсів місцевого значення, забезпечення відтворення відновлюваних природних ресурсів.

Такий ретельний контроль обумовлений тим, що чорниця — стратегічно важлива для Волині ягода й завдяки отриманню податків від її заготівлі можна поповнити місцеві бюджети.

У Державній фіскальній службі роз'яснили, як оподатковуватимуть збір чорниці та хто має платити ці податки.

Завідувач сектору місцевих податків і зборів, плати за землю, ресурсних та неподаткових платежів ГУ ДФС у Волинській області Оксана Лазарєва розповіла, що рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів обчислюється в спеціальному дозволі — лісовому квитку, який дає право бізнесменам на заготівлю дикорослої лісової продукції.

Наприклад, поточного року за кілограм заготовленої чорниці необхідно заплатити 0,5656 гривні.

Окрім цього, заготівельники ягід мають сплачувати єдиний податок і податок на доходи фізичних осіб у розмірі 15% від суми, отриманої з людини, яка продає їм чорницю.

Ліміти встановлюють для підприємців та фірм, які заготовляють чорницю з комерційною метою — для подальшої реалізації, зокрема й за кордон, великими партіями. Тобто простих людей, які збирають чорницю і продають її на базарі, це оподаткування та ліміти не стосуються, як зазначили у обласній ДФС.

Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, якими є ліміти збору лісових ресурсів на Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
віра Показати IP 9 Липня 2015 07:30
А на повітря податок - слабо?!
надія до віра Показати IP 9 Липня 2015 13:12
А ви хіба зараз його не плтите, правда в формі "щоб інші не дихали"?
добродій до віра Показати IP 10 Липня 2015 19:05
скоро введуть і на повітря, не переживайте
бандеровець Показати IP 9 Липня 2015 07:48
про податки ще можна подискутувати а за грабачки лупити сходу по 10 тис штрафу бо скоро не буде за що збирати податки....
Анонім Показати IP 9 Липня 2015 10:22
А беркут на майданіотримував доходи, то вони заплатили податки? Чи тільки з простих людей шкіру дерти вміємо?
Толік Показати IP 9 Липня 2015 10:28
Грабачки треба знешкоджувати, але нашим людям по, що після них чорниця не родить. А стосовно податків пропоную нашим депутатам продавати квітки для відвідування лісу одноразові. То нповним буджет і обранцям буде що красти...
Андрій Показати IP 9 Липня 2015 10:45
Перед тим як проводити опитування треба людям все пояснити. Мені здається що 0,50грн. з кілограму чорниць, то не такі вже й великі гроші. 15% з підприємців які скуповують ягоди теж небагато, враховуючи що в основному їх відправляють на експорт, то ці 15% в кінцевому результаті ляжуть на покупців за кордоном. Натомість місцева влада мала б організувати нормальні місця для торгівлі ягодами та іншими продуктами харчування. А то виходить що люди які власними руками вирощують та збирають для нас продукцію мусять торгувати нею по закутках і дорогах і при тому ганяють їх всі кому не лінь...
Думка до Андрій Показати IP 9 Липня 2015 10:50
то хороша, но в нас в країні...головне плати податок, а місця для торгівлі, на них кошти треба)))
селянин до Андрій Показати IP 9 Липня 2015 13:48
Як нам вижити, в селі немає роботи, отож ходимо в ліс збираємо, що вродило від бога. Як х.й податки, вони що їх засаджували. Нехай *куля в лоб* дбає про людей, а не останне відбирати. А то вже і газ пропонує по 9800грн.
Людмила до селянин Показати IP 9 Липня 2015 18:27
А ви, збирачу ягід на халяву, їх "засаджували?! Чи ви доклали якихось зусиль, щоб вони вродили рясно?! А по 10 гр. за 150 мл. скляночку ягід сьогодні на базарі брати - ср*чка на вас не нападе?! Не згадуйте Бога марно - це гріх! В селі вирощують городину, худобу, птицю - ось і працюйте, вирощуйте і продавайте...Тільки й знаєте, що тирите ліс і ягоди на халяву збираєте...
Анна до Людмила Показати IP 9 Липня 2015 19:01
Пані, а Ви знаєте яка важка праця ці ягоди збирати, щоб якусь копійчину отримати. Я студентка і це для мене можливість літом підзаробити. І ліс ми не ''тиримо''.
Людмила до Анна Показати IP 9 Липня 2015 21:17
студентко, і корову тримати важко, і на полі працювати цілий день важко, але це - праця! А чорниці ви не сіяли, не пололи, не удобрювали - ніяких ні фінансових, ні фізичних затрат! Ви берете готове. і, до речі те, що належить не тільки вам.... Літр сепараторної сметани на базарі коштує стільки, скільки ви берете за 4 склянки(120-150 мл) чорниць - де більше праці вкладено?! А щодо лісу - тирите!(скільки лісопилок у вашому селі? Дерева де берете?)
вася до Людмила Показати IP 9 Липня 2015 21:08
А ви не платіть а йди в ліс і назбирай.
Олеся до вася Показати IP 10 Липня 2015 10:43
ще один любитель халяви! Податки треба сплачувати!!!
Податок на ягоди Показати IP 9 Липня 2015 10:48
Що думають волиняни. ВОЛИНЯНИ в ЗАХОПЛЕННІ. А думок нема ніяких, бо сбу не спить)))
полішук Показати IP 9 Липня 2015 11:14
Дайте людям робоче місце,гідну зарплату,пенсію,соціальну підтримку і в той ліс ніхто заробляти не піде,будуть як в Європі тільки відпочивати і милуватися природою,для людей ці ягоди і гриби це єдина можливість вижити,не з того боку почали,хоча в нас завжди так з бідного в три шкури деруть,прикро!
Синонім до полішук Показати IP 10 Липня 2015 10:01
Лол, полішук.
Vestal Показати IP 9 Липня 2015 13:00
Цифра вражаюча 1000000.Але враховуючи девальвацію гривні це фігня.Наприклад це всього 2 споловиною забори для КП ЛАСКА(400 тис. затвердили на сесіі)Враховуючи що по міркам влади можно зробити це не досягнення а позор.Наприклад ВВП міста Остін дорівнює ВВП України -це досягнення влади та фіскалів.Висновок-харе др*ч*ти людей які і так за межою бідності ,створюйте умови для високоліквідного бізнесу.
Лісовичок Показати IP 10 Липня 2015 00:13
Гребінки,грабачки використовують навіть в Швеції.Ніякої шкоди.Грабувати хижо і бездумно природні ресурси наш народ з совкових часів звик.Але так завжди не буде.Велосипед вже винайдений.Досвід розумних людей потрібно використовувати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus