USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Поляки вчать українців за 23 мільйони гривень

8 Грудня 2010 15:07
Впродовж наступних двох років в Україні у рамках реформи освіти і науки планують створити держаний дорадчий орган з питань розвитку сільського господарства.
Таку інформацію 8 грудня під час прес-конференції у Луцьку повідомила директор Департаменту аграрної освіти, науки та дорадництва Міністерства аграрної політики України Ірина Синяківська.
Вона зазначила, що нині система сільськогосподарського дорадництва фінансується в малих об’ємах, що не дозволяє надавати якісно послуги. Цих грошей вистачає на проведення семінарів та видання листівок. Загалом на дорадництво з бюджету виділили у цьому році два мільйони гривень.
Для порівняння у Польщі - з бюджету на розвиток галузі виділили 400 мільйонів і близько мільярду надав Євросоюз.
Аби провести реформу в Україні у 2011 чи 2012 ці з держбюджету треба буде виділити близько 100 мільйонів гривень. Це, на думку Синяківської, не велика сума.
«В Україні сьогодні обласні управління агропромислового комплексу, районі відділи більше несуть функцію статиста, ніж інформаційну, консультативну, методичну функцію… Реформування управління галуззю аграрною відбуватиметься у ракурсі скорочення кількості статистів в управлінських структурах та збільшенням фахівців, які надаватимуть дорадчі послуги», - зазначила Синяківська.
Посадовиця підкреслила, що реформа не передбачає створення додаткових структур, а лише реформування на базі наукових інститутів аграрного сектору.
Директор відділення в Старому Полі Поморського центру сільськогосподарського дорадництва (Польща) Антоній Гайдачук зазначає, що Польща допомагає в розвитку дорадництва в Україні протягом десяти років.
Вона фінансує навчання місцевих спеціалістів для того, аби розвивати співробітництво в подальшому в галузі сільського господарства. Наприклад, лише цього року для навчання українських спеціалісті в Міністрерство закордоних справ Польщі виділило 9 мільйонів злотих, тобто близько 23 мільйонів гривень.

Довідково:

Дорадчі послуги - послуги, що надаються суб'єктами
сільськогосподарської дорадчої діяльності суб'єктам
господарювання, які здійснюють діяльність у сільській місцевості, сільському населенню, а також органам місцевого самоврядування та органам виконавчої влади (Закон України Про сільськогосподарську дорадчу діяльність)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus