USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Ще раз про тарифи на проїзд: друга сторона «медалі»

14 Грудня 2009 12:30
Останнім часом у ЗМІ пролунало чимало популістських заяв щодо економічної необгрунтованості підвищення тарифів на проїзд у міському пасажирському транспорті. В цих статтях подано, я кажуть, одну сторону «медалі». Ми ж хочемо показати іншу, яка дасть змогу читачам отримати об’єктивну картину про ситуацію, що склалася на ринку міських пасажирських перевезень.
Сьогодні з усією відповідальністю можна казати, що нові тарифи на проїзд у міському пасажирському транспорті Луцька вже не відповідають ринковим реаліям. На момент підвищення тарифів собівартість послуг на пасажирські перевезення в Луцьку становила 2,11 гривні в маршрутках та 1,16 гривні в тролейбусах. У основу цих розрахунків лягли старі нормативи мінімальної заробітної плати, а тим часом Президент підписав закон про нові соціальні стандарти, які вступили в дію з 1 листопада.
Це означає, що транспортники змушені збільшити фонд зарплатні, заново переглядати всі баланси, відповідно перераховувати й собівартість своїх послуг. Кожній мислячій людині зрозуміло, що в напрямку її збільшення. Слід зауважити, що в попередніх розрахунках, зважаючи на економічну кризу, враховувався лише мінімум необхідних затрат і фактично знівельовані видатки, які дають змогу надавати справді якісні послуги.
Перевізники  економлять сьогодні на будь-якій дрібниці, обмежуючи себе в частині належного обслуговування автотранспорту. Моторні паси вчасно не замінюються, дехто все літо й осінь замість недешевого імпортного антифризу заливає воду,  економлять на якості моторних олив,  йдучи на понаднормове зношення моторів. А якщо, не дай Бог, мороз застане зненацька, то ж цей транспорт узагалі на лінію не вийде! Рано чи пізно все це відчують на собі пасажири, коли через той же порив паса маршрутка вийде з ладу просто посеред дороги. На що найперше нарікатимуть пасажири? Звісно ж, на низьку якість перевезень…
Якщо ж порахувати усі передбачені відповідними нормами затрати на обслуговування пасажирського автотранспорту, то собівартість тарифів на разовий проїзд у луцьких маршрутках «перевалить» далеко за 3 гривні. Це – економіка, жорстка правда, а не популізм. Підтвердження цих розрахунків – недавня заява Київської міської державної адміністрації, де підрахували, що економічно обґрунтований тариф на проїзд  у метро в 2010 році – 2,52 гривні за одну поїздку, а в тролейбусах– 1,9 гривні.
І це – при величезному столичному пасажиропотоку, який дає змогу значно здешевити собівартість проїзду! Економісти підтвердять: чим більше місто, тобто, чим більше людей користується маршруткою, тим меншою може бути собівартість проїзду в громадському транспорті. І якщо в Києві кажуть, що проїзд у тролейбусі в них має бути майже 2 гривні, то чого грішити на луцьких тролейбусників, які везуть за гривню?
За таких реалій багато міських маршрутів у Луцьку на сьогодні є збитковими, але приватні перевізники змушені йти на такі жертви, працювати собі у збиток, аби їх не втратити. Бо якщо розірвеш договір достроково, то надовго, аж поки не відбудеться наступний тендер, втратиш право на перевезення, а отже – й будь-який заробіток. А тендери на перевезення тепер відбуватимуться лише раз на 5 років. До того ж, немає ніякої гарантії, що після такого «демаршу» хтось потім знову довірить тобі маршрут. А якщо, до того ж, ще й маршрутка взята у кредит, то за що ж тоді той кредит виплачувати?
Тому перевізники сьогодні вишуковують будь-які можливості якось перекрити ці збитки. В Луцьку сьогодні всі підприємці-транспортники мають, переважно, по декілька автобусів, працюють легально та прозоро, сплачуючи до бюджету всі необхідні податки.
Контролюючі органи про це знають. Тому дещо дивною виглядає позиція регіонального відділення Антимонопольного комітету України щодо нових тарифів на перевезення. Складається враження, що АМКУ на Волині виконує чиєсь політичне замовлення, підіграючи популістам. Адже аналітики, які там працюють, розуміють, що тариф на перевезення в розмірі 2 гривні – вже нерентабельний, перевізники сьогодні мають усі підстави вимагати вищих тарифів. Проте чомусь вишукуються хитромудрі формулювання на кшталт «порушення порядку формування тарифу»…
Прикро, але в місті знаходяться люди, які беруть подібні твердження «на озброєння» і використовують їх у своїх політичних цілях. Пересмикуючи факти, дозволяють собі стверджувати, ніби тарифи в Луцьку підвищені незаконно. Як це зробив міський депутат Андрій Козюра, заявивши, ніби таким є висновок територіального відділення Антимонопольного комітету. Хоча АМКУ акцентує увагу на процедурних моментах та дрібних погрішностях розрахунків тарифу і не робить таких «глобальних» висновків.
Ідею оформити лізинг на нові маршрутки пан Козюра називає безглуздою. Хоча, на думку багатьох перевізників, такий крок міської влади – цілком виправданий, бо розрахований на майбутнє, на перспективу. За рахунок цього на луцьких вулицях з’явився новий, сучасний пасажирський транспорт, що дало змогу відмовитися від старих вантажних автівок типу «Фіат» і «Мерседес», наспіх перероблених під перевезення людей, і зняти їх з міських маршрутів Якби не криза, ще рік-два – і підприємство електротранспорту виплатило б узяті в лізинг маршрутки й почало працювати на реальний прибуток. У них з’явилася б змога знову купувати нові маршрутки, оновлювати автопарк, підвищувати якість перевезень тощо.
Можемо запевнити, що всі легальні перевізники, які хочуть бачити прогнозоване майбутнє свого бізнесу, погодились на те, що старі аварійні буси мають назавжди зникнути з міських маршрутів. Приватники теж зробили ставку на нові автомобілі, взяли кредити, повірили, що найстрашніші часи, коли у сфері пасажирських перевезень панував цілковитий хаос, – уже позаду. Невже ми знову хочемо до цього повернутися?
Лучани ще не забули, як колись їздили у старих, переповнених «РАФіках», старих ПАЗах і ЛАЗах, пересувалися в автобусі «по головах», а вікна були на рівні пояса. Тоді на міських маршрутах курсувало більше 600 одноосібних маршруток, перевізники наввипередки гонилися за додатковою гривнею, зупиняючись де попало, підрізаючи один одного і створюючи аварійні ситуації. Сьогодні ж маємо 250 маршруток, із них – 87% нових, 2007 року випуску. Заради цього в міську транспорту мережу лише за один рік перевізники інвестували майже 44 мільйони гривень!
Прикриваючись красивими гаслами соціального захисту малозабезпечених лучан, заганяючи перевізників у глухий фінансовий кут, не даючи можливості окуповувати амортизацію та відкладати хоч дещицю на оновлення автопарку, ми ризикуємо втратити здобуте і отримати у сфері перевезень таку ж саму невтішну картину, яка була ще декілька років тому. Якщо не враховувати думку перевізників, не зважати на їхні проблеми, не прогнозувати стан транспортної галузі хоча б на крок уперед й підходити до цього питання однобоко, це призведе до розвалу існуючої транспортної інфраструктури міста.
Та дехто з політиків саме з таких позицій до цього питання й підходить. Для прикладу, крикливі звернення нардепа від блоку Литвина Катерини Ващук та облвиконкому цього блоку – типовий популізм, до того ж, неприкритий. Мабуть, усі ми знаєм, як «успішно» ці «народники» вже багато років «рятують» наше село – так, що в деяких селах жодного трактора не залишилося, орати нічим. Тільки ж тролейбусами чи маршрутками поля не виореш…
Ще цинічнішими виглядають «гнівні» заяви голови обласної організації Європейської партії України Олени Голєвої, яка стверджує, що ЄПУ виступає категорично проти підвищення тарифів на перевезення пасажирів у міському транспорті. ЄПУ навіть звернулася до лучан «із готовністю приймати підписи щодо заборони рішення міськвиконкому про підвищення тарифів на перевезення пасажирів у міському транспорті». Та нагадаємо, що саме Олена Голєва, дружина колишнього власника збанкрутілого «Волиньторгінвестбанку» Миколи Голєва, на сьогодні є фактичним власником транспортного підприємства «Санрайз», чиї маршрутки першими стали їздити Луцьком вже за новими тарифами.
Добре, хоч у стінах Луцького міськвиконкому сьогодні працюють реалісти і прагматики, які тверезо оцінюють ситуацію, не бояться приймати непопулярні, але вкрай необхідні для збереження існуючої транспортної інфраструктури заходи. Інакше своїми руками ми просто добили б те, чого не встигла добити економічна криза.
Луцькі перевізники – достатньо терплячі люди, які розуміють, що важко зараз усім. Вони не вдаються до акцій протесту, пікетувань мерії чи облдержадміністрації, як це зробили декілька місяців тому перевізники в Полтаві, вимагаючи  підвищити  ціни на проїзд. Вони готові разом пережити всі труднощі і втрати, спричинені економічною кризою, заради спільного кращого майбутнього. Але вони просять зрозуміти також і їх, і не вестися на солодкі обіцянки популістів від політики…
Микола КНИШ,
голова громадського об’єднання
«Волинський пасажирський транспорт»
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 34
домовичок Показати IP 14 Грудня 2009 13:05
А проїзд дітей шкільного віку по 1,50 це також обгрунтовано? Вони що в нас отримують стипендії? Це обдираловка чистої води!Не рівняйте київські ціни до наших відстаней.Все це просто відписка. Ще й не професійна.
скептик Показати IP 14 Грудня 2009 13:10
Особисто знайомий з одним перевізником. І маршрут в нього ніби не найкращий. Але далеко не скажеш, що він працює собі у збиток (і це до підвищення тарифів), скоріш навпаки. Можливо, п.Книшу варто було б замість загальних фраз викласти сам розрахунок тарифу, щоб спільнота могла оцінити реальну необхідність підняття вартості проїзду.
Anonymouse Показати IP 14 Грудня 2009 13:13
Прямо таки більшість маршрутів збиткова. Якби були маршрути збиткові то б ніхто не їздив і перевізники б досі стояли під міською радою з вимогами підвищити тарифи на проїзд. Приватні перевізники себе образити не дадуть на відміну від пасажирів. В Києві чомусь 2грн рентабельно в у Луцьку який в 10(!) разів менший не рентабельні.
Олександр Показати IP 14 Грудня 2009 13:25
Шановний пан Микола! Хоча звертання шановний для Вас не підходить. Відчувається в вашому голосі відчай. Але ж Ви рівняєте Київ і Луцьк, а цього робити не можна в принципі. Ви б ще для прикладу Лондон взяли. Рівень доходів простих людей, а громадським транспортом користуються лиш найбільш соціально не захищена категорія, надзвичайно низький. Якість ваших, так званих, комфортабельних автобусів, м'яко кажучи, бажає бути кращою, бо навіть ті перероблені мерседеси і фіати вигравали і по комфорту, і по швидкості. В усьому світі - це соціальний вид транспорту, який існує на дотаціях і ні про які прибутки мови бути й не може. Але у випадку ЛПЕ, то виникає парадоксальна ситуація, маршрути віддали найприбутковіші, а прибутків немає. Напрошується лиш один висновок - красти треба менше. А ще б я рекомендував не робити ставку на відверте гамно "Богданівське", а подумати хоча б про той же Неоплан, не кажучи вже про мерседеси. Але ж ні, йде відкрите лобіювання Порошенківського Богдана. Що ж тут говорити, корупція заполонила нас по самі вуха... скоро вже потонемо! А Вам, Миколо, раджу для початку почитати загальну економіку, розділ про ціноутворення, а ще пошукати в Інтернеті статті по зменшенню витрат і максимізації прибутку, а не кидати слова на вітер, що Ви, власне й робити у цій примітивній статейці!
Реаліст Показати IP 14 Грудня 2009 13:40
Добре, хоч хтось знайшовся, хто аргументовано "вставив" популістів. І Козюру, в першу чергу. Бо таким уже словоблуддям хлопчина займається...
Юка Показати IP 14 Грудня 2009 14:51
До реаліста: про козюру підтримую вас на усі 100%. але така вже закономірність існує - не обходилася ще жодна рада без придурка-депутата!
Юка Показати IP 14 Грудня 2009 14:56
До скептика: ваш знайомий, мабуть, працює не на 15 або 9 маршруті. бО там ситуація справді складна. у міській раді припустилися значної помилки, віддавши ці маршрути електротранспортному підприємству. інша справа, якби вони були у приватній власності, тоді і про збитковість мова не йшла. а так підприємство має з виручених грошей погасити борги, заплатити лізинг, на зарплати працівникам виділити.... от вам і виходять одні збитки. тут ситуацію треба розрулювати не підвищенням цін на проїзд, треба діяти радикальніше.... але як, вирішувати мають ті, хто сидить "зверху"
Ольга Показати IP 14 Грудня 2009 15:16
Нещодавно була на Львівщині. У Львові маршрутки коштують 1,75. У Курортному Трускавці за проїзд у місті платиш гривню, між містами Трускавець-Борислав залежно від відстані 1,50-2,00 грн. Причому Школярі у денний час з понеділка по пятницю їздять безкоштовно. І водії там людяніші, і маршрутки частіше курсують.
Іра Показати IP 14 Грудня 2009 15:30
to домовичок: А яка вартість проїзду для дітей шкільного віку на Вашу думку обгрунтована? to Олександр: Питання про дотації для пасажирського транспорту як раз і треба задати пану Козюрі. Приватні перевізники не отримують навіть відшкодувань за безкоштовне перевезення пільговиків. Якби пан Козюра замість пустої балаканини вирішив питання дотацій і відшкодувань, то не треба було б і ціну на проїзд підвищувати.
Плакальщиця Показати IP 14 Грудня 2009 16:24
Одрим словом - ЄПУ і плачу! Голєва + Голєв + Головенець = дирибан!
Лучанин Показати IP 14 Грудня 2009 16:50
Чомусь як доходить до тарифів на проїзд, одразу ж починають нарікати на малі зарплати у Луцьку. Чому ж ніхто не бачить як виросли ціни на всі товари та послуги. Чи може перевезення пасажирів - це окремий вид економіки? Порівняйте ціни на продукцію або послуги СВОЇХ підприємств рік назад і зараз, а тоді робіть висновки (бажано не емоційні).
Студент Показати IP 14 Грудня 2009 17:21
Нє, Голєвих "вставили" класно!!! Отак і дурять наш народ! Справді "два в одному". Дєрьмо в дєрьмі...
Справедливий Показати IP 14 Грудня 2009 17:46
Шановний Anonymouse! Вам же чітко розтулмачили: тариф залежить нк від заробітоїплати пасажирів , а від кількості тих саміх пасажирів, тобто чим їх більше, тим меньша собівартість перевезень. Звичайно . в Ки=ві чи у Львові собівартість меньша. А що до суті, то перевізникі мабуть останні, хто підняв питання про підвищення тарифів піссля того , як всюди піднялись ціни в 2- 3 рази. Два тижні тому купував а аптеці лікувальний чай за 22 грн, а вчора той самий чай - за 57, і ніякий козюра або голєва про це не каже.
Справедливий Показати IP 14 Грудня 2009 17:52
Шановний Anonymouse! Вам же чітко розтулмачили: тариф залежить нк від заробітоїплати пасажирів , а від кількості тих саміх пасажирів, тобто чим їх більше, тим меньша собівартість перевезень. Звичайно . в Ки=ві чи у Львові собівартість меньша. А що до суті, то перевізникі мабуть останні, хто підняв питання про підвищення тарифів піссля того , як всюди піднялись ціни в 2- 3 рази. Два тижні тому купував а аптеці лікувальний чай за 22 грн, а вчора той самий чай - за 57, і ніякий козюра або голєва про це не каже.
Влад Показати IP 14 Грудня 2009 20:42
2 Олександр Для початку, навчися грамоти, юначе. А коли тобі буде за 60, катайся "маршрутками" "мерседесами" та "фіатами" під музику шансону.
OrestN Показати IP 14 Грудня 2009 21:04
а чи не з буджету маєть надходити компенсації за проїзд в маршрутках школярів. Школярі не повинні платити в той час коли вони їдуть до школи і з школи (тобто крім вихідних). А Європейську партія сприймати серйозно не можна.
степан Показати IP 14 Грудня 2009 21:30
Чув пот телебаченню козюру.Алеж він розумний... Треба, щоб він очолив тролейбусне підприємство та показав би як треба керувати. Але думаю, що ві того ніколи не зробить, бо такі умникі далекі від конкретної роботи і тільки займаютьсяч критикаством з метою отримати якісь дивіденди.
степан Показати IP 14 Грудня 2009 21:36
Чув по телебаченню козюру.Алеж він розумний... Треба, щоб він очолив тролейбусне підприємство та показав би як треба керувати. Але думаю, що ві того ніколи не зробить, бо такі умникі далекі від конкретної роботи і тільки займаютьсяч критикаством з метою отримати якісь дивіденди.
Анонім Показати IP 14 Грудня 2009 21:41
Козюра молодець! Козюру в мери!
Хохма Показати IP 14 Грудня 2009 22:22
Стаття повна дурня. Жодних економічних розрахунків навіть на "найбіднішому" маршруті не наведено. А щодо дотримання законодавства по виплаті заробітної плати то було б добре перевіряючим структурам перевірити її офіційний розмір. А політики і політунци замість займатись піаром зробилиб звернення у відповідні органи щодо дотримання законодавства про перевезення пасажирів та про оплату праці працівників автопідприємтсв (особливо приватних). А щодо ДЕПо то має бути покараний керівник, який довів підприємство до такого стану. А через кризу люди на 25% менше їздити не стали. Такщо Шибу і іжих з ним економістів ГЕТЬ!
You'll Never Walk Alone Показати IP 15 Грудня 2009 00:20
Та давайте вже по 10 грн. маршрутку і 5 грн. тролейбус зробимо! Комунальне підприємство ж працює для мешканців міста, враховуючи їх інтереси і "товщину їхніх гаманців"! Так давайте вже рубати з плеча, чого вже "мелочитись"? Замість того, щоб спитати із свого директора, оприлюднити бухгалтерію підприємства і показати хто насправді винен (місцеві чи київські), навести лад на підприємстві врешті решт - змусили міськраду підвищити тарифи на проїзд... Лучани ж потерпали і під час страйку, коли транспорту обмаль було і після, коли тарифи стали відчутно тиснути на їхній гаманець (на мій принаймні суттєво). Добре якщо комусь їздити 2 рази на день. А кому 4-6 інколи доводиться? Бачите в такому разі різницю між 6-9 грн. до страйку і 8-12 грн. після (щоденно)? Виходить на (2-3 грн. на день * 22 дні =) 44-66 грн більше з одного лучанина щомісячно (хто їздить менше можете для себе розрахунки теж провести). Чому, коли ми є одними із найбідніших регіонів України ми маємо платити на рівні з ними, а то й більше? Але в кожного хата скраю, що в тролейбусників, які думають лише про свої проблеми (мається на увазі що не туди свою енергію під час страйку спрямували), що в лучан, які мовчки за всім спостерігали і "проковтнули" нові тарифи...
Пасажир Показати IP 15 Грудня 2009 04:16
Відверто кажучи, мало хто з пасажирів підіймає питання вартості проїзду. І це тому, що в місті Луцьку вирішено питання забезпечення людей громади оперативним перевезенням. Це дуже складне питання. Декого, як кажуть, жаба душить, що Шиба домігся правильності і забезпечив людей громади правильним рухом, який дає прибутки пасажирам у вигляді їх основних потреб :економія часу, забезпечення психологічного, біологічного здоров’я, своєчасність прибуття на роботу тощо…. Дуже важливо те що не треба довго стояти, чекаючи транспорт, відносні доступність доїду до роботи, до дому, комфортабельність та вибір маршрутів, правильне вирішення питання розташування зупинок. Оперативна реакція влади на прохання їх збільшення у разі забезпечення потреби зручності посадки і висадки. В своїй уяві пасажир платить не за потреби перевізника(йому це до лампочки), а за спрямування владою напрямку руху(правильне визначення маршрутів) цього перевізника для забезпечення оперативного доїзду у місце самопризначення. І це питання в Луцьку вирішено. Тому ціна на маршрутки обраховується її користувачем за своєю власною технологіею розрахунку: - є у мене оперативний, своєчасний, доступний, комфортабельний рух, то є і буде прибуток.І це так є.
Anonymouse Показати IP 15 Грудня 2009 09:27
2 Справедливий: Досить популізму цифри давайте. Я в статті не одної цифри не бачу тільки вода. І не порівнюйте Київ, Львів і Луцьк: в нас МОЖЕ і менше пасажирів, але в нас і маршрути коротші. Ви давно на маршрутках їздили? Бачили скільки людей їздить на маршрутках? Те шо в міськраді не продумали логістику маршрутів то вибачте не пасажири в цьому винні. При такому стані речей скільки б пасажирів небуло всеодно грошей мало буде, а ще дерибан врахуйте (треба ж чиновникам собі шось лишити). Так як одні забирають прибуткі у інших. А водії депо взагалі не зацікавлені у прибутках свого підприємства так як провези вони 10 чи 100 пасажирів ЗП у них не зміниться.
Цікавий Показати IP 15 Грудня 2009 09:50
Які цікаві фігуранти спливають! Як один одного починають "мочити"! Ану, хто розкаже, що там між Голєвим, Шамісом, Іванішиним і Вітинським трапилося? Голову навідріз даю, що щось дуже цікаве!..
sven Показати IP 15 Грудня 2009 11:56
також знайомий з одним з найбільших перевізників Луцька. Приватним. Не на центральних маршрутах він заробляє і досить не погано. а кругом де влазить держава та комунальні підприємства - починається бардак, бюрократія і крадіжки. Нікому не були потрібні ті нові богдани в лізинг - раніше їздили 15-ки через кожних дві хвилини, а зараз її поки дочекаєшся то можна здуріти. Ці великі богдани - повзуть як черепахи. Контролєри! Це вдвічі збільшилися видатки на одну маршрутку. А скільки там ще "обслуговуючого" персоналу? що ж дивуватися що маршрутки нерентабельні. Перевізники приватні їздили по 1,5 грн і не жалілися. Міська влада вліза - обісралася. Зарплати їм немає чим заплатити, млять. А ми в чому винуваті? мало з того що держбюджету ці автобуси оплачуються, так ще із-за них проїзд підняли. Хай мочить їх Козюра, моя дячність і повага.
TFA Показати IP 15 Грудня 2009 12:29
Коротше, довбошрутки є довбошрутки. Давно казав, що тролі рулять:))
Олександр Показати IP 15 Грудня 2009 13:28
Владу, шановний, щодо музики шансону, то, мабуть, Ви плутаєте французький шансон і російський блатняк. Але ж Вам навряд відома історія музики - це ж культура, якої Вам так не вистачає - відчувається інтонація у ваших словах ображеного старого комуніста або його синка. Щодо музики, то я особисто свій день розпочинаю з Вівальді, вдень Діп Папл, Лед Зеппелін, Назарет, А-Ха та ін., ввечері під настрій, але теж із розряду серйозної музики. Проте Вам навряд відомі ці виконавці, тому смішно мені з Вас, вмієте тільки що й базікати!
Олександр Показати IP 15 Грудня 2009 13:31
І ще персонально для Влада, нічого мені тикати, я з Вами за одним столом горілку не пив, тим більше корів не пас з Вами разом у полі.
Oper Показати IP 15 Грудня 2009 20:22
Стаття набір слів і повня хе....ня. Видно Шиба дав бабла цьому чудіку. Тариф завищений =реальний 1,5 не більше тим більше пальне дешевшає....
Слідчий Показати IP 16 Грудня 2009 09:50
До опера. Невже в Шиби стільки бабла, щоб направо й наліво розкидатися? Як тільки щось не проти нього, то він Шиба дав бабло. Хлопці, це вже просто смішно! Невже маршрутники не мають права на власну думку?
Богдан Показати IP 16 Грудня 2009 12:12
що можна сказати - все це робиться "на заказ" те саме можна сказати і про нові маршрутки на замін старих тепер 15 маршрутку приходиться по 10-15 хв чекати раніше "Богдани" їздили з інтервалом в 300 метрів
Oper Показати IP 16 Грудня 2009 19:36
до Слідчого..Мо ти маршрутчик...? А бабла давати не треба можна рішення чи е щось....
На продовження теми Показати IP 18 Грудня 2009 22:03
Луцькі перевізники - справді люди. А ось що роблять їхні київські колеги: http://ubr.ua/fullnews/rus/avtoperevozchiki_groziat_straikom-32239/
OrestN Показати IP 24 Грудня 2009 21:18
припинити той безлад з перевізниками. об"єднати усіх їх в одне підприємство а Козюру призначити директором, нехай проявить себе, бо говорити - не мішки носити!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus