USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Спека підвищує ціни

2 Серпня 2010 15:59
Спека і засуха призведе до зростання цін на молочні продукти, хліб і овочі

Великих втрат зернових через складні кліматичні умови зазнали Росія, Україна і Казахстан, які є основними гравцями зернового ринку регіону, - пише BIZ.liga.net..

Так, Мінагрополітики України скоректував у бік зниження свій прогноз урожаю зернових в Україні в поточному маркетинговому році: якщо в травні планувалося зібрати не менше 46 мільйонів. тон, то в липні - лише 42,5 мільйонів. тон, в Росії прогноз був знижений з 97 до 85 мільйонів тон, в Казахстані - з 14,5 до 15,5 мільйонів. тон.

Посушливі кліматичні умови, які стали причиною зниження врожаю зернових у світі, дали привід для різкого стрибка цін на злаки, незважаючи на те, що традиційно з надходженням нового врожаю на ринок ціни на зерно тимчасово падають.

Так, за станом на 27 липня, повідомляють експерти, ціна пшениці III класу в Україні досягла 1350-1410 гривень за тону, у той час як на початок липня вона становила 1100 гривень за тону

«Якщо спекуляції з можливими проблемами з урожаєм припиняться - тобто новини про поганий врожай, то ціни можуть стабілізуватися. Якщо погані новини надходитимуть і далі - ціни будуть рости», - каже генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Володимир Лапа.

Проте рекордсменом зі зростання ціни серед зернових і олійних за останній місяць став ріпак: на 27 липня тонна ріпаку коштувала вже 3400-3470 гривень., хоча на 29 червня його ціна не перевищувала 2700 гривень за тону.

Соняшник за останній місяць також подорожчав на близько 200 гривень. за тону, хоча об'єктивних причин для цього не було.

У той же час собівартість зерна в поточному році вища за минулорічну, тому говорити про суперприбутки виробників не доводиться. За словами Лапи, виробнича собівартість пшениці за рік підвищилася і +15% до минулорічної.

Зростання цін на зернові автоматично призведе до подорожчання корму для худоби, що в наслідку позначиться на цінах на м'ясо, яйця і молоко, зазначають аналітики аграрного ринку.

Однак подорожчання хліба не повинно бути істотним, заспокоюють експерти. Борошно в структурі собівартості хліба становить приблизно 40-50%, підрахував Лапа, решта - торговельні націнки, енергоресурси, заробітна плата тощо «Хліб може подорожчати приблизно на 5-7%, не більше. Говорити про будь-які разючих цінові зміни причин немає», - обнадіює аналітик УКАБ.

Спекотна погода також вплинула не кращим чином на самопочуття корів і відповідно - на обсяги надоїв молока в Україні. Це призвело до підвищення закупівельних цін як від господарств населення, так і від сільгосппідприємств.

За даними директора аналітичного агентства «Інфагро» Василя Вінтоняка, закупівельна ціна молока від населення піднялася в середньому за місяць на 10-15%. За даними МінАПК, в кінці червня оптово-відпускна ціна 1 літр молока (I, II сорт) становила 2,4-2,5 гривень., В кінці липня - вже 2,6-2,7 гривень., Молоко від господарств населення подорожчало з 1,5 до 1,7 гривень за літр.

У серпні також подорожчають і тверді сири, прогнозує Вінтоняк. Виробники підвищать відпускні ціни приблизно на 10%, а роздрібна торгівля також відповідним чином відреагує.

За попередніми даними головного редактора тижневика «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Тетяни Гетьман, найбільш сильний удар від спеки припав на врожай огірків: «Переробникам, швидше за все, не вдасться здійснити плани по закупівлях огірків, тому що в багатьох господарствах урожай «згорів» на сонці, як результат - ціни тільки за 1-2 тижні підскочили в 2-3 рази».

Залежно від регіону, за її даними, втрати врожаю огірків склали від 30 до 100%. Найбільше постраждав огірок у Центральному, Східному та Південному регіонах України.

Тим часом, прогнози експертів Гідрометцентру на першу половину серпня - спека +42 градуса за Цельсієм - може тільки збільшити цінову ситуацію на продовольчих ринках України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Антиянек Показати IP 2 Серпня 2010 16:58
Судячи по цифрах щодо Казахстану, то там урожай маэ бути більшим. Помилка або в цифрах або перед тим стилістична
Антиянек2 Показати IP 3 Серпня 2010 00:33
яка звичні для українців слова: зростання цін, інфляція, криза....т.д. навіть не дивно, була б та спека чи ні, подорожчання однозначно...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus