USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Субсидія по-новому: що варто знати волинянам. Калькулятор

1 Квітня 2015 08:35
З 1 травня буде спрощено порядок надання допомоги малозабезпеченим громадянам для відшкодування витрат за комунальні послуги. Як він діятиме, нам розповіла начальник відділу департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена МАРКУСИК. Про це детальніше - в матеріалі Волині-Нової.

ПОТРІБНО ЛИШЕ ДВА ДОКУМЕНТИ


Невдовзі всі волиняни отримають заяву і декларацію про доходи, які мають заповнити, щоб отримати субсидію. Їх обіцяють розіслати до 15 квітня. Оформлені документи можна передати власноруч органам соціального захисту (в селах — уповноваженим працівникам сільських чи селищних рад) або переслати поштою.

Нагадаю, що право на житлові субсидії мають домогосподарства, у яких витрати на оплату комунальних послуг, виходячи із соціальної норми житла (13,65 квадратного метра на кожного зареєстрованого і 35,22 на сім’ю) та нормативів користування послугами, перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу, — зазначила Олена Віталіївна. — З 1 травня відмінять більшість обмежень, через які громадянам відмовляли у державній допомозі. А тому оформити субсидії буде легше. Їх отримуватиме, за попередніми підрахунками, майже 200 тисяч волинян.

НОВЕ В ОФОРМЛЕННІ

1. Субсидія відтепер встановлюється, як уже зазначалося, на підставі задекларованих даних. Тож не потрібні ніякі додаткові довідки.

2. Її можуть отримувати і ті, хто не зареєстрований у квартирі, а орендує її й оплачує комунальні послуги за договором, але тільки за умови, коли плату за житло вносять легально на відкритий у банку рахунок.

3. Не заважатиме отримати субсидії і наявність у сім’ї двох чи більше автомобілів, квартир чи будинків, а також якщо хтось із працездатних не працює, не навчається і не перебуває на обліку в центрі зайнятості. Однак право на державну допомогу втратять, коли впродовж року родина придбала щось на суму понад 50 тисяч гривень, наприклад квартиру чи будинок.

4. Безготівкова житлова субсидія запроваджується на 12 місяців, а не на опалювальний період, як раніше. Якщо доходи сім’ї не змінилися, її автоматично нададуть на новий період. Тож не потрібно повторно звертатися до органу соціального захисту населення за призначенням.

ЯК РАХУВАТИ ОБОВ'ЯЗКОВИЙ ПЛАТІЖ

Принцип його розрахунку змінено ще в жовтні 2014 року, зазначила Олена Маркусик. Він залежить від доходів сім'ї і визначається індивідуально. При цьому враховуються чисті доходи, тобто ті, які людина отримала після вирахування всіх податків, зборів.

— Обов’язковий відсоток платежу за житлово–комунальні послуги вираховують за формулою: середньомісячний дохід на одну особу за попередній календарний рік ділять на прожитковий мінімум (у 2015 році — це 1176 гривень) і на коефіцієнт 2, після чого множать на 15 відсотків (базова норма плати за житлово–комунальні послуги). Це і буде обов’язковий платіж, — роз'яснила Олена Маркусик. — Наприклад, середньомісячний сукупний дохід сім'ї пенсіонерів із двох осіб, які отримують лише по 949 гривень, становить 1898 гривень. Відповідно дохід цієї родини на одну особу — 949 гривень. За вищенаведеною формулою визначаємо обов’язковий платіж: 949 грн:1176:2 х15% = 6,05%. Такий відсоток від сукупного доходу сім'я буде сплачувати за комунальні послуги, решту має покривати субсидія.

Зазначимо, що держава виплачуватиме субсидію лише ощадливим родинам, у яких не перевищені соціальні норми житла і споживання послуг із врахуванням пільг.

Окрім того, відділ інформаційної роботи Луцької міської ради для підвищення поінформованості громадян про Програму субсидій Міністерством соціальної політики України пропонує спрощену модель калькулятора для розрахунку субсидії, яку реалізовано у форматі Excel.

ЗА НЕПРАВДИВІ ДАНІ КАРАТИМУТЬ

Органи соціального захисту будуть перевіряти задекларовані дані. Якщо з'ясується, що вони недостовірні чи неповні, у субсидії відмовлять. Якщо ж така інформація стане відомою вже після призначення, доведеться повертати витрачені державою кошти у подвійному розмірі. Крім того, якщо зміняться обставини, які впливають на призначення субсидії (хтось виписався або знайшов високооплачувану роботу і доходи сім'ї зросли, зробив покупку більш як на 50 тисяч гривень), то протягом місяця слід повідомити про це органи соціального захисту населення.

КОРИСНО ЗНАТИ: на сайті Кабінету Міністрів України з'явився електронний калькулятор для розрахунку субсидій. Є він і на сайті департаменту соціальної політики Луцької міської ради та облдержадміністрації. Щоб дізнатися, чи маєте право на допомогу держави, орієнтовний розмір субсидії, потрібно вказати кількість зареєстрованих у квартирі чи будинку, їхній дохід за місяць, суму нарахувань за житлово–комунальні послуги. Детальну інформацію можна отримати і зателефонувавши на цілодобову «гарячу лінію» Кабміну 0800507309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону), а також до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СКІЛЬКИ ЛУЦЬКИХ РОДИН ЗМОЖУТЬ ОТРИМАТИ СУБСИДІЮ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
лучани Показати IP 1 Квітня 2015 08:55
Давно пора привести тарифи до нормальних. Пільговий тариф вигідний тільки злодіям та чинушам.
Анонім до лучани Показати IP 1 Квітня 2015 09:51
краще привести зарплати і пенсії до нормальних. злиденне населення вигідне бандовладі
лучани до Анонім Показати IP 1 Квітня 2015 10:04
Краще ,більше працюй та не кради, і тоді будеш більше заробляти.
Анонім до лучани Показати IP 1 Квітня 2015 11:41
ти по собі не суди
Анонім до лучани Показати IP 2 Квітня 2015 14:00
дідо то ти проснувся їз сплячки зимової ???
Ґедзьо Показати IP 1 Квітня 2015 10:34
І це ще лише початок .... Стало жити краще по новому.... Вивчайте іврит... Скоро у лісах будуть гриби і багато-багато трави....
До Ґедзьо Показати IP 1 Квітня 2015 10:41
Яка гарна фраза: Зазначимо, що держава виплачуватиме субсидію лише ощадливим родинам, у яких не перевищені соціальні норми житла і споживання послуг із врахуванням пільг. Звернули увагу: лише ощадливим!!!
ввв до До Ґедзьо Показати IP 1 Квітня 2015 12:22
використовуйте лише одну лампочку в хаті, ванна раз в тиждень
Ігор Показати IP 1 Квітня 2015 11:19
Совісті у влади і зокрема у Кабміну немає зовсім! Треба з багатих обирати а не з тих які і так кожну копієчку економлять собі відмовляючи у всьому. На нажиреться та влада. З таких як бізнесмен владці-чиновники з них треба стягувати і за дорогі авто і за походи в бані сауни, за будинки квартири, розкіш, а не тянути з бідних особливо пенсіонерів інвалідів малозабезпечених сімей. ГАНЬБА такій владі. Багаті, які накрали і далі зажираються і брешуть а бідний не завжди зможе купити продукти першоїх необхідності. СОРОМ І ГАНЬБА. Що та субсидія якщо всеодно доведеться платити понад 1000 грн. ?!
Анонім до Ігор Показати IP 1 Квітня 2015 11:33
Объясни мне, почему ты возмущаешься властью, которую вы и поставили. Причем восток Украины вам при этом не мешал. Ведь вы убрали из власти "Москалів", а поставили "Европейцев". Вот и радуйтесь теперь.
Анонім до Анонім Показати IP 1 Квітня 2015 11:44
коментар було видалено
Анонім до Анонім Показати IP 1 Квітня 2015 11:49
коментар було видалено
Анатоль_ Показати IP 1 Квітня 2015 11:32
коментар було видалено
Анонім до Анатоль_ Показати IP 1 Квітня 2015 11:43
особливо бандюковичу і його сворі
Анатоль_. до Анонім Показати IP 1 Квітня 2015 11:45
Порівняй ціни тоді та зараз, оленю...
Настуня до аноніма Показати IP 1 Квітня 2015 11:45
А хто вам не давав ставити владу? ми поставили а свого носа скрізь суєте чого втікаєте на захід і кричите тут їдьте собі в Росію чи там сидіть а то тут такі розумні всі.
пенсіонер до Настуня до аноніма Показати IP 1 Квітня 2015 12:00
Настуня, залиш но свій номер, прийде квартплата зателефоную тобі, заплатиш за мене, бо мені вистача тільки на харчі
ввв до пенсіонер Показати IP 1 Квітня 2015 12:24
а оформити субсидію хто не дає?
Анатоль_ до ввв Показати IP 1 Квітня 2015 12:29
Путін
Париж Показати IP 1 Квітня 2015 12:02
тут тема не сперичатись бо від цього нічог не міняється. Треба думати як оплачувати все і ціни зростають на все. А хто б не прийшов до влади то буде брехати і красти а від того нам не легше. Попередня влада взагалі на золоих унітах тільки могла в туалет ходити . А хабарники і корупція при тій владі процвітала. А зараз не краще ніяких хмін. Система не змінилась а чиновники в системі помінялись і все.
Анатоль_. до Париж Показати IP 1 Квітня 2015 12:08
ти сам то хоч зрозумів що написав, хлопче? Бажаю тобі приємної сплати нових комунальних тарифів. Ти добре знаєш про унітази, але платити зараз треба в 3 рази більше!
ЯЯЯ Показати IP 1 Квітня 2015 12:44
Мають гроші і будуть платити. Бабусі з дідусями- пенсіонери купують онукам телефони, планшети, комп"ютери і в кредит беруть. Це ж зовсім дітям не потрібно! Значить ще не так погано живемо і не треба нити. Батьки в свою чергу і в тому числі моя сім"я відзначаємо дні народження, їздимо влітку на озера за бензин за дорогу платимо то нічого. За пиво платимо то нічого за куріння платимо за похід у ресторани . За все в житті треба платити. А то ми привикли жити розкішно. Хоча підсумую що уряд гроші має на все тільки все це здираловка з самих простих бідних людей. На слідчого вони сказали 30 тис зарплати знайдуть а тому що з нас "здирають"
Анатоль Показати IP 1 Квітня 2015 13:15
Отож я і кажу - до того майдану жити простим людям було легше!
Валік Показати IP 1 Квітня 2015 13:23
Як платити зараз ? де гроші заробляти якщо латити ніхто не хоче а обдурити і на халяву то да
Анонім Показати IP 1 Квітня 2015 15:54
Газ для промышленности подешевеет на 19% 31.03.2015 410 0 / 0 НКРЭКУ знизила граничну ціну газу для промспоживачів до 7200 грн за тис. кубометрів Национальная комиссия, осуществляющая регулирование в сфере энергетики и коммунальных услуг (НКРЭКУ), снизила предельную цену газа для промышленных потребителей на 19% - до 7200 грн за тысячу кубометров с 8900 грн. Как подчеркнули в пресс-службе, сниженная цена не учитывает НДС, надбавки и тарифы на транспортировку. В то же время она основана на предложении НАК «Нафтогаз Украины», поданном в ведомство.
СС Показати IP 1 Квітня 2015 17:05
дайте посилання на калькулятор
Віктор Показати IP 3 Квітня 2015 21:06
Клікни на слова "модель калькулятора" що написані жирними коричневими буквами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus