USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Суд Волині поновив справу щодо корупції у луцькому училищі

14 Листопада 2014 16:51
Апеляційний суд поновив розслідування щодо заяв колишнього працівника Луцького вищого професійного училища № 9 про корупцію в навчальному закладі.

Судове засідання відбулося сьогодні, 14-го листопада.

З апеляційною скаргою звернувся Білоус Валерій Георгійович, який говорить про те, що його звільнили, бо він почав говорити правду.

«Мене звільнили через те, що ми подали колективну скаргу на зловживання керівником навчального закладу службовим становищем. У ній йшлося про розтрату майна та отримання неправомірної вигоди від студентів. Потім суд мене поновив на роботі і знову була апеляція, яка скасувала суд першої інстанції. Далі ми звернулися у вищий апеляційний суд, там сказали, що адвокатом не правильно підготовлена скарга і наше звернення не розглянули. Окрім того, слідчий, за підписом прокурора, закрив кримінальне провадження, буцімто, за відсутністю складу кримінального злочину. Я звернувся в Луцький міськрайонний суд, але вони відхилили скаргу», - розповідає у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини Валерій Білоус.
«У скарзі в Апеляційний суд Волинської області йдеться: «Своє рішення суд першої інстанції мотивував тим, що слідчим, при закритті кримінального провадження, дотримано процесуального порядку». З рішенням я не згідний. Як вбачається, слідчий закриваючи кримінальне провадження, посилався на старі докази свідків, а додаткових свідків не допитував, хоча судовою ухвалою від 28.10.2013-го року було це зобов’язано.

Окрім того, слідчим не зазначено, якими доказами спростовуються попередні висновки, що були підставами для відкриття кримінальних проваджень, а саме:

- щодо порушень при наборі платної групи для навчання за спеціальністю «оператор комп’ютерного набору;

- щодо невиплати заробітної плати;

- щодо привласнення чужого майна;

- щодо привласнення коштів Благодійного фонду», - розповідає пан Білоус.
Як з’ясували під час судового засідання, своє рішення суддя мотивував тим, що органи досудового розслідування виконали усі можливі слідчі дії в кримінальному провадженні, слідчий прийшов до обґрунтованого висновку про відсутність кримінального складу злочину, тому рішення про закриття кримінального провадження прийнято правомірно.

Так, заслухавши доповідача, Білоуса, прокурора, який заперечує проти апеляції, - апеляційний суд прийшов до висновку, що скарга підлягає до задоволення з таких підстав:

«Прокурор, орган досудового розслідування та слідчий зобов’язані всебічно, в повній мірі та неупереджено дослідити дане кримінальне провадження, виявити ті обставини, які розкривають, та ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних та неупереджених процесуальних рішень.

Під час досудового розслідування слідчий зазначених вимог закону не дотримувався, не дослідив усі обставини справи та передчасно прийняв рішення про закриття кримінального провадження за відсутністю ознак складу злочину.

Як вбачається з матеріалів кримінального впровадження - рішення про закриття даного кримінального провадження слідчим приймалося неодноразово. Ці рішення були скасовані слідчим суддею при оскаржені, або ж прокурором з одночасним наданням вказівок.

Так, слідчим були прийняті рішення про закриття кримінального провадження 28 травня 2014-го року, не виконано вказівок даних прокурором прокуратури міста Луцька та процесуальним прокурором, слідчим суддею.

Відповідно, слідчий зобов’язаний виконувати вказівки, які даються в письмовій формі.

Слідчий не допитав усіх свідків справи, не дослідив усіх обставин справи та не зібравши усіх доказів, які підтверджували чи спростовували б наявність ознак складу кримінального правопорушення, прийняв рішення про закриття кримінального провадження.

За таких обставин, попередня ухвала підлягає скасування із постановленням нової ухвали, якою постанову про закриття кримінального провадження слід скасувати, а кримінальне провадження направити в УМВС для організації досудового розслідування, під час якого необхідно перевірити усі доводи скаржника».

Нагадаємо, що раніше з цією проблемою Валерій Білоус звернувся до губернатора, який пообіцяв подати запит у Генеральну прокуратуру, аби ті провели незалежне розслідування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus