USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Тарифи на комуналку в Європі та Україні. Інфографіка

19 Березня 2017 20:55
Українцям упродовж кількох років прагнуть наблизити розмір оплати за комунальні послуги до європейського рівня. У підсумку маємо дво-триразовий ріст цифр у платіжках.

Чи вже наблизились ми до європейського рівня, і як співвідносяться європейські та українські комунальні платежі та мінімальні зарплати — аналізували журналісти сайту "24".

Нинішня зима стала для українців "випробувальною" з точки зору оплати за комунальні послуги — вони суттєво виросли. Експерти повідомляють, що у зв'язку з цим рівень оплати за комуналку знизився.

Комуналка та мінімалка в Європі та Україні

А скільки платять у Європі і чи ми вже "дотяглися" до неї у цьому плані? Інформацію про вартість води та енергоносіїв в окремих країнах Європи - з порталу "Іммігрант-інвест".

Розрахували вартість спожитих благ у межах середнього споживання (200 кубометрів газу та 200 кВт*год), і 10 кубічних метрів води (згідно з нормою споживання — 3 м3 на людину на місяць).

Нагадаємо, тарифи для України: електроенергія з 1 березня цього року коштує 1,6 грн 1 кВт·год за умови споживання понад 100 кВт·год; газ — 6,9 грн за кубічний метр, холодна вода — 14 гривень за кубічний метр (округлено).
Також ми поцікавилися мінімальною зарплатою країн, чию комуналку рахували. І порівняли — яку частку становить комуналка.

За результатами підрахунків Україна очолила список як країна, де половину мінімального доходу становить оплата комунальних послуг. Другі і треті, відповідно, – Угорщина і Греція. Тенденція така: чим багатша країна, тим менше труднощів для неї становить комуналка.
Втім, у своїх розрахунках ми не врахували ще низки платежів, наприклад, за вивіз сміття. А в Європі з цим питанням все значно серйозніше і дорожче. Наприклад, у Німеччині суворо стежать за сортуванням сміття. І за викидання пакетика не в той контейнер — штраф.

У Британії, окрім оплати комунальних послуг, сплачують також муніципальний податок, його розмір залежить від престижності району.

А у Греції існують платежі як фактичні, так і обов'язкові. Тобто – треба сплатити за фактично використаний ресурс, а зверху — ще й щорічний податок.

Ріст комуналки = ощадливість

Керуючий партнер BVU Group Денис Довгополий 11 лютого на своїй сторінці у Фейсбуці опублікував таку табличку з цифрами комуналки по-європейськи. Потім видалив, бо отримав звинувачення у непорівнянності "голих цифр".
Натомість Довгополий написав пост про те, які ще відмінності існують між українською комуналкою та європейською і про ставлення до ресурсів у нас і в них.

"Підняття цін на комуналку до європейських не повинне підвищити витрати на опалення або воду, а має привести до кратної економії цього ресурсу. І тоді при 0 градусів на вулиці і +28 в квартирі народ буде прикручувати батареї, а не відкривати навстіж вікна", — зауважив він.

Довгополий також звернув увагу, що варто проаналізувати, скільки витрачається води на сім'ю в кожній країні Європи порівняно з Україною, а також енергії на опалення будинків там і у нас. За його словами — ці показники відрізняються в рази.

Є і зауваження щодо структури доходів населення в Європі. За інформацією Довгополого, при середній 3500 євро в тій же Німеччині, там є багатий Мюнхен і Берлін, де топ-менеджери із зарплатою на мільйони в рік. Але вище середнього 3500 живе навіть не половина населення, а близько 25%.

Економити і економити

Керівник аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко у коментарях сайту "24" неодноразово зауважував, що вихід для українців з "комунальної пастки" — економити і дбати самим про свої інтереси. Зокрема, варто встановлювати лічильники на кожен вид ресурсів, та забезпечувати енергоефективність будинків.

"У Європі є такі лічильники, які встановлюються на кожну батарею і підраховують витрати тепла в батареї. Але тут необхідна політична воля, щоб переламати монополістів, щоб дозволити ставити такі лічильники", — зауважив експерт.

Він підкреслив — ЖБК і ОСББ якраз мають більше свободи маневру. У них є живі гроші, вони їх можуть використовувати більш ефективно, ніж це роблять комунальні ЖЕКи. ЖБК і ОСББ більше підконтрольні мешканцям, голова такої організації, як правило, живе у будинку і кожен день може почути або похвалу, або нарікання з боку своїх сусідів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
толік Показати IP 19 Березня 2017 21:50
покажіть будь ласка які зарплати в европі
Andrij до толік Показати IP 19 Березня 2017 22:43
Duvusja Tabluzja nr.2 , tam prubluzno vse realno....
Лучанин до толік Показати IP 20 Березня 2017 01:23
Щось ви не уважно читаєте статтю! В 2 таблиці наведені мінімальні зарплати в Європі.
Мешканець Показати IP 20 Березня 2017 08:32
Централізоване опалення не враховано-ось де корінь зла і суперкорупція.Такі країни як Іспанія і Греція не враховувати-клімат.
Анонім Показати IP 20 Березня 2017 10:29
більш реальний показник - співвідношення між доходами і витратами на комунальні послуги. В УРКАїні це співвідношення найменше, зате найбільше злодіїв при владі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus