USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ціни на квартири у Луцьку. АНАЛІТИКА

2 Лютого 2014 11:13
Останніх два роки ринок нерухомості сколихують усе нові й нові реформи. Так, було запроваджено нові правила реєстрації нерухомості, обов’язкову оцінку в сертифікованих спеціалістів, податок на житло й обмеження на розрахунки готівкою на суму до 150 тисяч гривень, - пишуть Відомості.ua.

Зважаючи на ситуацію в країні, багатьом цікаво, що ж буде з ринком нерухомості. Наскільки він виявиться стійким до нинішніх потрясінь? Які пропозиції є на волинському ринку житла та чи очікувати нам якихось цінових змін, розповіла директор «Волинського агентства нерухомості» Лариса Мусійчук.

Рік реформ пригальмував ринок

— Можна було говорити про розвиток ринку нерухомості, якісь перспективи, але не було реформ, продуманих заздалегідь. У нас вводяться закони, проте ніхто не передбачає механізмів їх реалізації, — каже Лариса Нифонтівна.

Нагадаємо, останніх два роки ринок нерухомості сколихують усе нові й нові реформи. Так, було запроваджено нові правила реєстрації нерухомості, обов’язкову оцінку в сертифікованих спеціалістів, податок на житло й обмеження на розрахунки готівкою на суму до 150 тисяч гривень.

Лариса Мусійчук зазначає, що це призвело до скорочення операцій на ринку нерухомості. Мовляв, заледве розібрались із новою системою реєстрації, як ввели обов’язкову оцінку, що додало людям ще більше клопотів. Тим паче, на її думку, можливості електронної програми не дозволяють об’єктивно оцінити житло.

— Звідки комп’ютерна програма може знати, яка квартира продається, яка її ринкова вартість? Якщо, наприклад, я кажу як фахівець, дві однакові квартири в Луцьку можуть коштувати з різницею у 5–10 тисяч доларів. На це впливає безліч факторів, — обурюється Лариса Нифонтівна.

Крім того, зі слів експерта, лише через низку нових реформ на оформлення документів при купівлі житла українець тепер витрачає не 2–3 тисячі гривень, а 7–10.

На Волині попит на житло перевищує пропозицію

Та ще більша проблема в тому, що пропозиції будівельників не задовольняють потреби ринку.

— Зараз людям потрібне житло економ-класу, а вони будують великогабаритні квартири так званого елітного. Скажімо, сучасна «однокімнатка» має площу 50 кв. м. І ціни на таке житло — в межах 5600–6200 гривень за «квадрат». Але це «голі» квартири, де є лише стяжка, штукатурка, виводи під комунікації. У таке житло потрібно вкласти ще як мінімум 400 доларів за квадратний метр. В усьому світі квартири продаються з мінімальним ремонтом, уже готові до заселення і це входить у ціну, — каже Лариса Мусійчук.

Фахівець нарікає, що скрізь, окрім України, масово зводять будинки з невеликими квартирами, розраховані на молодих людей.

— Там є кімната, кухня, санвузол, коридор. А що ще молодій сім’ї потрібно? Такі помешкання зазвичай типового планування, й у європейських містах їх безліч. У нас же будують квартири по 100 «квадратів», — зауважує спеціаліст.

На її думку, такі пропозиції розраховані на багатих. У той час як більшості населення вони не доступні. Адже однокімнатна квартира площею 50 кв. м вартуватиме щонайменше 280 тисяч гривень, двокімнатна площею 70 «квадратів» обійдеться у понад 390 тисяч, а за трикімнатну, які нині мають по 85–150 кв. м, доведеться викласти 476–840 тисяч.

На вторинному ринку — стабільно

Стабільно дорого. Експерт зазначає, що оскільки ціни на житло в Луцьку й так далеко не дешеві, то, попри все, навряд підуть угору.

— От у нас є клієнти з Харкова, то фактично ціни на нерухомість тут і там однакові. Тільки зважте, що Харків — мільйонне місто з розвиненою інфраструктурою, — резюмує фахівець.

У Луцьку ж навіть хрущовки мало кому під силу. Ціни на таке житло доволі високі, й, зі слів експерта, пов’язано це з вигідним розміщенням таких квартир. Отже, за однокімнатну квартирку площею 30 «квадратів» просять 25–28 тисяч доларів, двокімнатні площею 40–45 кв. м обійдуться у 30–36, а на трикімнатну потрібно 38–45 тисяч умовних одиниць.

— Логічно, що квартири покращеного планування, зведені в основному наприкінці 80-х років, ще дорожчі. Однокімнатні коштуватимуть уже від 30 до 35 тисяч доларів, двокімнатні — 40–45 тисяч, а якщо хороший ремонт, то й значно дорожче, а трикімнатні — 50–60 тисяч доларів, — повідала Лариса Нифонтівна.

До слова, існує думка фахівців, що в 2014 році може відбутися зниження вартості житла на вторинному ринку через обмеження готівкових розрахунків у 150 тисяч гривень.

Вартість житла під Луцьком кусається

Тенденція купувати житло в приміських масивах надалі зберігається. Раніше люди придбали чи отримали ділянки за містом, а зараз активно їх забудовують.

— Є попит і на старіші будиночки в приміських селах. Але всі чомусь вважають, що вони мають бути супердешеві, а це далеко не так, — каже Лариса Мусійчук. — Ціни різні — починаючи від 20 тисяч доларів і завершуючи 100 тисячами. Чому? Бо у багатьох селах є газ, часто централізована каналізація, досить хороші умови проживання. От, скажімо, в Підгайцях дороги розчищають, стоять контейнери для сміття, його вивозять, дітей довозять до школи. Тож жити там комфортніше, ніж у деяких районах Луцька, тому й ціни на житло відповідні.

Зі слів експерта, всі населені пункти навкруг Луцька досить популярні серед охочих придбати житло чи ділянку, менш розвинений лише Ківерцівський напрямок. Та це пов’язано, найімовірніше, з тим, що Прилуцька сільська рада виділила небагато землі під забудову. Але разом із тим охочих купити помешкання у самих Ківерцях вистачає.

— Якщо у Луцьку чи довколишніх селах будинок котеджного типу коштуватиме 150 тисяч доларів, то в Ківерцях — максимум 80. Будинки середнього класу взагалі вартують 30–50 тисяч. При цьому за 50 тисяч — це добротний великий будинок із усіма зручностями, — зазначає Лариса Мусійчук.

Як каже фахівець, ціни на житло в інших райцентрах Волині дуже різняться. Все залежить від розвитку населеного пункту. Тому вартість нерухомості у Ковелі мало чим відрізняється від луцьких цін. А от в Іваничах чи Горохові помешкання можна придбати дешевше.

Попри все, давати залізну відповідь на те, що ж усе-таки чекає ринок нерухомості в глобальному масштабі, ніхто не береться. Причина, звісно, криється у нинішній ситуації в країні, яка вкрай непередбачувана. Спеціалісти кажуть, що політична нестабільність може погіршити економіку країни, а це, відповідно, потягне за собою і ринок нерухомості, як це було в 2008 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Юрко Залупельний Показати IP 2 Лютого 2014 12:12
Не "житло" у нас дорогое, а люди нищие. Зарплаты хватает на то, только чтобы с голоду не сдохнуть, а про пенсию вообще подумать страшно....
лучанка до Юрко Залупельний Показати IP 28 Липня 2017 14:36
Люди втікайте з цієї ідіотської країни вам діти подякують потім. Яке це житло це курники совдепівські. Роботи не має, пенсії на харчі тільки для кота хватає.
Лучанка Показати IP 2 Лютого 2014 15:57
І житло у нас недороге і люди далеко не бідні. Такі "дуже бідні", а як дорогу перейти, то потік машин, що необхідно стояти 10 хв., це що всі олігархи їздять??? У Луцьку кількість сім-карток перевищує втричі населення, це що всі телефони у олігархів???? Скільки людей сьогодні на майдані, які не працюють, а хто годує їх сім"ї, одягає та взуває дітей???? А скільки луцьких дітей навчається у Польщі та в інших країнах за кордоном??? А це платне навчання і далеко недешеве!!! Подивіться у школах з якими планшетами ходять наші дітки, це теж не діти олігархів!!!!! А якщо ще проаналізувати наші будинки, яким зовсім недалеко до замків і які не може дозволити собі навіть високооплачуваний європеєць. То можливо хватить уже плакатися і нарікати на владу, а починати європу будувати кожен із себе!!!!!
Корінний лучанин до Лучанка Показати IP 2 Лютого 2014 17:54
Шановна, все таки як не крутіть , а Україна є найбіднішою країною ЄВРОПИ! ЦЕ НА ДАНИЙ МОМЕНТ - АКСІОМА!!! Середня зарплата по ВОЛИНІ приблизно 2500грн. , по УКРАЇНІ десь 3300 грн. Це що багато !!? ЦЕ смішні гроші !!! А звідки у людей оті АКСЕСУАРИ про які пишете, чесно кажучи не знаю!!! В кишені не заглядую! ОДНЕ ЯСНО ЯК БОЖИЙ ДЕНЬ - ТІНЬОВІ ГРОШІ, ЗАРПЛАТА, ТА ГРОШІ ЗАРОБІТЧАН ГУЛЯЮТЬ ! МІЛІАРДИ ДОЛАРІВ В УКРАЇНІ В ТІНІ !!! ПОДАТКИ В НАС СТРАШЕННО НЕ ЛЮБЛЯТЬ ПЛАТИТИ!!! В НАС ПРОЦВІТАЄ КОРУПЦІЯ ! ДІТИ З ПЛАНШЕТАМИ ТА З МОБІЛЬНИКАМИ НЕДЕШЕВИМИ, ЦЕ БАТЬКИ ВИПЕНДРЮЮТЬСЯ ! ЦЯ ХВОРОБА В УКРАЇНІ ПЕРЕДАЛАСЬ ДІТЯМ ПО СПАДКОВОСТІ !!! НЕГАРНО ВИХОВУЮТЬ У НАС ДІТЕЙ! БУДІВНИЦТВО БУДИНКІВ В ПЕРЕВАЖНІЙ БІЛЬШОСТІ ЙДЕ ЗА РАХУНОК ТІНЬОВОГО БІЗНЕСУ ТА ОБДУРЮВАННЯ ЛЮДЕЙ! Я СЮДИ ДОДАМ ТОРГІВЛЮ ЛІКАМИ, СТРАХУВАЛЬНУ ПІРАМІДУ ( тут багато хто нажився на довірливих людях)! Мені в свою чергу пропонували підключитись на ці страховки на прекрасне майбутнє ! ЛОХОТРОН КОНКРЕТНИЙ ! НА ЧУЖОМУ ГОРІ ЩАСТЯ НЕ ВИБУДУЄШ! АЛЕ ЦЕ РОБИЛИ І РОБЛЯТЬ!
Андрій до Лучанка Показати IP 3 Лютого 2014 12:13
Машини і сучасну техніку, люди почали купляти, тому що кредитів дають всім наліво на право(правда не під малі відсотки) , а от візьміть квартиру в кридит і побачите які ви багаті )) Кількість сім-карток, це як раз свідчить про те, що у людей не має грошей, щоб дзвонити з однієї на різні оператори, по собі знаю... А будинки богаті в нас тому, що кордон близьо, тому за хабарі і настроїли ! Поїдьте десь, на схід, чи в інші місця віддаленні, ви там таких будинків не знайдете!
Корінний лучанин до Андрій Показати IP 3 Лютого 2014 14:18
АНДРІЮ, ми з вами дивимось В КОРІНЬ цього питання, а дехто тільки поверху хапає !!! ЩО БАЧИТЬ ПРО ТЕ Й СПІВАЄ нічого не розуміючи! МЕНІ СПОДОБАЛИСЬ СЛОВА ІЗ ВІРШУ Т. ШЕВЧЕНКА : " ... А ЯК НЕ БАЧИШ ТОГО ЛИХА , ТО СКРІЗЬ ЗДАЄТЬСЯ ЛЮБО-ТИХО , І НА УКРАЇНІ ДОБРО, МІЖ ГОРАМИ СТАРИЙ ДНІПРО НЕНАЧЕ В МОЛОЦІ ДИТИНА, КУПАЄТЬСЯ ЛЮБУЄТЬСЯ НА ВСЮ УКРАЇНУ! ВОНО Б МОЖЕ ТАК І СТАЛОСЬ ЯКБИ НЕ ОСТАЛОСЬ СЛІДУ ПАНСЬКОГО ( регіонального режиму ЯНУКОВИЧА - прим. моя вставка) В УКРАЇНІ!"
Лучанка до Андрій Показати IP 3 Лютого 2014 21:32
Так, власне, Андрію, якщо люди беруть кредит - це означає, що вони впевнені, що зможуть його віддати, а це означає, що мають стабільний дохід. Сім-карта свідчить про те, що у людей далеко не один телефон ( і далеко не простий). Не зрозуміло, як ви пов'язуєте кордон, хабарі і будинки. З вашого висновку виходить, що у нас на митниці працює половина жителів Луцька. Впевнена, що це далеко не так. А відносно сходу, ви праві, там люди живуть набагато бідніше, але плачуться набагато менше. А шановному корінному лучанину, якщо й цитувати Т.Шевченка, то принаймні грамотно і вставками приєднуватися до слів великого поета це щонайменше не коректно.
Корінний лучанин до Лучанка Показати IP 4 Лютого 2014 23:39
Шановна от візьміть і самі прочитайте Т.Шевченка , перш ніж залишати свої зауваження. Я його цитував по памяті. В нього слово "Украйні", в мене Україні. Та які вставки в решті-решт я роблю, що ви мені приклеюєте??? Те що Т.Шевченко і його твори до сих пір АКТУАЛЬНІ тільки одній вам незрозуміло! В НАС БАГАТО НЕВИХОВАНИХ ПАНІВ РОЗВЕЛОСЯ АБО ХАМІВ ЯКІ ВИДАЮТЬ СЕБЕ ЗА ТИХ ПАНІВ!!! А КОРДОН, ХАБАРІ , БУДИНКИ МАШИНИ - дуже повязані! НУ ДЛЯ ВАС -ЦЕ КИТАЙСЬКА ГРАМОТА І ЩОСЬ НЕЗРОЗУМІЛЕ ТА ФАНТАСТИЧНЕ! ТА ЩО ТАМ З ВАМИ ГОВОРИТИ, ЦЕ МАРНЕ!
НАстя Власюк Показати IP 2 Лютого 2014 16:34
Всі ми багаті а плачемо бо завжди хочемо більше і більше така людська доля 2 машини а хочу ще одну б
Фанат Показати IP 3 Лютого 2014 23:30
6300-6700 за квадрат від забудовника деруть
інна Показати IP 25 Серпня 2014 15:47
за все життя нормальна проста людина неназбирає грошей на квартиру...про що ще говорити.
олег до інна Показати IP 29 Серпня 2014 13:16
Якщо руки скласти то нічого дійсно неназбирає, тільки великої ненавичті до влади і до тих людей хто ризикує, а не лясами точить, а якщо ризикувати і пробувати то все вийде тільки до цього ставтеся з розумом, а не те, що спаде на думку і давай вперед.
олег до інна Показати IP 29 Серпня 2014 13:19
Людина яка заробляє 2000грн, робимо висновок, що її ця з.п. влаштовує кого невлашковує, той піднімає свою велику Ж... з крісла перестає точити ляси зі своїми колегами за чашечкою кави і працює на самого себе, або шукає вихід до кращої роботи

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus