USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Ковелі бездіяльність правоохоронців визнана судом

10 Червня 2014 22:04
Директор ковельського ТзОВ «Каскад», депутат Ковельської районної ради Володимир Пархонюк звернувся до суду із скаргою, аби відстояти своє законне право, передбачене новим, недавно прийнятим Кримінально-процесуальним кодексом України, щодо внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Справа в тому, що 6 травня цього року бізнесменом було подано до ковельської міліції заяву про вчинення кримінальних правопорушень, відповідальність за які передбачена санкціями статей 358, 383 КК України, а саме по факту підроблення ковельчанином Сергієм Нагорником декларації, інших документів та завідомо неправдивого повідомлення про злочин. Заяву подано у відповідності до норм чинного законодавства, а факти порушень підтверджено відповідними документами. Нагадаємо, війна між двома підприємцями триває вже досить довго, а розгорілась через добудову приміщення одного з підприємців.

Однак виконувач обов’язків начальника Ковельського міського відділу УМВС України у Волинській області полковник міліції Іван Тусь на свій розсуд, без належної, як вимагає закон, процедури слідства, «списав заяву», як кажуть на професійному сленгу міліціянти, через єдиний облік звернень громадян. Самого ж заявника повідомили 8 травня, що «…в даній події відсутні ознаки будь-якого кримінального правопорушення».

У своєму додатковому зверненні до міліції директор товариства ще раз просив зареєструвати заяву, тобто діяти правоохоронців у відповідності до чинного законодавства, при цьому наголосив на вимогах статті 214 КПК України. З міліції надійшла аналогічна відповідь від 21 травня, у якій Іван Тусь, перебравши на себе повноваження слідства, повторно вказав на відсутність ознак кримінального правопорушення. Як же так? Прокуратурою Волинської області чітко встановлено, що в діях Нагорника С.Р. вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 358 Кримінального кодексу. Про це свідчить довідка за підписами працівників обласної прокуратури – прокурора відділу 07/1 В. Смітюх та начальника відділу 07/1 О. Мосійчук.

Володимир Пархонюк сподівався, що останнім рятівним колом стане Ковельська міжкрайонна прокуратура, куди й скерував заяву про злочин. Згодом отримав лист за підписом виконувача обов’язків прокурора Віктора Клімука, де сказано: «по факту підроблення Нагорником С.Р. декларації про готовність об’єкта до експлуатації 23 травня внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань». Кримінальне провадження направлено за підслідністю з прокуратури в слідче відділення Ковельського міського відділу внутрішніх справ.

А куди ж поділася вимога із заяви про кримінальне провадження за фактом завідомо неправдивого повідомлення про злочин? Відповідальність за це передбачено статтею 383 Кримінального кодексу! Таким чином, до ЄРДР з невідомих причин було внесено не всі відомості, зазначені в заяві Володимира Пархонюка.

І знову бідкається директор ТзОВ «Каскад», бо для того, аби вчинити законну дію, правоохоронці зайво витратили майже місяць часу, відбулась зазвичай нікому не потрібна судова тяганина, і все це потягнуло витрати державних коштів. «Хіба задля подібних «речей» стояв Майдан?» – каже він.

У ході розгляду скарги судом встановлено, що зміст заяви Володимира Пархонюка про вчинене кримінальне правопорушення відповідає всім вимогам, а відтак сама скарга підлягає задоволенню. Суддя Ковельського міськрайонного суду Тамара Луньова зобов’язала прокуратуру діяти по закону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
лпдмуа а простише и Показати IP 11 Червня 2014 06:21
а що поробиш як полковник мілііціі завхозом став- куди неглянь одні завхози і снабженці вже пора ім по спеціальності працювати а не погони носити : Хоча такий матеріал успішно міг би вирішити дільничий інспектор
сірий Показати IP 11 Червня 2014 08:41
«Хіба задля подібних «речей» стояв Майдан?» – каже він. А хіба майдан стояв за те, що міліція має кожний тиждень розглядати заяви двох торгашів, які жеруться між собою, мов собаки, за шмат землі і шкодують грошей, щоб звернутися до суду, а пишуть в міліцію скарги один на одного, бо в міліції прийом заяв безкоштовний? Міліція повинна розкривати кримінальні злочини, а не мирити двох так званих "бізнесменів".
лпдмуа а простише и Показати IP 11 Червня 2014 09:07
майдан постояв -приніс жертву і розійшовся : спочатку любі друзі потім хряк із свитою повернеться все як 2004 -2005 року :-чого вартуе тільки один Луценко вершина політичного цинізму в украіні
кольчанин Показати IP 11 Червня 2014 10:40
Ви раніше поцікавтеся хто такий Пархонюк , майдан і він це несумісні речі , думаю майдан стояв як раз проти таких як він. Ця людина оббігала всі політичні сили і не помилюся якщо зараз вигулькне десь в політсилі ,яку створить нинішній президент . Та і бізнесова його діяльність викликає запитання як і причини загадкової смерті його бувшого партнера Поліщука.
Юрист Показати IP 11 Червня 2014 10:48
Новий КПК, дає право кожному громадянину, можна так сказати з полегшеною поцедурою звернутись в правоохоронні органи з заявою про злочин відносно тієї чи іншої особи. Ст. 214 даного кодексу не передбачає вільного її тлумачення, в тому числі правоохоронцями. Але з іншої сторони така легкість застосування даного закону накладає велику відповідальність на особу, яка звертається з заявою в частині завідомо неправдивого повідомлення про злочин, що передбачено статтею 383 Кримінального кодексу України. І неважливо, з яких підстав викликане подання заяви про злочин - кримінальне правопорушенн або є, або його немає, значне чи незначне має визначити слідство, а не начальник міліції, або прокурор одноособово, і відповідно кваліфікувати. Знову-ж таки, якщо в заяві є ознаки завідомо неправдивої інформації, особа, відносно якої це вчинено може аналогічно звернутися з відповідною заявою до правоохоронних органів. Ось так говорить закон, і правоохоронцям пора-б почати його виконувати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus