USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У програмі придбання квартир для луцьких АТОвців збільшили квадратуру житла

26 Жовтня 2016 12:40
З наступного року в Луцьку діятиме програма співфінансування придбання житла для учасників АТО. Депутати Луцької міської ради затвердили умови пограми зі змінами від профільних комісій.

Відповідне рішення прийняли під час пленарного засідання 14 сесії Луцької міської ради сьогодні, 26 жовтня.

Депутати розглянули проект програми забезпечення житлом на умовах співфінансування учасників бойових дій, інвалідів війни, які були призвані на військову службу по мобілізації для участі в проведенні антитерористичної операції, а також членів сімей загиблих (померлих), зниклих безвісти військовослужбовців зазначених категорій на 2017-2019 роки.

Перший заступник міського голови Тарас Яковлев розповів, що програма розрахована на три роки, а загальний обсяг її фінансування становить 96 мільйонів гривень. З міського бюджету пропонують виділити 25% співфінансування програми, або 24 мільйони на три роки.

Відповідно до проекту програми, учасники бойових дій фінансуватимуть 50% вартості житла, 25% становитимуть кошти міського бюджету, 25% - кошти з інших джерел. Якщо інших джерел не знайдуть, то частка міського бюджету може сягати 50%.

За станом на 1 вересня на квартирному обліку перебуває 193 родини учасників бойових дій. Учасників програми проситимуть відмовитися від забезпечення земельною ділянкою на пільгових умовах у Луцьку, а також знятися з пільгової квартирної черги. Зі слів посадовця, буде можливість співфінансувати купівлю до 60 квартир для учасників бойових дій на рік. Фінансування передбачає купівлю квартири площею до 50 метрів квадратних (середня вартість співфінансування купівлі квартири для учасників програми таким чином становитиме 250-260 тисяч гривень).

Умовою участі в програмі мала стати добровільна відмова від отримання на пільгових умовах земельних ділянок і зняття з пільгової квартирної черги. Учасники програми, переконує Тарас Яковлев, матимуть право на отримання ділянок та участі в квартирній черзі на загальних засадах.

Та у процесі обговорення депутати запропонували низку змін до програми. Зокрема, категорії лучан, які можуть скористатися програмою, розширили, додавши до них військовослужбовців-лучан, які уклали контракт про службу ЗСУ з 2014 року, та учасники добровольчих батальйонів, і мають статус УБД.

А найзапекліші суперечки відбувалися навколо питання квадратури житла. Зокрема, бюджетна комісія напрацювала зміну, якою запропонувала не обмежувати військових 50 метрами квадратними. Пропонувалося подавати на співфінансування квартири, площею з розрахунку 21 метра квадратного на одну особу плюс 10,5 метра квадратного додатково на родину. У разі проживання самостійно площу визначили в межах 50 метрів квадратних.

Зокрема, депутат Олександр Кравченко зауважив, що така площа житла затверджена постановою КМУ.

«Якщо сім’я військовослужбовця з 3 людей, то однокімнатної квартири мало. Обмежувати військових - це буде нечесно. Обмеження не вирішить соціальних проблем сім’ї», - зауважив він.
Його підтримав колега Григорій Пустовіт, він зауважив, що 50 «квадратів» – це житлова норма для одиноких.

Натомість їм заперечили Алла Надточій та Костянтин Петрочук. Мовляв, збільшення площі поставить під питання всю програму, бо не вдасться забезпечити житлом мінімум людей.
Та депутат Борис Смаль зауважив: програма розроблена для учасників АТО: «Вона розроблена для тих, хто нас захищав і дав можливість нам тут голосувати. Йдеться не про участь у закупівлі, а про те, щоб на певну суму купити більше-менш якісних квартир чи менше, але якісних. Чому ми маємо вирішити це замість тих, хто там житиме. Вони не проти того, щоб міська рада купувала якісне житло, але щоб їх було менше» .

Його колега Майя Шостак вважає навпаки: на її думку, краще забезпечити більшу кількість житлом. «Мені здається, що 50 квадратів достатньо», - вважає вона.
Депутат Артем Запотоцький все-таки її не підтримав. На його думку, варто говорити про якість житла, а не про кількість.

А ось Тарас Яковлев переконував: площа у 50 не вибиралася ні з якої постанови, на його думку це оптимальна площа, щоб більше людей забезпечити квартирами.

Голова обласної спілки ветеранів АТО Вадим Ваврищук переконує, що основне слово у програмі «добровільність» і йому достатньо 50 метрів квадратних: «Я прописаний на 33 квадратах і щасливий, що є, де жити. І з 50 квадратів це щастя подвоїться».

А ось голова Луцької міської організації спілки воїнів АТО Олег Кобилинский переконує, що в спілці опитували людей, хто стоїть на черзі на поліпшення житлових умов. І всі вони говорять, що 50 квадратів на сім’ю – не достатньо.
Урешті, депутати підтримали зміну, запропоновану комісією, і збільшили площу житла, яке можна придбати на умовах співфінансування.

Пункт про зняття з пільгової черги на житло та земельні ділянки за умов участі в програмі депутати виключили. А якщо асигнування не будуть використані до 1 жовтня, то кошти, передбачені на програму, будуть спрямовувати на придбання квартир для пільговиків.

Програмою, до слова, не зможуть скористатися працівники МВС та інших силових структур, кадрові офіцери ЗСУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анонім Показати IP 26 Жовтня 2016 15:13
24млн/ 193= приблизно по 124тис. В Львові дають по сто тисяч ,тим хто відмовиться від ділянки. Ну не все так погано в Луцьку і Львові. В першу чергу треба забезпечити сім'ї загиблих, тих що зазнали каліцтва , потім контуженим і пораненим і т.д.
Знов я Показати IP 26 Жовтня 2016 15:36
Потім треба давати мобілізованим,які пробули в ато рік і більше,потім тим хто менше. Но не мєнтам,які 45 діб були в сорок п'ятій лінії оборони.
ирвен Показати IP 26 Жовтня 2016 16:38
І пожарюгам які просиділи в палатці 45 суток
Бувалий Показати IP 26 Жовтня 2016 20:24
Бля і замполіт Кобилинський Олег квартиру хоче, йому мабуть саме більше треба,за що йому за те що в прокуратуру документи на пацанов подавав
Бувалому до Бувалий Показати IP 26 Жовтня 2016 22:03
Хочаби за то, що він тобі йолупе цю програму і вибив....
Замполіт кобилинськи Показати IP 27 Жовтня 2016 09:42
Замполіти по жизні перші отримували ордени, квартири,машини,земельні ділянки.В мене посвідченя таке саме як у вас ,і на ньомуСлава Богу не пише скільки ти там був і де був
марко Показати IP 27 Жовтня 2016 17:11
скжіть будь ласка а як стати на чергу?
33 Показати IP 8 Листопада 2016 22:15
Можна взяти кошти і отримати ділянку в іншому місті. 118 стаття земельного кодексу. Усі рішення депутатів не можуть її закреслити. Такщо це просто відмивання грошей. Норма 21 квадрат для людини. 10.5 не житлова. 4290 - максимально дорпучстима ціна квадратного метра згідно постанови кабінета міністрів. Розпорядником коштів є державний фонд а не місцеве управління. Юристи затопчуть ці рішення. Вони не вписуються в законодавство України. Короче казка проста дурники побіжать знімуться з пільгової черги а потім юристи поставлять їх на місце і заставлять платити. Шакарна замануха.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus