USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Міндоходів Волині готуються до оподаткування нерухомості фізосіб

9 Жовтня 2013 15:15
До 31 грудня 2013 року власники житлової нерухомості можуть звернутися до податкових інспекцій за місцем реєстрації для звірки даних про майно, яке перебуває у власності та з якої у наступному році сплачуватиметься податок на нерухоме майно, – інформують в управлінні доходів і зборів з фізичних осіб ГУ Міндоходів в області.

Як відомо, податок на нерухоме майно сплачуватимуть не всі власники, а лише ті, які володіють «зайвими» квадратними метрами.

Зокрема, власники квартир площею до 120 метрів квадратних та будинків площею до 250 метрів квадратних, податок на нерухоме майно не сплачуватимуть. За умови, що житлова нерухомість, яка перебуває у власності особи, перевищує зазначені показники. У такому випадку власник понаднормових метрів квадратних стає платником податку на нерухоме майно.

Однак, в обчисленні податку на нерухоме майно застосовуватиметься диференційований підхід: власники елітного майна сплачуватимуть більше за володіння нерухомістю.

Лише 1 відсоток від мінімальної заробітної плати, встановленої законом за станом на 1 січня звітного (податкового) року, за кожен «зайвий» квадратний метр сплачуватимуть ті громадяни, які володіють квартирою до 240 метрів квадратних та будинком, житловою площею до 500 мерів квадратних. Якщо Ваша нерухомість перевищує зазначенні площі, доведеться сплатити 2,7 відсотка від мінімальної заробітної плати за «зайві» метри.

Власникам декількох об’єктів житлової нерухомості треба взяти до уваги, що сплачувати податок вони будуть за умови, якщо площа об’єктів житлової нерухомості перевищує 370 метрів квадратних. Якщо житлова площа нерухомості для різних видів об’єктів не перевищує 740 метрів квадратних ставка податку становить 1 відсоток, у разі перевищення 740 метрів квадратних, ставка вже становитиме 2,7 відсотка.

Нагадаємо, що основні зміни щодо податку на нерухоме майно, внесені Законом України від 04.07.2013 року № 403-VII,і набули чинності з 04.08.2013 року, і стосуються фізичних осіб.

Ставки податку встановлюються сільською, селищною або міською радами у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом за станом на 1 січня звітного (податкового) року, за метр квадратний бази оподаткування.

Водночас звільняються від сплати податку фізичні особи, які відповідно до закону мають статус багатодітних або прийомних, або малозабезпечених сімей, опікунів, піклувальників дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю, опікуна, піклувальника. Зокрема, об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що належать дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особи з їх числа, визнаним такими відповідно до закону, дітям – інвалідам, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину.

Власники нерухомості, які проживають на території обслуговування Луцької ОДПІ можуть здійснити звірку даних зі сплати податку на нерухоме майно за адресою: Луцьк, Київський майдан,4 , кабінет 208.

З питань нарахування та сплати податку на нерухоме майно волинян проконсультують у центрах обслуговування платників податків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Оксана Показати IP 9 Жовтня 2013 15:44
А куди звернутись якщо нерухомість у Ківерцівському районі? І де передбачено обовязок громадянина проводити таку звірку?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus