USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У підприємців суттєво поменшає бюрократичної тяганини

7 Липня 2010 17:03
Верховна рада 7 липня надала суб’єктам господарювання право здійснювати будь-яку не заборонену законом господарську діяльність керуючись декларативним принципом, тобто на підставі лише повідомлення дозвільних органів про свій намір, без обов’язкового отримання документів дозвільного характеру.

Про це повідомляє ТСН.

За ухвалення в цілому відповідного законопроекту проголосували 272 депутати при мінімально необхідних 226. Документ припускає внесення змін до закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Нова редакція даного пункту передбачає, що право суб’єктів господарювання на здійснення госпдіяльності за декларативним принципом розповсюджується на всі види госпдіяльності, не заборонені законом. При цьому уряд визначає перелік видів госпдіяльності, які не можуть здійснюватися за декларативним принципом.

У пояснювальній записці до законопроекту наголошується, що, відповідно до закону «Про дозвільну систему у сфері госпдіяльності», суб’єкти господарювання мають право на здійснення госпдіяльності за декларативним принципом. Проте більшість дозвільних органів вважають введення такого принципу недоцільним і блокують виконання вказаного закону.

При цьому, згідно з законом, Кабмін встановлює перелік видів госпдіяльності, які можуть здійснюватися за декларативним принципом.

У зв’язку з цим з метою забезпечення ширшого застосування декларативного принципу під час початку госпдіяльності автори законопроекту пропонують розповсюдити право на здійснення госпдіяльності за таким принципом на всі види госпдіяльності, не заборонені законом.

Авторами законопроекту є народні депутати Наталія Королевська, Валерій Крайній (обидва - БЮТ), Валерій Коновалюк, Михайло Чечетов (обидва - Партія регіонів) і Владислав Каськів (НУ-НС).

Нагадаємо, відповідно до попередньої редакції закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», для здійснення тих або інших видів госпдіяльності суб’єкти господарювання повинні одержувати документи дозвільного характеру у дозвільних органів, при цьому Кабмін встановлює перелік видів діяльності, які можуть здійснюватися за декларативним принципом.

Довідково:

Кабінет міністрів у лютому 2010 року дозволив застосовувати принцип мовчазної згоди. Це передбачено урядовою постановою від 27 січня, яку оприлюднила прес-служба Кабміну.
Згідно з постановою, у разі, якщо минає 10 днів з моменту надання суб’єктом господарювання дозвільних документів і він не одержує позитивної відповіді або відмови, то набуває чинності право вести певну діяльність.
При цьому підприємець може вести госпдіяльність без отримання дозвільного документа, а на підставі копії поданих документів з позначкою дати їх прийняття в дозвільний орган.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus