USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Чим українська корупція відрізняється від європейської

23 Липня 2013 18:23
Є принципова різниця між тим, що називають корупцією в Європі та США, і в Україні. У нашій країні зловживання у бюджетні сфері відбуваються у значно більших масштабах. Водночас, за кордоном сутність корупції - у тому, щоб посприяти «своїй людині» отримати тендер на капітальний ремонт дороги тощо, - інформує Gazeta.uа.

Загалом, корупція на центральному та місцевому рівнях є у всіх країнах світу. До прикладу, у США один депутат допоміг виграти тендер родичеві своєї дружини, але фірма «свояка» виконала замовлення вчасно та якісно. У нас все навпаки - якщо прокладають дорогу, то мало того, що кошти розкрадуть: здебільшого, виконавці не вкладуться у визначені терміни.

Проблема існує і в тому, що за кордоном виконавець тендеру надає гарантію на свою роботу до 20 років. У нашій державі питання гарантії, в основному, навіть не прописують у договорі.

Згідно з дослідженням видання, в Україні на місцевому рівні, за різними корупційними схемами, розкрадають 200-300 мільярдів гривень. Найбільші суми фігурують у сфері ремонту доріг та капітального будівництва. А перевірити якість ремонту чи його кошторис, на жаль, фактично неможливо.

Найбільше зловживань із бюджетними та комунальними коштами, - стверджують експерти Центру політичних студій та аналітики. Їх фіксують на рівні міст обласного підпорядкування та у центральних органах влади. Чиновники неофіційно розповідають, що у їхніх установах діють неписані правила. Голови міст зобов’язані ділитися з губернаторами.

Наприклад, фірма виграла тендер і перед виконанням робіт їй заплатили 20% від їх загальної вартості. Якщо міський голова не допоміг отримати тендер цьому підприємству, то решту коштів виконавцю не виплачують, а реєструють як державну заборгованість. За такими схемами кошти осідають у кишенях чиновників.

На думку експертів, основною причиною підвищення рівня корупції щодо використання публічних коштів є те, що торік Верховна Рада прийняла, а Президент підписав законопроект № 9634. Цим документом закупівлі комунальних та державних підприємств було виведено з-під дії Закону № 2289 «Про державні закупівлі». Відтоді що, у кого та за які гроші купують державні та комунальні підприємства фактично невідомо.

«Необділені» у корупційних схемах і правоохоронні органи, - констатують аналітики. Працівники міліції та прокуратури неофіційно розповідають, що на їхні установи «припадає» 20% «відкатів», а 10% забирають члени тендерного комітету.
У повідомленні йдеться, що зловживають бюджетними та комунальними грошима пропорційно в усій Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Корінний лучанин Показати IP 23 Липня 2013 21:28
ЧИМ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ? НЕ ТРЕБА БАГАТО ПОЯСНЮВАТИ ПРО ТЕНДЕРИ І ТАКЕ ІНШЕ. В УКРАЇНІ - ЦЕ НОРМА І СПОСІБ ЖИТТЯ! ЯК ВИКОРІНИТИ? ТА ХТО ЙОГО ЗНА! НАПЕВНО, САДЖАТИ ТА НЕ СУСЮКАТИСЬ!
Факт до Корінний лучанин Показати IP 24 Липня 2013 11:43
Це прокурор має сказати: "Ой, щось я забагато набрав піду но я себе посаджу"?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus