USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Утримання луцьких чиновників у 2013 коштує 81 кілограм золота

3 Травня 2013 14:44
Скільки коштує чиновницький апарат муніципалітетів мешканцям міст визначили ЗМІ.

Дуже популярною у політиків та журналістів є паралель між громадою і підприємством. Мовляв, мешканці міста – це акціонери, які раз на чотири-п’ять років (залежно від законодавства) під час виборів призначають директора та команду менеджерів, які керують підприємством. Формально власниками і далі залишаються виборці, які оплачують власними грошима (бюджет є власністю громади) послуги цього «менеджменту».

IA ZIK вирішила з’ясувати, наскільки ж вартісними є послуги такої команди управлінців у обласних центрах України, кількість населення яких 200-300 тисяч мешканців.

Згідно з даними Державної служби статистики, таких міст є 12 – половина всіх обласних центрів України. Ось їхній перелік (за станом на 1 січня 2012 року):

До міських рад цих обласних центрів було надіслано запити з проханням надати інформацію:
– яким є обсяг видатків міського бюджету (загального і спеціального фондів) у 2013 році;
– скільки коштів у міському бюджеті передбачено на органи місцевого самоврядування, тобто на утримання мерій;
– якою є чисельність працівників виконавчих органів міських рад.

На жаль, відповідь не надійшла із трьох мерій – Житомирської, Тернопільської та Черкаської. Отож, інформацію довелося отримувати із відкритих джерел – з офіційних сайтів цих міськрад.

Хай всохне рука, яка себе обділить?

Як свідчать дані зведеної таблиці, обсяг видатків міських бюджетів коливається у межах від 812,5 мільйона гривень (Тернопіль) до 1,07 мільярда (Чернігів). А от вартість і чисельність чиновницького «менеджменту» чомусь різниться досить і досить істотно.

Зокрема якщо у Чернівцях чи Кіровограді у мерії повважали, що цілком достатньо 264 та 287 працівників, то у Черкасах і Сумах – понад півтисячі. Аналогічно і обсяг видатків на чиновницьку братію коливається в межах від 22,6 млн грн. (Кіровоград) до більше як 44 млн грн. (Черкаси та Суми).

Таким чином, можна стверджувати: чомусь чиновники у містах по-різному оцінюють свою роботу. Для обслуговування муніципалітету у Сумах, Черкасах та Луцьку передбачили відповідно 4,7%, 4,3% та 3,8% усіх видатків міського бюджету! Для порівняння, у Чернігові цей показник практично удвічі менший.

«Рейтинг» міст за обсягом видатків на органи місцевого самоврядування (у відсотках до усіх видатків міського бюджету) у 2013 році виглядає так:
1. Черкаси – 4,66%
2. Суми – 4,29%
3. Луцьк – 3,76%
4. Рівне – 3,74%
5. Тернопіль – 3,73%
6. Полтава – 3,35%
7. Хмельницький – 3,23%
8. Івано-Франківськ – 3,16%
9. Житомир – 2,99%
10. Кіровоград – 2,61%
11. Чернівці – 2,49%
12. Чернігів – 2,19%

Дорогі наші чиновники

Враховуючи, що основною статтею доходів будь-якого міського бюджету є податок з доходів фізичних осіб (фактично – із зарплат), то цікаво, а скільки ж коштує чиновницький апарат муніципалітетів кожному мешканцеві. Нехитрі математичні розрахунки свідчать – ця цифра коливається у межах 80-160 гривень на рік.

Наприклад, найбільше за «своїх» чиновників платити доводиться сумчанам (майже 163 гривні за рік), черкащанам (майже 156 грн) та лучанам (близько 148 гривень).

Отож, утримання власного муніципалітету кожному мешканцеві обласного центру щороку обходиться:

У Луцьку на утримання органів місцевого самоврядування у міському бюджеті (загальний та спеціальний фонди) на 2013 рік передбачено – 31 5153 мільйона гривень. За даними порталу Просто Банк, 26 квітня 2013 року кілограм золота у фінансових установах коштував у середньому 390 тисяч гривень. Таким чином, за ту суму, в яку лучанам обходиться утримання мерії, можна було б придбати майже 81 кілограм золота. А це – середня вага людини.

П’ять років тому українські банки купували золото більш ніж удвічі дешевше – по 160 тисяч гривень за кілограм. Тобто, за цей час громада могла би збагатитися на десятки мільйонів гривень, інвестувавши ці гроші у благородний метал.

Цікаво, а чиновники у мерії за минулу п’ятирічку теж стали працювати удвічі ефективніше?

Підготував Мирослав Ватащук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus