USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У центрі панамського скандалу - німецькі банки і концерн Siemens

5 Квітня 2016 08:40
Декілька великих німецьких банків і машинобудівний концерн Siemens виявилися в центрі уваги ЗМІ в зв'язку з оприлюдненням "панамських документів" Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань (ICIJ), - інформує Take-profit.org з посиланням на "Німецьку хвилю".

Німеччина, як випливає з добірки газети Suddeutsche Zeitung, що співпрацює з ICIJ, згадується в публікаціях в двох інформаційних сюжетах: в першому йдеться про німецькі фінінститути, у другому - про великий транснаціональний концерн, що займається виробництвом електроніки і енергетичного обладнання.

Підводячи підсумки розслідування діяльності численних офшорних компаній, зареєстрованих панамської юридичною фірмою Mossack Fonseca, журналісти, зокрема, приходять до висновку, що "німецькі банки допомагають своїм клієнтам ухилятися від сплати податків".

При цьому конкретні фінінститути в оглядовій добірці, підготовленої журналістами Suddeutsche Zeitung по країнам, поки не називаються. Проте журналіст Георг Масколо зазначає: "Доведеться довго думати, щоб сказати, який з німецьких банків не був залучений до таких операцій".

На відміну від банків, в "Панамському досьє" спливає назву конкретного німецького концерну - в зв'язку з "корупційним скандалом" в документах згадується Siemens. Журналісти Suddeutsche Zeitung, зокрема, вказують, що співробітники концерну охоче користувалися "чорною касою", причому мова - про мільйонні суми.

Швидше за все, маються на увазі нові подробиці скандальної історії, яка тягнеться ще з 2006 року.

У листопаді 2006 року мюнхенська прокуратура провела обшук в штаб-квартирі концерну Siemens, а також в квартирах і будинках деяких його співробітників. Слідчі органи заявили, що підозрюють представників концерну в підкупі осіб, що забезпечували концерну вигідні контракти, перш за все з чиновниками за кордоном.

Спочатку йшлося про хабарі в десятки мільйонів євро. Однак скандал продовжив розростатися. Скоро стало зрозуміло, що на хабарі концерн витратив понад мільярд. Найбільш залученим в корупційні схеми був відділ, який відповідає за продаж обладнання фіксованого телефонного зв'язку Siemens.

Поряд з Німеччиною, в "панамських документах" фігурують ще 10 країн: Бразилія, Ісландія, Швейцарія, Україна, Росія, Саудівська Аравія, Сирія, Іран, Китай і Гвінея. У матеріалах згадуються десятки імен великих політичних діячів і їх наближених.

Зокрема, називаються угоди, до яких, згідно з версією журналістів, причетні король Саудівської Аравії Сальман бен Абдельазіз ас-Сауд, родичі голови КНР Сі Цзіньпіна і президента Азербайджану Ільхама Алієва. Через інформацію про те, що прем'єр Ісландії Сігмундур Давид Гюннлёйгссон нібито замішаний в офшорних махінаціях, йому вже загрожує відставка.

У числі інших відомих осіб, згаданих в розслідуванні - футболіст Ліонель Мессі, один з членів комітету з етики ФІФА Хуан Педро Даміані, а також актор Джекі Чан.

Нагадаємо, понад рік 380 журналістів із 78 країн вели найбільше в історії журналістське розслідування, вивчаючи діяльність офшорного оператора Mossack Fonseca. Вчора вони приступили до публікації викривальних статей, одна з яких розповідає про секретний офшор і «моральний злочин» Петра Порошенка.

ЧИТАТИ ЩЕ: У ГОНТАРЕВОЇ ЗНАЙШЛИ ЗВ’ЯЗОК З РОСІЙСЬКИМ КАПІТАЛОМ

Панамська юридична фірма Mossack Fonseca протягом 45 років допомагала тисячам багатих клієнтів створювати офшори для відмивання грошей, проведення шахрайських операцій, приховування власності та ухилення від податків.

Однак справа Моссак Фонсеки – це не просто історія прихованих від податків надприбутків, це ще й тисячі жертв у гарячих точках, сотні викрадених і обділених простих громадян, - інформує Інформатор.

Про злочини фігурантів панамського скандалу розповідає ICIJ за підтримки пулітцерівського центру кризової журналістики.

За минулі три роки сирійські авіаційні сили убили більш ніж 20 тисяч мирних жителів. Бомби падали на житлові будинки, офіси і навіть лікарні. Ці воєнні злочини детально зафіксовані – на відміну від затінених махінацій світу офшорних фінансів.

Компанії, які користувались офшорами для уникнення податків, були звинувачені у постачанні палива сирійській авіації. У 2014 році більшість світових урядів, враховуючи ОК та США, запровадили заборону на співпрацю з цими компаніями. Але глобальне розслідування виявило, що панамський фонд допомагав цим компаніям діяти, поки тривали атаки на Сирію.

Моссак Фонсека – ключовий гравець у схемах олігархів. Клієнти цієї компанії винні у хабарництві, торгівлі зброєю та наркотиками, уникненні податків і валютних махінаціях.

За інвойсами, паперами і угодами стоять реальні жертви їхніх злочинів проти людства.

У Росії бізнесмен викрадав дівчаток-підлітків і продавав у сексуальне рабство. Дізнавшись, що їхній клієнт – педофіл, представники компанії Моссак Фонсека навіть не подумали, що повинні викрити його тіньові прибутки.


В Уганді компанія, яка хотіла продати перспективну нафтоносну ділянку, уникла 4 мільйонів доларів податку завдяки компанії Моссак Фонсека. 4 роки держава боролася з компанією за виплату податку. Це трапилося в країні, де населення живе менш ніж на 1.25 $ в день. Де пацієнти спали на підлозі у лікарні поруч із нафтоносним клаптиком землі. Значна частина матерів і новонароджених дітей загинули через брак елементарного медичного забезпечення.

Поки триває діяльність таких компаній, триватимуть і бомбардування, катування та грабіж простих громадян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 5 Квітня 2016 11:38
світ смердючих виродків-олігархів, які за долар продадуть всіх оптом і вроздріб

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus