USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

В Україні скасують держзамовлення до ВНЗ. ОНОВЛЕНО

14 Серпня 2015 11:06
Фінансування вищих навчальних закладів через держзамовлення згодом скасують.

Про це сказав під час телемарафону "Україна понад усе" на "5 каналі" міністр освіти та науки Сергій Квіт.

"Фінансування вишів через держзамовлення – це організаційний нонсенс. Ніхто в світі не може це зрозуміти. Наша позиція така – припинити фінансувати вищу освіту через держзамовлення. Треба переходити на контакти між державою і університетом. І цього немає вже в новому проекті про освіту", - сказав Квіт.

Водночас, з його слів, цього року держзамовлення не скасовували.

"У цьому році ми ніде не скасовували місця держзамовлення. Ми виходили з принципів рівня самих абітурієнтів, а також виходили з порад самих асоціацій і побажань університетів та їх рейтингів", - каже міністр.

Згодом Міністр освіти на науки України прокоментував свої попередні заяви про ніби-то скасування державного замовлення для українських вишів.

Свій коментар він опублікував на сторінці у Facebook.

"Останніми днями я критикував в медіа систему державного замовлення, підкреслюючи, що її необхідно скасувати, і що вона є рецидивом сталінізму. Дехто не дуже розумний, але такий, хто хоче виглядати оригінальним, зробив висновок, що я виступаю проти державного фінансування університетів і грантової підтримки студентів.

Насправді мова йде про скасування існуючої системи фінансування університетів - надзвичайно дивної, такої, що її важко пояснити кому-небудь поза межами колишнього СРСР", - написав він.

Водночас міністр освіти додав, що одним з найбільших курйозів у нинішній системі освіти є поштучний розподіл місць держзамовлення між університетами.

З його слів, держава має укладати угоду з університетом, де будуть прописані всі необхідні вимоги і побажання.

"Фінансувати треба університет в цілому, потрібно йому довіряти і підтримувати, створюючи відповідну систему професійної вимогливості через акредитацію, внутрішню систему оцінювання якості освіти, з боку працедавців, студентів, випускників і т.д. А ВНЗ сам вирішить, яку зарплату платити викладачам чи який штатний розпис йому потрібний", - зазначив Сергій Квіт.

Чи є життя без держзамовлення?Останніми днями я критикував в медіа систему державного замовлення, підкреслюючи, що її ...

Posted by Serhiy Kvit on 13 августа 2015 г.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Коля Показати IP 14 Серпня 2015 11:11
"Все краще і краще" в нашвй Україні. може спочатку треба людям зарплати і пенсії добавити а не тільки скасовувати все?
Валя до Коля Показати IP 14 Серпня 2015 11:36
А для чого збільшувати зарплати та пенсії? Такий народ може і без зарплат та пенсій жити, а все одно платитиме за комуналку і дітей буде старатись вчити, а "вибрані люди" далі будуть газом і нафтою торгувати та банками керувати...
Фея Показати IP 14 Серпня 2015 11:19
Все "правильно"!!! Вчитись буде *УРАК при грошах, а розумні діти з сімей, де батьки чесно працюють на благо держави нехай сидять вдома, бо і в колгоспах треба людей з освітою. "Попєрєднікі" не проводили такої політики геноциду. Але і багаті ще заплачуть
Анатоль_ Показати IP 14 Серпня 2015 11:21
Це давно вже треба було зробити! Пану Міністру освіти від пані Наталки Семенівни та мене особисто-красна подяка та низький доземний уклін і щирі побажання щастя та усіляких гараздів!
Реалістка Показати IP 14 Серпня 2015 11:26
Кожен день в новинах натрапиш на фразу"скасовано...."дякую усім хто вибирав цю владу...
303 Показати IP 14 Серпня 2015 12:01
Аххахаха! Здобули, здобули. Насолоджуйтесь, живіт ь по новому.
мама Показати IP 14 Серпня 2015 12:11
Наша безкоштовна освiта - дешевле дитину в Польщi вчити.
петро Показати IP 14 Серпня 2015 12:24
Бл-ді , такі у них реформи! Як далі жити?
Анонім до петро Показати IP 14 Серпня 2015 12:42
Майдан у кожному селі, місті і треба обирати у владу Людей, а не продажну сволоту і олігархів. В коаліційній угоді о підвищенні добробуту населення ні мур, мур! Робіть висновки!
Василь Показати IP 14 Серпня 2015 12:32
В любомлі такі реформи вже давно провели. За все в садочках ,школах треба платити.Дійшло до того, що за будь яку посаду давай...Тут керує освітою реформатор -регіонал(вася ) ХАБАРНИК!
Аня Показати IP 14 Серпня 2015 12:45
І це правильно. Бо на державному замовленні вчилися тільки блатники,всеодно бідний не поступив туди. Хіба на непрестижний факультет. Розумні поїдуть за кордон вчитися, а дурним у нас і так будуть давати дипломи типа університет розвитку людина.Там нічого не потрібно крім грошей.Барани поступають, баранов випускають.Зайшов гроші пложив і вийшов ніхто нікого нічого не питає.Це просто жах. А в селах бідних нема там одні багачі, працюють і все мають,хіба ледачі не працюють,то їм в цьому винен. Щоб щось мати нам прости потрібно працювати ми багатими не будемо, але для нормального життя заробимо і дитину вивчити також можна я вивчила,працюючи чесно.
безнадія Показати IP 14 Серпня 2015 21:50
Як не мала де вчитись обдарована молодь,так і не має,дискримінація по майновому чиннику продовжується,нажаль в цій державі живуть тільки багаті всі інші заробляють для них.
Анонім Показати IP 15 Серпня 2015 13:15
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus