USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

В Україні безпрецедентно дорожчають овочі

23 Березня 2011 15:24
В Україні триває безпрецедентне зростання цін на традиційні овочі, свідчать дані плодоовочевого індексу АПК-Інформ: овочі і фрукти.

Як зазначає Кореспондент , індекс показує, що за попередній тиждень вартість плодоовочевого кошика українського споживача збільшилася ще на 2,6%, а значить з початку березня плодоовочева продукція вже подорожчала на 9%.

При цьому експерти говорять, що зростання цін минулого тижня відбувалося виключно за рахунок традиційних овочів борщового набору, тоді як тепличні овочі продовжували дешевшати, а ціни на фрукти за тиждень не змінилися.

"У минулому році в цей же час ціни на традиційні овочі борщового набору мали тенденцію до зниження, оскільки виробники, які мали запаси в необладнаних сховищах, змогли отримати до них доступ і збільшили поставки продукції на ринок. Однак у п.р. зростання цін є безпрецедентним - ніколи ще пізня капуста не коштувала в опті 10 грн/кг, тим більше в березні", - зазначає керівник АПК-Інформ: овочі та фрукти Андрій Ярмак.

Водночас, говорить він, подібне зростання цін у цій ситуації є необхідним для того, щоб зробити нерентабельним подальший експорт коренеплодів до Росії і залучити додаткові обсяги імпорту щодо найбільш проблемних позицій - цибулі і капусти і стабілізувати ціни надалі.

Також експерти зазначають, що подальше зростання пропозиції тепличних овочів привело до чергового зниження цін. При цьому обсяги попиту на огірок продовжували зростати, завдяки зростанню пропозиції української продукції, а попит на томати, незважаючи на зниження цін, стагнував, в очікуванні надходження на ринок перших партій вітчизняної продукції.

Нагадаємо, раніше в ООН заявляли, що прискорення інфляції цін на продукти збільшує ризик повернення продовольчої кризи 2007-2008 року в країнах, що розвиваються.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus