USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В Україні дешевшає «солодке життя»

7 Квітня 2010 11:49
Ціни на цукор, які били усі рекорди на початку року, різко впали.
Станом на 7 квітня ціна білого піску в опті складає близько 7 тисяч гривень за тонну, пише газета Економічна правда із посиланням на дані Української аграрної конфедерації.
Таким чином, зазначає видання, вартість цукру трохи більш ніж за місяць впала на чверть. Ще в лютому за тонну продукту просили 9,4 тисяч гривень.
Зниження цін на цукор обумовлено в першу чергу збільшеною потребою у вільних коштах сільгоспвиробників, яким потрібно проводити посівні роботи.
"Фермери викидають на ринок запаси цукру, залучаючи кошти під посівну кампанію", - пояснює начальник відділу маркетингу компанії "Астарта" Світлана Романченко.
Як відзначають фахівці аналітичного департаменту Української аграрної конфедерації, на зниження вартості цукру також вплинув обвал цін на світових ринках - з 755 доларів за тонну в кінці січня до 504 доларів зараз.
На думку виконавчого директора "Цукрового союзу "Укррос" Володимира Григоревського, ціни на цукор ще більше впадуть у середині квітня. Саме на цей період намічені поставки на внутрішній ринок бразильського сирцю.
"Наша компанія розраховує, що середня ціна на цукор в Україні за результатами року складе 6,5-7 тис. гривень за тонну", - констатує Григоревський.
На сьогодні об'єктивних причин для повторного стрибка цін і повернення до рівня 9 тис. гривень за тонну учасники ринку не бачать, однак не беруться прогнозувати, як поведеться ринок через кілька місяців.
"У грудні ми теж не припускали, що буде такий ажіотаж. Все можливо, особливо влітку, коли попит максимальний", - каже Світлана Романченко.
Рівень цін буде залежати від політики уряду, зокрема щодо питання імпорту сирцю.
На сьогодні у чиновників немає точних даних про обсяги запасів цукру на ринку - оцінка МінАПК різниться від 460 тис. до 1 млн. тонн.
Як заявив віце-прем'єр з питань АПК Віктор Слаута, зараз уряд проводить перевірки. Після цього буде прийнято рішення щодо додаткового імпорту цукру на ринок.
Згідно з даними Мінекономіки, станом на початок березня були видані ліцензії на імпорт 233 тис. тонн сирцю.

Нагадаємо, учора під час наради з питань стимулювання виробництва цурку в сесійній залі Волинської облдержадміністрації говорили про те, що підвищення цін на цукор можна очікувати у серпні .
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Господар Показати IP 7 Квітня 2010 16:58
Проробивши нехитрі підрахунки виявляється у нас мішок цукру 350грн. а світова ціна 200грн. Догосподарювалися. Пальне дорожче як в Штатах, газ як у Польщі. спекуляція усе це, спекуляція. А ми лишень мовчимо та кажемо: "аби не гірше", а гірше в такого народу буде, бо завжди їздять на тих, хто везе.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus