USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

В Україну повертається компанія, яку вигнала Тимошенко

8 Вересня 2010 10:12
Компанія Vanco, яку уряд Юлії Тимошенко не допустив до видобутку нафти і газу в Чорному морі, відновлює свою діяльність в Україні

Компанія Vanco Prykerchenska і уряд України до кінця вересня підпишуть мирову угоду – повідомило газеті «Дело» джерело в Кабміні.

Те, що переговори знаходяться на завершальній стадії, також підтвердив міністр охорони навколишнього середовища Микола Злочевський.

Як відомо, компанії Vanco, з якою уряд Віктора Януковича в 2007 році підписав угоду про розробку Прикерченської ділянки шельфу Чорного моря, не вдалося реалізувати свої плани. Цьому перешкодила Юлія Тимошенко.
Очоливши уряд наприкінці 2007-го, вона оприлюднила дані, за якими засновниками Vanco Prykerсhenska виявилися 4 двадцятирічні студентки. У команді Тимошенко були впевнені, що за малолітніми «інвесторами» стоять більш значні гравці.

Побоюючись того, що Кабмін Тимошенко виконає свої погрози і розірве угоду, власники Vanco зважилися розкрити інформацію про своїх партнерів. Як виявилося, з української сторони партнером Vanco виступала компанія, що об'єднує енергетичні активи Ріната Ахметова - ДТЕК. Крім Ахметова, фінансувати проект збиралися російський бізнесмен Євген Новицький і будь-яка компанія Integrum Technologies Ltd. Остання нібито представляє інтереси великого австрійського інвестхолдингу.

У результаті Мінприроди скасувало для Vanco спеціальний дозвіл на розробку родовищ у Чорному морі. А протистояння перейшло до міжнародних судів.

17 липня 2008 Vanco почала арбітражний процес проти України в Арбітражному суді Стокгольма. Але Кабмін Тимошенко йти на переговори з інвестором відмовлявся. «Україна не просто виграє цю справу, а виграє дуже переконливо», - так тоді запевняла Тимошенко, коментуючи інформацію про те, що Vanco звернулася з позовом до міжнародного суду.

У березні Стокгольмський суд почав розгляд спору між Vanco та Україною. Остаточне рішення суд мав прийняти в вересні-жовтні цього року. Переломний момент в конфлікті настав після президентських виборів, коли у владу повернулася команда Віктора Януковича. Новий уряд заявив, що готовий вести переговори з компанією

А в липні вже стало відомо, що позивач призупинив на три місяці арбітражний процес у суді Стокгольма і почав переговори щодо мирного врегулювання спору навколо розриву угоди про розробку Прикерченської ділянки шельфу Чорного моря.

Переговори повинні закінчитися до кінця вересня, в результаті чого Кабмін планує підписати з Vanco мирову угоду.

Довідково:
Vanco Prickerchenska Ltd є підрозділом Vanco International, дочірньої компанії Vanco Energy Company, власником і президентом якої є її засновник Джин Ван Дайк. Vanco Prickerchenska Ltd займається геологорозвідкою і розробкою нафтогазових родовищ на Прикерченському шельфі Чорного моря.

$ 15 млрд. планує інвестувати Vanco Pryckerchenska в розробку родовища газу та нафти в Чорному морі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus