USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Відкрився перший в Україні банк без відділень

14 Листопада 2017 07:40
Після націоналізації Приват Банку частина його управлінців заснували Fintech Band та пообіцяли здивувати ринок фінансових послуг чимось таким, чого в Україні ще не було.

Сьогодні в Україні розпочав надавати послуги перший банк без відділень, monobank. З 10 листопада розпочалася масова розсилка запрошень на завантаження однойменного мобільного додатка. Про це заявила Юлія Акуленко, заступниця голови правління Універсал Банк і куратор проекту monobank, повідомляє Новое Время.

За її даними, під час бета-тестування послуги monobank виявили бажання випробувати 17 тисяч тестувальників. На руки було видано 6,5 тисяч банківських карток, з яких 80% – із кредитним лімітом.

Про те, хто та навіщо створив в Україні ще один банк розповів один із співзасновників Fintech Band Дмитро Дубілет.

Стартап зненацька

monobank – це спільний проект Fintech Band і Універсал Банка, який належить Сергію Тігіпку. На питання про те, як виникла ідея стартапу колишній IT-директор ПриватБанку відповів: "Ми з колегами працювали в одному зеленому банку, аж раптом спало на думку заснувати ІТ-компанію, яка би допомагала іншим банкам створювати круті продукти. Ну тобто як раптом..." – зіронізував Дубілет, натякаючи на націоналізацію найбільшої фінансової установи України, після якої значна частина керівництва залишила ПриватБанк.

Банк чи не банк

Fintech Band зробили ставку на надання крутого і доступного банківського сервісу за рахунок використання новітніх технологій та підходів. Передусім, за рахунок відсутності відділень. Головним продуктом monobank є однойменна кредитна картка "з дуже вигідними умовами та забійним мобільним застосунком".

Серед переваг monobank Дубілет відзначив те, що "продукт вийшов, стильним, зручним, а головне – вигідним". Він нібито визнав і недоліки новинки: "Клієнти, яким важливо відвідувати відділення або у яких нема смартфонів, на жаль, нашим продуктом користуватись не зможуть".

З кого складається фінтех-банда

В команді Fintech Band працює понад 100 спеціалістів, переважно це люди з ПриватБанку. Якраз основну частку витрат – близько $2 млн – складають зарплатні для них і ще трохи "на залізо", розповів Дубілет, який до націоналізації ПриватБанку займав у ньому посаду IT-директора.

Як повернути мільйони

Інвестиції в проект monobank склали $2 млн, які Fintech Band розраховує повернути за один-два роки. "Відбити" гроші та отримувати прибуток Fintech Band збирається двома способами. По-перше, продати свою платформу та комплекс супроводжувальних послуг іншим гравцям ринку. Уже з двома банками компанія уклала відповідні угоди. По-друге, monobank має намір заробляти на кредитуванні та комісійному доході.

Трішки мобільно-банкової історії

Спроби фінансових установ подружитися з бездротовими технологіями датуються ще минулим тисячоліттям. Спочатку західні банкіри використовували SMS, згодом мобільний інтернет WAP. І так тривало до 2010 року, коли мобільними платежами зацікавилися такі гіганти, як Apple та Google. З’явилося мобільне програмне забезпечення, яке дозволило користуватися банківськими послугами прямо на смартфоні.

Це не тільки зручно, в деяких регіонах світу m-banking – єдина можливість отримати фінансові послуги. Наприклад, M-Pesa від Vodafone практично замінила собою банківську інфраструктуру в декількох країнах Африки. Цю торгову марку зареєструвала і компанія ВФ Україна, яка надає мобільний зв’язок під британським брендом. Хоча поки що на нашому ринку M-Pesa ніяк не проявилася. Тож виходить, що monobank стане в Україні першим mobile-only банком, у якого буде кількість "відділень" дорівнюватиме числу завантажень з Google Play і AppStore.

Особистий досвід

Журналіст НВ Техно зголосився випробувати monobank під час бета-тестування. Кілька тижнів тому йому прийшов лист з детальними інструкціями. Завантаживши Android-застосунок, автор статті спробував зареєструватися в системі. Справді зручно, що зробити це можна безпосередньо у смартфоні. Мобільна програма розпізнає сторінки паспорту та ідентифікаційного коду. За бажанням можна попросити кредитний ліміт, для встановлення якого потрібно відповісти на додаткові питання. Чим більше та детальніше розкажеш про себе, тим більше шансів отримати позику. Меню та питання складені як своєрідна гра. І на завершення можна познайомитися з QR-котом. Коли процедура завершена, на екрані смартфону виникає кумедна анімація з котиком. Який просить, мовляв, ваш запит в обробці, зачекайте, будь ласка.

Колишні приватбанківці постаралися додати до свого мобільного застосунку трохи гри та гумору, і їм це вдалося. Адже вони зробили це на порожньому місці. Користувачі Privat24 змогли переконатися в тому, що онлайн-банкінг – це справді зручно. Звісно ж, в подальшому у Fintech Band ще довгий шлях шліфування та вдосконалення, бо не все вдалося відразу. Наприклад, журналісту Новое Время так і не вдалося пройти далі, ніж "сфотографуйте ще раз третій розворот паспорта".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Проти Показати IP 14 Листопада 2017 08:41
Лохотрон!
в Показати IP 14 Листопада 2017 09:10
Це як в росії "Тінькофф". Дуже неоднозначні про нього враження (саме стосовно того, що відділень нмає)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus