USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинський санаторій «Пролісок»: інвестиції приходять туди, де хороше підґрунтя

18 Грудня 2015 22:00
Оновлена волинська здравниця, оснащена водолікувальним комплексом і сучасним медико-реабілітаційним обладнанням, готова приймати мешканців області, України і, зрештою, європейців. Так, модернізація санаторію матері та дитини «Пролісок» сприятиме не тільки розвитку санаторно-курортного оздоровлення, а й туристичної сфери на Волині.

Сьогодні, 18-го грудня, на базі санаторії матері та дитини «Пролісок» відбувся заключний етап реалізації проекту «Розвиток співробітництва у галузі санаторно-курортного туризму на українсько-польському прикордонні». Ним стала Міжнародна конференція, під час якої підсумували зроблене та окреслили майбутні перспективи. У рамках заходу, зокрема, пристуні мали змогу ознайомитися з новим обладнанням та водолікувальним комплексом, який був збудований у санаторії в рамках співпраці із Польщею.

Зауважимо, що Проект «Розвиток співробітництва у галузі санаторно-курортного туризму на українсько-польському прикордонні» впроваджується з 23-го листопада 2013-го року.

У ньому Волинська обласна рада виступає головним партнером проекту (аплікантом). Інші партнери – Гремʼяченська сільська рада, ГО «Волинська асоціація вчених та інноваторів», ґміна Біща (Люблінське воєводство, Республіка Польща).

Голова Грем’ячівської сільської ради Наталія Мельник каже, що польські партнери мають багатий досвід з реалізації подібних проектів.
«Нам дуже пощастило, що випала нагода спільно попрацювати, й ми бачимо величезні результати. Цей проект, окрім інвестицій в санаторій, розвиває й інфраструктуру нашого краю та приносить в регіон чималі кошти, розвиваючи туризм. Успішністю реалізації проекту ми завдячуємо й нашому головному партнеру – обласній раді», - розповіла Наталія Мельник.
РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОЕКТУ

Цілі Проекту спрямовані на збільшення туристичної та інвестиційної привабливості територій прикордонної зони Польщі і України через розвиток санаторно-курортного туризму. У «Проліску» очікують не менше 5 тисяч відвідувачів щороку. Умови для розвитку санаторно-курортного туризму в селі Гремʼяче Ківерцівського району Волинської області створюють шляхом побудови й оснащення сучасного водолікувального корпусу та туристичного центру. Також велика увага приділяється обміну міжнародним досвідом з питань організації ефективного санаторного лікування та оздоровлення.
У своєму виступі голова обласної ради, засновник Фонду «Новий Луцьк»Ігор Палиця відзначив, що у час, коли в країні «процвітає» корупція, цей проект успішно реалізували, й запевнив, що ініціативи волинян будуть підтримувати й надалі, зокрема, й він особисто.

«У мене дуже позитивне враження від реалізації цього проекту. Зокрема й тому, що у такий час, коли ми бачимо, що є люди, які намагаються при комунальному підприємстві щось вкрасти, приватизувати, забрати собі, то тут «Пролісок», навпаки, процвітає.

Я наголошу, що готовий допомагати людям, які самі хочуть щось зробити, і чогось добитися. Таким людям із задоволенням протягую руку підтримки, тим, хто хоче показати, на що здатен.

А голову сільради інформую, що ви повинні сформувати разом із керівником санаторію бачення подальшого його розвитку. Далі підготувати бізнес-план, а я зроблю усе для того, аби територію навколо озера, з якою були проблеми, передали у власність комунального підприємство «Пролісок», і розбудова цього комплексу продовжувалася. Гроші для цього ми знайдемо- і європейські, і меценатські, адже людей, які хочуть вкладати й розвивати, ми повинні підтримувати», - наголосив Ігор Палиця. А також додав, що обласна рада формує на волонтерських засадах грамотних людей, які зможуть писати подібні проекти.


Ігор Палиця пообіцяв, що представницький орган гарантує підтримку грантових інвестицій і готовий долучатися співфінансуванням, а також наголосив, що кожна копійка буде витрачена згідно з кошторисом. Зі слів голови обласної ради, якщо у польському консульстві й надалі підтримуватимуть ініціативи волинян щодо співпраці над спільною розбудовою двох держав, то Волинь матиме усі шанси вийти на новий рівень.

Зауважимо, що загальний бюджет проекту – 2 047 845 євро. З них кошти ЄС становлять 1 843 060,5 євро (90% від загальної суми ), 184 455,5 євро (9,01 % від суми співфінансування) - вклад обласної ради, 20 329 євро (0,99 % від суми співфінансування) – гроші ґміни Біща.

РЕЗУЛЬТАТИ ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ

Заступник голови облдержадміністрації Світлана Мишковець запевняє, що на Волині це найкращий санаторій.

«Тут оздоровлюються і чорнобильці, і воїни АТО, й нарікань немає. А це свідчить про постійну роботу над вдосконаленням санаторію. Тепер ми бачимо, що «Пролісок», окрім хороших медиків, має й гарну матеріально-технічну базу», - розповіла пані Мишковець.
за час реалізації проекту створили та облаштували інформаційно-туристичний центр на території Грем’яченської сільської ради, закупили туристичне обладнання, розробили екологічні маршрути та водні сплави, що дало змогу збільшити надання санаторно-туристичних послуг для жителів України та країн ЄС.

Також побудували сучасний водолікувальний корпус в «Проліску», який розшив спектр надання лікувально-оздоровчих послуг для обох країн, створив додаткові робочі місця для мешканців регіону. Окрім цього закупили медико-діагностичне обладнання та меблі для устаткування водолікувального корпусу.

Результатом тісного співробітництва учасників проекту став розвиток економіки та інфраструктури краю. Окрім цього, ефективними змінами є підвищення конкурентоспроможності та надходження інвестицій обох регіонів.

Присутня на Міжнародній конференції Генеральний Консул Республіки Польща в Луцьку пані Беата Бживчи вже відгукнулася на пропозицію Ігоря Палиці та готова з 2016-го року долучитися до навчання волинян писати проекти й шукати партнерів.

«Шановні учасники конференції, дякую вам за запрошення. Я вітаю усіх партнерів двох держав. Щодо вашої ідеї навчати волинян писати проекти, то ми вже готові у цьому допомагати. Зокрема, на наступний рік ми запланували провести низку навчань для українців про проекти: як їх писати, залучати партнерів. Тому в цьому напрямку можемо спільно працювати. Як консульство ми готові допомагати у пошуку партнерів. Зауважу, що в Польщі теж є люди, які шукають партнерів в Україні та Білорусі, аби спільно працювати. Сьогоднішній проект показує, що позитивні результати від спільної робот отримують всі», - наголосила Беата Бживчи.
ПРОДОВЖЕННЯ РОЗПОЧАТОЇ РОБОТИ

Партнер проекту, Війт ґміни Біща (Республіка Польща) Збігнєв Пичко очікує, що й у їхньому населеному пункті буде не гірший санаторій.

«У 2008-му році ми мали лише заплаву однієї з найчистіших річок в Польщі. За цей час ми реалізували проект із зведення водосховища, розвинули там інфраструктуру, й тепер маємо 4-5 тисяч туристів щороку. Тепер ми спільно реалізували ще один проект, від якого 90% коштів отримала Волинь, ми 10%. За надані нам гроші вдалося розробили весь комплекс документації, аби звести лікувально-оздоровчий санаторій у нас. Тепер нам буде що показувати інвесторам», - каже Збігнєв Пичко.
Чому такий проект реалізували саме в санаторії «Пролісок», а не деінде, розповідає координатор проекту – доктор технічних наук, професор Петро Савчук.

«Ми обрали саме цей санаторій тому, що директор Валентина Касарда добре попрацювала й підготувала хороше підґрунтя для того, аби ми перемогли у цьому конкурсі. Зауважу, що інвестиції ніколи не надійдуть, якщо немає належної інфраструктури, проектно-кошторисної документації, пропрацьованої дорожньої карти. У нашому випадку інвестор – це грантодавець. Тут ще ліпше, адже отримані кошти не потрібно буде повертати. Ми впевнені, що показали гідні результати, й розраховуємо на подальшу спільну співпрацю й нові українсько-польські проекти», - наголосив Петро Савчук.
Та додав, що на Волинь приїжджало чимало партнерів з Польщі, які на собі випробовували лікувально-оздоровчі процедури, тому реклама піде на всі 100%, і хороший приклад спільної роботи надихатиме іноземних колег до новий ідей щодо співпраці.

Відзначимо¸ що з 1 жовтня цього року розпочалося будівництво термального басейну в селі Грем’яче. Згідно з проектною документацією передбачається побудувати термальний басейн з використанням мінеральної води з різними температурними режимами, обладнаним апаратами вертикального підводного витяжіння та обладнанням для аквааеробіки. Вартість робіт близько 8 мільйонів гривень.

До слова, ще у 2011-му році «Пролісок» став переможцем регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) «100 кращих товарів України» - «Кращі товари та послуги Волині.

Репортер Вадим Панафідін
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Vitya Показати IP 18 Грудня 2015 23:37
Хороший санаторій
Попова Наталія Показати IP 19 Грудня 2015 00:48
Вже 8 років в Пролісок відправляємо дітей та батьків. Ціна і якість найкращі в Украіні! Процвітання!
Іра Показати IP 19 Грудня 2015 09:08
Приємно читати такі новини про Волинь. Санаторій дійсно дуже хороший для оздоровлення. Маю надію, що Волинь теж в майбутньому набуде статусу території курорту, як наприклад, Моршин, Хмільник чи Трускавець
Лучанин Показати IP 19 Грудня 2015 09:30
Стіни басейну гарні - а от чаша... аж в очах рябить. Напевне, Петро Петрович був дизайнером )
Люба Показати IP 19 Грудня 2015 12:44
Санаторій просто казковий, і все завдяки Валентині Іванівні, яка є закохана в свою професію, побільше б таких людей, всім рекомендую там побувати!
хм Показати IP 19 Грудня 2015 12:52
Поганому танцору,щось завжди заважає,от чаша не сподобалась. Зробіть кращу. А санаторій СУПЕР! І лікарі прекрасні. Касарда тримає порядок,лікарі в кармани не заглядають,Єдине,що трохи водойма не дуже. І Волинські артисти туди не приїжджають,а шкода,бо в нас є чим гордитися.Подумайте Валентина Іванівна,пісня має жити і в санаторії Пролісок.
Ахах до хм Показати IP 20 Грудня 2015 09:25
Єдине - про танцора не треба було згадувати - а то вийшло як сходив проти вітру )))
ІРина Показати IP 19 Грудня 2015 13:42
ЦІни високі і моя бабуся не всилах оплатити собі туди путівку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus