USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як Порошенко отримує «відкати» і свою частку за сприяння бізнесу

7 Березня 2018 21:21
Унікальне розслідування, з якого стає зрозуміло, як Петро Порошенко бере «відкати» і отримує частку за сприяння бізнесу, і хто йому в цьому допомагає, опублікував на своєму сайті журналіст Олександр Дубінський.

Згідно з документами, влітку 2015 року бізнесмени з Одеси були змушені віддати людям Порошенко 50% свого бізнесу за 1 долар.

Такою була плата для одеситів за можливість не погашати борг перед "Дельта Банком" приблизно на 120 млн доларів.

У той період "Дельта Банк" вже був визнаний банкрутом, і право стягнути застави через кредитні борги одеські бізнесменів - перейшло до Фонду гарантування вкладів.

Щоб Фонд ці борги не вибивав, люди президента вимагали 50% акцій в компаніях, яким належить земельна ділянка з цільовим призначенням "будівництво зернового порту".

Отримуючи цей хабар, президент і його оточення позбавляли вкладників "Дельта Банку" можливості повернути свої вклади на суму 2,64 млрд гривень. Або ж, якщо дивитися на цю ситуацію під кутом наповнення Фонду гарантування – крали ці гроші з бюджету.

Контрактами по цій угоді займався заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов, людина Бориса Ложкіна. Його пошта стала джерелом даних документів.

В угоді також засвітилися юристи з команди Порошенко, один з яких - Олексій Маловацький - недавно став фігурантом скандалу з віджиманням в Укрнафти прав на розробку родовищ газу на 1,6 млрд кубометрів.

Згідно з низкою юридичних документів, які імовірно вилучені зі зламаної пошти Олексія Філатова, в липні 2015 року він готував відразу кілька угод в інтересах офшорної компанії BENESOL PARTICIPATION LIMITED (Кіпр), яка купувала у акціонерів Іллічівської зернової корпорації (Іван Лефі, сім'я Кучеренко та Володимир Боград) частку в розмірі 50% за 1 долар. Самі документи готувала юридична компанія Lexwell, відома серед юристів як одна з двох фірм, які Олексій Філатов втягує у свій бізнес. Друга - Aequo, один з юристів якої - Анна Бабич - є цивільною дружиною Олексія Філатова (у них недавно народилася дочка).

Відповідно до змісту контрактів, угода повинна була відбутися між двома офшорними компаніями - продавцем REMPTON INVESTMENT HOLDING (Беліз) і покупцем BENESOL PARTICIPATION LIMITED (Кіпр).

Згідно з даними, REMPTON INVESTMENT HOLDING володіє 50% акціонерного капіталу ще в двох офшорних компаніях: ANELSON INDUSTRIES LIMITED (Кіпр) і WONSTER MANAGEMENT LIMITED (Кіпр), яким в свою чергу належать 99,9% акцій Іллічівської зернової компанії (ЄДРПОУ 38237789) та 99,9% акцій в капіталі Іллічівськ Констракшн (ЄДРПОУ 38238715).

Таким чином, в результаті угоди, BENESOL PARTICIPATION LIMITED повинна була стати опосередкованим власником 50% акцій Іллічівської зернової компанії і Іллічівськ Констракшн - великих боржників "Дельта Банку".

Судячи з усього, в операції брали участь і топ-менеджери "Дельта Банку". У контракті прописано, що після угоди продавці, в числі яких названі компанії FESLUR FINANCE LTD і KALOUMA HOLDINGS LTD, рахунки яких були арештовані в рамках справ про виведення коштів з "Дельта Банку" не будуть після операції мати претензій до покупця.
Також учасником угоди є пов'язана з банком компанія CHESBORD TRADING LIMITED (Кіпр), за допомогою якої обумовлена ціна Іллічівської зернової корпорації із зазначених в контракті 20 млн доларів перетворювалася в згаданий вище 1 долар. Для цього BENESOL (покупець активів) придбав у компанії CHESBORD права вимоги боргу в розмірі 20 млн доларів у компанії GEKERO TRADING LIMITED.
Це право вимоги сторони оцінили в 1 долар. А потім - BENESOL (покупець активів) передав це право вимоги в рахунок сплати за частки в компаніях REMPTON (продавцю).

Як пояснити таку низьку ціну досить бажаного бізнесу (компанії володіють ділянками для будівництва зернового терміналу в Іллічівському порту)? На момент підготовки документів до операції, одесити-власники зазначених вище компаній були винні "Дельта Банку" близько 123 млн доларів. І на цьому боргу треба зупинитися докладніше.

У 2007 році група компаній, контрольована одеським бізнесменом Василем Калашником та його партнерами, підписала з державним «Укрексімбанком» генеральну угоду на відкриття кредитної лінії. Позичальниками виступили компанії ПАТ «Одеський олійножировий комбінат», ТОВ «Одеський торговий дім «Сонячна долина», ТОВ «Агропромислове підприємство «Світанок», ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Оліф», ТОВ «Стройбуд Іллічівськ», ТОВ «Іллічівський зерновий порт» , ПАТ «Іллічівський олійножировий комбінат».

У 2011 році борги одеситів перед Укрексімбанком за посередництва екс-міністра фінансів Юрія Колобова викупив "Дельта Банк" - для нього була відкрита кредитна лінія в розмірі 1,35 млрд грн або близько 123 млн доларів. Після переходу прав вимоги по боргах до Дельти, директором і власником невеликої частки в ТОВ «Іллічівська зернова компанія», якій повністю належить ТОВ «Іллічівський зерновий порт» - стає такий собі Сергієнко, колишній працівник «Дельта Банку» і однокласник одного з топ-менеджерів банку Віталія Масюри.

Чоловік рідної сестри Масюри – такий собі Павло Бородін, стає директором в ТОВ «Стройбуд Іллічівськ», яка належить іншій компанії - ТОВ «Іллічівськ констракшн», де Бородін також директор і власник міноритарної частки. А фінансовий контроль за всіма структурами здійснювала сестра Віталія Масюри - Юлія Олександрівна. В її розпорядженні були ключі цифрового підпису для банківських платежів з правом другого підпису.

Однак угода з продажу цих компаній офшорки BENESOL PARTICIPATION LIMITED - проходить уже без участі Масюри. Одним з пунктів контракту між сторонами є зобов'язання покупця активів ні за яких умов не перепродавати їх потім самому Віталію Масюрі і членам його сім'ї.
Обізнане у деталях угоди джерело так пояснює цей пункт контракту: Віталій Масюра отримав частку в бізнесі одеситів за вирішення проблем з Укрексімбанком через перекредитування в Дельта Банку (де він відповідав за корпоративні кредити), і став їм не потрібен після банкрутства Дельти.

Перехід Дельта Банку під контроль Фонду гарантування вкладів і загроза вилучення більшості активів Калашника і його партнерів в якості застав за боргами перед Дельтою, - змусили одеських підприємців шукати інші шляхи вирішення проблеми.

І вони знайшлися - в особі на той момент голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна та його юридичного консільєрі, заступника голови АП Олексія Філатова.

Згідно з опублікованими контрактами, Ложкін і Філатов отримували 50% в бізнесі одеситів з будівництва зернового терміналу за вирішення питань з Фондом гарантування і не стягнення майна за борги Дельта Банку. При цьому, виходячи з переліку учасників угоди, частки в активах могли вилучатися у одеситів безпосередньо в інтересах президента Порошенко.

Один із доказів тому - це документ з листуванням юристів, які готують документи для угоди між двома офшорними компаніями REMPTON і BENESOL. В одному з листів юрист Олексій Маловацький пише юристу компанії Cleveram, що належить Лагуну, і юристу компанії Lexwell Андрію Колупаєву - 103 місце в списку БПП на виборах 2014 року.
У цьому листі Маловацький пересилає протокол зборів засновників компанії BENESOL - покупця одеських активів, в якому повноваження підписанта документів передаються Оресту Ковальчуку. Сам він – не примітний торговець на ринку в своєму рідному місті Калуш. А ось його дружина Леся Ковальчук - була кандидатом від БПП в депутати міськради Калуша.
Але найцікавіший персонаж - це сам Маловацький, юрист з команди Порошенко, який сьогодні є членом Вищої ради правосуддя. Цю посаду він отримав завдяки тому, що був заступником керівника юридичної служби під час позачергових виборів Президента (в штабі Петра Порошенка) і позачергових парламентських виборів (у штабі партії "Блок Петра Порошенка") в 2014 році.

Цей юрист Порошенка недавно став фігурантом газового скандалу. Згідно з розслідуванням колеги з програми "Схеми", велике газове родовище в полтавській області, запаси якого оцінюють в 1,6 млрд м³ газу і 130 тис. тонн конденсату, - перейшло до оточення Порошенко.

Спеціальний дозвіл на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького родовища в Полтавській області без конкурсу відійшло ТОВ "Аркона Газ-Енергія". Дружина Маловацького - нотаріус Київського нотаріального округу Наталія Маловацька - у другому кварталі 2017 року перевела власникам часткою в ТОВ "Аркона Газ-Енергія" по 1 389 465 грн. Саме такою була вартість їхніх часток у статутному капіталі "Аркона Газ-Енергія", які вони продали Ashburi Universal LTD - нового власника прав на видобуток газу і конденсату, запаси яких оцінюються в суму близько 10 млрд гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
упс Показати IP 7 Березня 2018 22:13
Такеж і при янику було...стабільність триває(((
Цирк Показати IP 7 Березня 2018 22:25
А де ж докази, що Порошенко отримує свою частку і відкати!?...цирк!
ТТ Показати IP 7 Березня 2018 22:40
коли усі все знають, то де кримінальні справи, затримання, імпічмент, відставка. ТА НАДОЇЛА ВЖЕ ЦЯ ВАША ПРАВДА ПРО ЗЛОЧИНИ ОЗГ ПОРОШЕНКА, ДЕ ГЕНПЛОКУЛОЛ, ДЕ НОВООБРАНІ АНТИКОРУПЦІОНЕРИ ЗІ СВОЄЮ ПРИНЦИПОВІСТЮ. НАААДОООЇЛО СЛУХАТИ. НЕ ДРАТУЙТЕ ЛЮДЕЙ. ТУТ СГ ГОЛОВУ ЗА 2 ШТУКИ БАКСІВ САДЯТЬ, ТО ЯКИМ ВІН МАВ БУТИ ПРИ ТАКІЙ ВЛАДІ.....
Анонім Показати IP 8 Березня 2018 13:46
нашого голову сг за 5 млн не посадили, треба покруче тирити, так як робить наш гарант, самий чесний гарант в світі))))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus