USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

З 1 червня газ подорожчає

4 Травня 2009 14:00
З 1 червня вартість природного газу знову зросте. Про це 3 травня інформують «Волинські Новини».
 
Як повідомили у прес-службі ВАТ «Волиньгаз», НКРЕ запропонувала, і в постанові Уряду це передбачено, збільшення ціни на природний газ із 1 червня для населення (за винятком багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу).
 
Відомо, що в Україні з 2007 року існує розподіл на 4 категорії споживачів природного газу залежно від річних обсягів споживання. Це ті, хто споживають природний газ в обсягах до 2,5 тис. метрів кубічних на рік, від 2,5 до 6 тис. метрів кубічних, більше 6 тис. метрів кубічних до 12 тис. і ті, хто споживає більше 12 тис. метрів кубічних на рік. На час запровадження диференціації питома вага в категорії споживання природного газу до 2,5 тис. метрів кубічних становила 39%, проте у 2009 році цей показник істотно збільшився і становить 59%. Відповідно зовсім інша ситуація в категорії споживання від 2,5 тис. до 6 тис. Там питома вага з 2007 року знизилась з 50% до 39%.
 
Виник перерозподіл споживачів у категоріях. Цьому є логічне пояснення – споживачі, населення, почали економити використання природного газу, встановлювати більш досконале сучасне енергоощадне обладнання, завдяки чому відбулась економія споживання і багато споживачів таким чином перейшли з другої категорії споживання до першої. Адже середня ціна для першої категорії до 2,5 тис.  метрів кубічних на рік – це 488 грн. (з лічильниками 483, без лічильників 531 грн.), а вже для другої категорії споживачів 2,5  тис. метрів кубічних  до 6 тис. ця середня ціна складає 733 грн. (з лічильниками 732 грн., без лічильників 805 грн.).
 
Середньозважена ціна цих чотирьох категорій споживачів була виведена на рівні 622 грн. Але за рахунок переходу споживачів з другої категорії до першої виник певний дисбаланс середньозваженої ціни.
 
З метою збалансування цього середньозваженого показника, для того, щоб НАК «Нафтогаз України» працював беззбитково в частині постачання газу населенню, взято до уваги пропозиції НКРЕ.
 
За рахунок чи всіх категорій, чи можливо деяких категорій споживачів знову повернутися до того економічно обґрунтованого рівня ціни на природний газ. Піклуючись про пересічних громадян, середній клас та малозабезпечених, було вирішено залишити незмінними діючі на сьогодні ціни на природній газ споживачам, які знаходяться в категорії споживання до 2,5 тис. метрів кубічного газу на рік, а таких понад 83%. 
 
Друга категорія споживачів, яка споживає природний газ від  2,5 тис. метрів кубічних на рік до 6 тис., майже не відчує і отримає мінімальне підвищення ціни всього на 5%. А ось тих, хто споживають більше 6 тис. кубометрів газу на рік, а таких в Україні проживає 1,5%, або близько 2 млн., з 1 червня 2009 року чекає підвищення вартості газу на 10%. Мова йде знову про тих заможних людей, які можуть собі дозволити споживати величезні обсяги газу не зважаючи на  показники лічильника.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Вінстон Показати IP 5 Травня 2009 12:33
Навіщо нам "Ванючий газ"! Є торф, є електрика. Тільки це потрібно використовувати з розумом!
Руся Показати IP 5 Травня 2009 12:55
Щодо останнього речення в інформаційній публікації... Минулого року ми перевищили ліміт лише на 200 кубів і вже цього нам нарахували оплату за цінами "заможних людей, які можуть собі дозволити споживати величезні обсяги газу не зважаючи на показники лічильника". Але ми далеко такими не є, а платити змушені вдвічі доожче. При чому інформацію про такі ліміти громадяни отримали вже вкінці року... Прозора схема? Ні! Економити? А потім лікувати дітей (і не один раз за сезон), самим лікуватися... Де логіка?
Анонім Показати IP 5 Травня 2009 20:37
За то незалежнi!!! Ура-а-а-а-а!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus