USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Зміни з 1 квітня: підвищення пенсійного віку, нові ціни на газ та весняний призов

1 Квітня 2021 09:27
У квітні в Україні підвищать пенсійний вік для жінок, хоча пенсійні зміни на цьому не завершаться. Також з 1 квітня постачальники газу мають запропонувати споживачам річні контракти, почнеться призов до війська, з’являться нові медичні гарантії.

Про все детальніше – у матеріалі ВВС України.

Коли на пенсію?

З 1 квітня підвищується пенсійний вік для жінок. Це останнє підвищення віку в рамках змін, ухвалених ще у 2011 році.

Ті, хто народилися у період з 1 жовтня 1960 року до 31 березня 1961 року, ще могли виходити на пенсію у 59,5 років. А ті, хто народилися з 1 квітня 1961 і пізніше, вже йтимуть на пенсію у 60.

Таким чином пенсійний вік для чоловіків і жінок в Україні зрівнявся і становить 60 років.

Для отримання пенсії за віком страховий стаж людини має бути не менше 28 років. Якщо ж він менший, то пенсії за віком доведеться чекати до 63 років.

Згідно із пенсійною реформою, від 2011 року пенсійний вік жінок кожного року підвищувався на пів року, – від 55 років до 60, щоб зрівнятися із чоловічим.

У 2017 році пенсійна реформа продовжилася, і за нею на призначення пенсії став впливати не лише вік, але й страховий стаж – час, коли сплачувалися внески на обов’язкове державне пенсійне страхування. У 2021 році мінімальний страховий стаж становить 28 років, але він збільшуватиметься щороку – до 35 років у 2027.
Звернутися за пенсією можна за місяць до досягнення пенсійного віку або впродовж трьох місяців після.

За даними Пенсійного фонду, на початок цього року в Україні було 11,1 млн пенсіонерів, із яких 2,7 млн продовжували працювати. Понад три чверті українських пенсіонерів мають пенсію до 4 000 грн на місяць.

З 1 квітня також перерахують пенсію пенсіонерам, які працюють, і тим, кому пенсію призначили або перерахували до 1 квітня 2019 року. Йдеться про близько 2 млн пенсіонерів.

Скільки платити за газ?
31 березня завершується термін дії постанови, якою взимку уряд обмежив ціни на газ для населення. Тож з 1 квітня ціна для побутових споживачів має повернутися до ринкового рівня. В уряді очікують, що вона не перевищить нинішній граничний рівень у 6,99 грн за куб.

Під кінець березня більшість компаній таки запропонували ціни на цьому рівні або нижче. Проте є й ті, хто пропонує газ дорожче – від 7,6 грн за куб (ТОВ «Газ ОП») до 8,85 грн за куб (ТОВ «Азовгаз»).

Державний «Нафтогаз» повідомив, що у квітні збереже для своїх клієнтів ціну в 6,86 грн за куб, а для тих, кого не змогли забезпечити газом їхні постачальники, пропонує 6,99 грн за куб.

У компанії також кажуть, що за дорученням уряду завершили розробку річного тарифу на газ.

«Ця ціна працює як страховка на авто. Вона дозволяє уникнути проблеми (у випадку з цінами на газ – пікових стрибків цін взимку), але, на відміну від страховки, не потребує сплати наперед», – пояснили в «Нафтогазі».

Нові пакетні пропозиції від «Нафтогазу» будуть готові до початку травня.

Разом із тим, у «Нафтогазі» наголошують, що наразі постачають газ лише 13% споживачів на роздрібному ринку. 65% ринку побутового газу належить регіональним газзбутам.

Очікується, що такі ж річні пакети запропонують й інші учасники ринку. А споживач зможе змінювати річний тарифний план впродовж року на щомісячний, а також обирати будь-якого іншого постачальника газу.

Що з опаленням?

А от для тепловиків ціни на газ знизяться.

Як повідомив «Нафтогаз», який постачає газ для виробників теплової енергії в рамках PSO (Public service obligations – Ред.), вартість газу у березні буде на 8% менше, ніж у лютому, і становитиме 6,28 грн за куб (без ПДВ та витрат на транспортування).

Для споживачів це врахують у платіжках, які вони отримають вже у квітні, коли опалювальний сезон завершується.

У «Нафтогазі» також нагадують, що до 30 вересня 2021 року надають виробникам тепла відстрочку платежу на різницю між ринковою та граничною ціною газу, фактично закладеною в тариф. До 1 травня 2021 року уряд, «Нафтогаз» та Асоціація міст України мають визначити джерела компенсації цієї різниці.

Що з електрикою?

Ціна на електроенергію для населення залишиться незмінною – 1,68 грн за кВт-год. Відповідну постанову уряд схвалив наприкінці березня.

«Державна компанія «Енергоатом» продовжує постачати електроенергію для людей за пільговою ціною», – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Проте він також сказав, що ціни на електрику можуть змінитися в майбутньому.

Нові медгарантії

З 1 квітня діятиме нова програма медичних гарантій, яка передбачає 35 пакетів медичних послуг. З них два пакети будуть новими, а ще п’ять – виокремлені із вже наявних, повідомляє Національна служба здоров’я у Facebook.

Зокрема, з квітня 2021 має запрацювати пакет послуг для лікування туберкульозу на первинці.

Окремими пакетами будуть ведення вагітності в амбулаторних умовах і стоматологічна допомога дорослим і дітям.

Серед нових пакетів також лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями та реагування на інфекційні захворювання та епідемії.

Як і раніше, до медзакладів, що надають пріоритетні послуги, НСЗУ висуватиме підвищені вимоги, але й оплачуватиме їх за вищим тарифом.

Наприклад, за надання допомоги новонародженому вагою до 1500 г лікарня отримає 114 тис. грн (а не 98,5 тис. грн як у 2020 році), а тариф на пологи зросте з 8 до майже 10,4 тис. грн.

За програмою ведення вагітності в амбулаторних умовах українки зможуть обирати, хто, де і як їх вестиме – сімейний лікар чи гінеколог, при цьому вибір гінеколога та пологового будинку не обмежений місцем проживання чи реєстрацією пацієнтки.

До гінеколога пацієнтка може звернутися без направлення, а його допомога є безкоштовною, якщо заклад уклав договір із Національною службою здоров’я за пакетом «Амбулаторна медична допомога».

Читати також: Які дослідження та аналізи можна пройти в українських лікарнях безкоштовно: перелік

Весняний призов

1 квітня розпочнеться весняний призов на строкову військову службу. Всього у квітні-червні цього року до армії планують призвати 14 246 юнаків.

До Збройних сил спрямують 6 500 людей, в Національну гвардію – 4 646, у Держприкордонслужбу – 2500 і ще 600 – до Державної спеціальної служби транспорту.

На весняний призов виділено 66 млн грн. Видатки на одного призовника складають 4 633 грн, з них 4 540 грн підуть на виплату грошової допомоги призовникам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дідо Показати IP 1 Квітня 2021 09:42
Підвезли "нові покращення".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus