USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

За прикордонну довідку на Волині вимагають зайві кошти.РОЗСЛІДУВАННЯ

6 Серпня 2013 21:30
Пані Світлана, яка мешкає у прикордонному районі Волині, допомогла викрити схему державного обману. Журналісти вивчали як виманює з волинян кошти «паспортна присоска» державне підприємство «Документ» – колишня міліцейська структура, а тепер структура, яка дублює послуги Державної міграційної служби.
До журналістів звернулась волинянка зі скаргою на те, що за довідку для отримання картки малого прикордонного руху вимагають незаконну оплату, інформує corruptua.org.
За подібні зловживання на Рівненщині Державне підприємство «Документ» змушене було повернути 2 мільйони гривень в дохід держави, однак обманутим громадянам гроші ніхто не повернув.
Виманювання коштів для підприємства «Документ»
Для отримання довідки, яка посвідчує те, що громадянка проживає у прикордонному районі Волині, пані Світлана звернулась до відділу управління Державної міграційної служби в області. Ця довідка потрібна для пред’явлення у консульство Польщі. Документ посвідчує те, що громадянин мешкає у прикордонному районі. Мешканці цих районів, що проживають у 30-кілометровій зоні від кордону, мають право спрощеного перетину державного кордону.

Дівчина, яка приймала документи, видала маленький папірець і сказала щоб оплатили за довідку. Тут зазначена оплата Держмита та в державне підприємство «Документ».
Коли ж волинянка почала допитуватись за що потрібно платити «Документу» і чи обов’язковий цей платіж – працівниця не захотіла пояснювати і відмовилась приймати жінку – відправила відвідувачку до начальника.
Відбувся такий діалог, який зафіксований на диктофон:
Це вам здавати документи? – громадянка, що виготовляє довідку.
– А вам на який? – працівниця.
Мені не терміново.
– Ви платите зараз?
Давайте зараз оплачу.
– То буде 140 гривень.
Скажіть будь ласка, а чому 140? Мені не терміново. Покажіть мені платіжки – які платежі обов’язкові, а які не обов’язкові.
– Я вам дам платіжки.
Ні, ви мені скажіть одразу – який обов’язковий, а який необов’язковий.
– Я вас приймати не буду.
Чому це ви відмовляєтесь мене приймати? Ви мені кажіть – які платежі обов’язкові, які – необов’язкові?
– Я вас відмовляюсь приймати. Я не зобов’язана.
Ви зобов’язані. Я піду до начальника. Я громадянка України.
– Я не зобов’язана у вас приймати платіж.
Я не хочу платіж. Ви мені скажіть який обов’язковий платіж, який необов’язковий. Хто такий державне підприємство «Документ»? Чому я їм маю платити? Я маю платити тільки Держмито.
– Зверніться до начальника.
Пані Світлана спробувала відшукати начальника, але його на робочому місці не було. Їй пояснили, що начальник прийматиме лише з 14-ої години.
У серпні 2012 року начальник Відділу ГІРФО УМВС, тепер його функції виконує Державна міграційна служба, в області Микола Бандура розповів журналістам, що довідка для малого прикордонного руху коштує 8 гривень 50 копійок державного мита. Всі інші платежі необов’язкові.

Пані Світлана заплатила лише Держмито і принесла квитанцію, аби все ж таки здати документи для отримання довідки.
Працівниця прийняла їх мовчки без суперечок і призначила певний час для отримання вже готової довідки.
Офіційне підтвердження – довідка коштує 8,50
Ми запитали у Державної міграційної служби про вартість довідки для малого прикордонного руху і що потрібно для того, аби волиняни змогли її отримати.
Офіційна відповідь на запит – довідка коштує 8,50 – це сума Держмита.

Державна митна служба стверджує, що підприємство «Документ» у платіжці – порушення
Чому у квитанції про оплату фігурує підприємство «Документ»? Про це ми запитали у першого заступника начальника Державної міграційної служби в області Олексія Чернишева, який підписав офіційну відповідь на запит. Однак схоже, що пан Чернишев має волинян за блазнів.
– Олексію Віталійовичу, волинянці, яка виробляла довідку для малого прикордонного руху, видали платіжку, у якій зазначено платіж до ДП «Документ» на 50 гривень. Чому вказаний цей платіж?
Це необов’язковий платіж, це добровільний платіж.
– Чому їй не пояснили цього працівники?
А звідки я знаю. Може їй пояснювали. Якщо така ситуація є – з нею треба розбиратися зразу ж, в той момент. А якщо потім людина дзвонить, розумієте, вона звинувачує людину в тому, що вона не пояснила. А людина, яка їй це дала, скаже що вона пояснила.
– Чому ж у цих платіжках вказується ДП «Документ»?
Чекайте, а що в платіжці написано, наприклад – Держмито і ДП «Документ»?
– Так.
Такого не може бути.
– Таке є.
Це неправильно, такого не може бути. Цього не повинно бути.
– Таке є і в нас є зразок цієї платіжки. Чому такі платіжки видаються?
Я ще раз кажу – цього не повинно бути. Це порушення.
– Як уникнути цього порушення? Чому громадяни мають платити в ДП «Документ»?
Громадяни не повинні платити. Якщо вони не згідні з цим – вони не повинні платити в ДП «Документ». Це робиться тільки за згодою. Це добровільний платіж.
Пізніше Олексій Чернишев підредагував свою версію:
– Я розмовляв із начальником сектору – можливо це була якась стара платіжка. Після проведеної перевірки, наразі ДП «Документ» у нас не працює. Начальник сектору каже, що зараз такого немає.
Схема державного шахрайства працює далі
Оскільки перший заступник начальника ДМС в області Олексій Чернишев запевнив, що наразі у платіжках не повинно фігурувати ДП «Документ», журналісти завітали у відділ, аби особисто пересвідчитись у вартості довідки для волинян.
В день журналістського експерименту бажаючих отримати довідку для малого прикордонного руху у районному секторі Державної міграційної служби не було. Тож журналіст, не представляючись, як звичайний громадянин звернулася до працівниці, яка приймає документи, аби уточнити – скільки все ж таки коштує ця довідка.
Працівник назвала ціну: нетермінова довідка – 70 гривень, термінова – 120 гривень.
Прокурор Сергій Самчук, який брав участь у судовому процесі з Державної міграційною службою, радить всім потерпілим звертатися за захистом своїх прав до прокуратури, аби правоохоронці могли здійснити перевірку. Адже це порушення абсолютно тотожне порушенням, які є при виготовленні закордонних паспортів.
Однак сама прокуратура підтверджує, що скаржаться одиниці, переважно журналісти та громадські діячі. Більшість лінується, не знає, боїться, не розуміє як слід захищати свої права, або й не задумується, що в державній службі їх можуть так вводити в оману. Цим і користуються шахраї, які щороку обманним шляхом отримують мільйони гривень.
Скільки ж заробило ДП «Документ»
На теренах Волині, як і всієї України, державне підприємство «Документ» працює з 2003 року – як при виготовленні закордонних паспортів, так і при отримані інших документів. У різних платіжках – за виготовлення паспорта та виготовлення довідки для малого прикордонного руху вказаний однаковий розрахунковий рахунок – 26000060512394.
Ми поцікавились у підприємства – чи цей рахунок працює лише у Волинській області і скільки ж коштів отримало підприємство на цей рахунок? Запити надіслали на адресу підприємства у Київ та до Волинської філії.
Державне підприємство відмовилось надавати інформацію, стверджуючи, що не є розпорядником публічної інформації.

Однак стаття 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації» зараховує до розпорядників інформації, які повинні надавати інформацію на запит, суб’єктів господарювання, які володіють інформацією, що становить суспільний інтерес.
В статті 29 Закону України «Про інформацію» пояснено, що предметом суспільного інтересу, зокрема, вважається інформація, яка свідчить про можливість порушення прав людини, введення громадськості в оману, інші негативні наслідки діяльності юридичних осіб.
Порушення ДП «Документ» підтверджені у судовому порядку прокуратурою Рівненської області в інтересах Державної інспекції з контролю за цінами в Рівненській області. За що ДП «Документ» зобов’язане сплатити понад 2,5 мільйона гривень в бюджет держави.
У зв’язку з вищевикладеним, журналісти підготували оскарження відмови в наданні інформації ДП «Документ» до прокуратури. Якщо прокуратура не захистить право громадян на інформацію про отримання коштів державним підприємством, журналісти звертатимуться до суду.
Окрім того журналісти підготували оскарження дій працівників, які вимагають зайві платежі за отримання довідки.
А тим часом, за порадою адвоката з юридичної служби Інституту розвитку регіональної преси Людмили Панкратової, ми звернулися до Державної міграційної служби аби отримати повну інформацію про фінансові звіти та доходи ДП «Документ».
Однак Державна міграційна служба, а ДП «Документ» входить до структури управління ДМС, теж приховує цю інформацію.

Поки скарги журналістів розглядатиме прокуратура і, при потребі, суд, спробуємо підрахувати арифметично скільки ДП «Документ» виманило у громадян коштів лише за довідку для малого прикордонного руху у Волинській області.
Зі слів першого заступника начальника ДМС у Волинській області Олексія Чернишева, з 1 серпня і до кінця 2012 року ДМС у Волинській області видала 9 тисяч 170 довідок для малого прикордонного руху. А з 1 січня по 20 травня 2013 року – 7 тисяч 99 довідок.
Орієнтовно за 10 місяців ДП «Документ», за сприяння ДМС, отримало щонайменше, якщо брати до уваги платіжку із зайвими 50 гривнями, понад 800 тисяч гривень.
А це лише одна з подібних схем отримання коштів. Є ще необов’язкові платежі при виготовленні закордонного паспорта, неправомірне стягнення плати за довідку про несудимість, стягнення платежів у паспортному столі, під час виготовленні внутрішнього паспорту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
андрiй76 Показати IP 6 Серпня 2013 23:41
Немає нічого дивного...У країні з бандитським президентом такі ж самі бандитські державні структури.Україна потрохи перетворюється на одну велику ЗОНУ....
j,-dfy Показати IP 7 Серпня 2013 10:18
Усі все знають. Усіми по..ую.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus