USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Заступник Клімчука «з олівцем» пояснює фермерам, як розводити бичків

3 Червня 2010 14:53
Заступник голови Волинської ОДА Віталій Карпюк пріоритетом розвитку сільського господарства на Волині вважає крупнотоварне виробництво.

Про це Карпюк заявив в інтерв’ю «Волинській правді» .

«…Мій пріоритет в сільському господарстві – крупно-товарне виробництво. Це моє бачення. Дрібним виробникам ми маємо створити умови, щоб вони не займалися тим, чим не треба… Я сприймаю особисті селянські господарства як тимчасову форму господарювання. А крупно-товарні господарства або розвалені, або їх немає. Люди мають паї, але не можуть жити за їх рахунок. Втім, якби земельні паї оплачувалися так, як в Шумського (Віктор Шумський – директор СГП «Рать» Луцького району – «ВП») чи в Діброви (Валерій Діброва – керівник ТзОВ«П’ятидні» – «ВП»), то було би все нормально», - зазначив Карпюк.
Карпюк зазначив, що доярка у СГП «Рать» отримує 3300 гривень.

Заступник волинського губернатора вважає, що розвивати крупнотоварне виробництво треба за рахунок переконань. «Я заїхав у Горохівський район. Мені кажуть: «М’ясо – збиткове». Голова адміністрації йде «на поводку» в них, хоча давно працює в сільському господарстві. Я питаю: «Чого воно у вас збиткове? Цукровий буряк ви за якою технологією вирощуєте? – За європейською. – Комбайни у вас які? – Німецькі та американські. – Чого ви м’ясо вирощуєте за збитковою технологією?» Я особисто вивчав досвід Канади, Великобританії, Франції. Давайте застосуємо канадську технологію відгодівлі м’яса. Вона полягає в тому, що має бути максимальне наближення до природних умов. В нас же як? Родилося теля – 20 кг. Йому на шию – ланцюг 20 кг. Затрати на воду, електроенергію. Корми косять і підвозять. У світі ж м’ясо вирощують по-іншому. Теля родилося, ссе корову, їсть траву. Все. От Турак (Андрій Турак – керівник ПОСП ім.Т.Г.Шевченка – «ВП») продав 800 бичків, бо каже, що йому збитково їх годувати. Його не можна ні переконати, ні змусити, бо він – приватник. Я тільки сідаю і з олівцем йому намагаюся довести: «Скільки в тебе бичків? 200 голів. Мінімальний приріст в день – 500г. Це 100 кг в день на гурті. 30 днів множимо на 100 кг, виходить 3 тонни. Яка ціна сьогодні на м’ясо? 12 гривень за 1 кг. Множимо на 3000, виходить 36 тисяч гривень. Що для цього треба? Я маю на увазі, щоб випасати гурт. Три пастухи. По скільки їм заплатять? По тисячі. Ну на сторожів – ще три тисячі. Виходить 30 тисяч чистими грошима.

Вже сьогодні виїхали ці керівники в Рожищенський, в Старовижівський райони і шукають, де можна випасати худобу. Ми допоможемо їм. У лісника попросимо, щоб дав жерді на кошару. Я практик, а не кандидат наук і не доктор. Коли ми запроваджували європейські технології в ковельському районі, то старі зоотехніки, які звикли до цих ланцюгів казали: «Шо той Карпюк придумав?» Але я довів свою правоту в цьому питанні ділом» - розповів Карпюк.

При тому Віталій Карпюк обмовився, що не всі керівники районів мають «розуміння поставлених завдань». «Я залишив у Ковельському районі 25 тисяч поголів’я худоби. Це було неповних 6 років тому. Сьогодні там - 16 тисяч поголів’я. Я сьогодні говорю про це з головою – він не має ніякого поняття. Говорю з головою Любешівської РДА: «Давай щось будемо відновлювати, виробляти продукцію, роботою людей забезпечимо». Він каже: «Ви не знаєте Любешівського району». Я знаю через межу Іваново в Білорусі, чи Малориту. Там поголів’я корів 12 тисяч і доять вони по 6 тисяч на корову. Природні кліматичні умови одинакові. Все питання полягає в розумінні людьми поставлених завдань».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Марта Показати IP 4 Червня 2010 12:13
ПанеВіталію, а де ви були зі своїм олівцем, коли колгоспи реформували у КСП І різні там ПОСПи і розносили по цеглині?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus