USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинська сотня проти активістів у Києві. РЕПОРТАЖ

30 Січня 2014 21:30
Бійці Волинської сотні самооборони втрапили у сутичку з місцевими активістами, в результаті чого від кулі постраждав один з волинян, - інформує ВолиньPost. Інцидент трапився 29 січня.

Трьох учасників Волинської сотні поранило гумовими кулями, а сама сотня змушена була терміново евакуюватися зі своїх міністерських «казарм» до будівлі Українського дому.

Йдеться про конфлікт у приміщенні Міністерства агропромислового комплексу між активістами руху «Спільна справа» і свободівцями.

Будівля МінАПК, що на Хрещатику між будівлею КМДА та «козацькою барикадою» – стратегічна для охорони Євромайдану. Вона знаходиться в межах території, що контролюється сотнями самооборони.

24 січня міністерство захопили активісти руху «Спільна справа». На восьми поверхах міністерства розмістилися, окрім самих ССівців, сотня, сформована молодіжкою КУНу, та сотні, організовані за територіальним принципом.

Того ж 24 січня на восьмому поверсі міністерства отаборилися і бійці «Волинської сотні».

Тут варто нагадати, що захоплення адмінбудівель, здавалося, не на жарт турбувало владу. Це питання для «режиму» було настільки принциповим, що умова звільнення споруд стала одним з аргументів під час перемовин влади і опозиції.

Одним із результатів 28 січня стало те, що представники Євромайдану погоджувалися звільнити захоплені Міністерства. Натомість регіонали пообіцяли проголосувати наступного дня в Парламенті за амністію для всіх учасників акцій протесту. Відповідне рішення було доведене до Народної Ради і узгоджене з координаторами Майдану та представниками самооборони.

Наступного дня, у середу, 29 січня, об 11:00 розпочалося засідання Верховної Ради, на якому депутати більшості мали підтримати законопроект про амністію. Але до 11:00 будівля МінАПК все ще лишалася під контролем активістів «Спільної справи» та сотень самооборони, які проживали на поверхах міністерства.

В 11:00 до будівлі МінАПК організованою групою увірвалися бійці самооборони Євромайдану, сформованої активістами ВО «Свобода». Ці загони базувалися в приміщенні КМДА і вже мали досвід протистояння з активістами «Спільної справи». Близько двох місяців тому активісти, застосувавши кийки, сльозогінний газ та світлошумові гранати, вибили «Спільну справу» з приміщення КМДА.

Львівська сотня імені Святослава Хороброго та штурмовий загін ВО «Свобода» під кодовою назвою «Нарнія» (складається з найбільш придатних до силових дій активістів ВО «Свобода») вибили двері Міністерства та за допомогою палиць, сльозогінного газу, гумострілів та світлошумових гранат. Стали захоплювати приміщення. Активісти «Спільної справи» стали чинити спротив.

АКТИВІСТІВ «СВОБОДИ» ВДАЛОСЬ ЗУПИНИТИ ЛИШЕ ВОДОЮ
На той момент на восьмому поверсі МінАПК знаходились тільки 15 бійців з «Волинської сотні». Інші перебували за межами Міністерства, бо саме в той час вирушили снідати.

Почувши стрілянину на першому поверсі, десять бійців Волинської сотні, якими керував ройовий, побігли вниз по сходах.

Тим часом, свободівці встигли встановити контроль над трьома поверхами. Між третім та четвертим поверхом їх зупинив опір «Спільної справи» та «Волинської сотні». Бійці з ВО «Свобода» почали стріляти з гумострілів, оборонці кидали в нападників столи та застосовували вогнегасники. Троє бійців «Волинської сотні» отримали поранення гумовими кулями.

В бійці важко було розрізнити, хто свій, а хто чужий.

Остаточно переломило ситуацію на користь оборонців те, що вони застосували пожежні гідранти. Потужні струмені крижаної води змусили «штурмовиків» відступити.

Четверо бійців «Нарнії» потрапили в полон до захисників. Під час бійки постраждав і ройовий «Волинської сотні». Захисники переплутали його зі свободівцем, відтягли у коридор, побили та обікрали.

Комендант «Волинської сотні» депутат Луцької міської ради Павло Данильчук був змушений, з його слів, «розрулювати» ситуацію, доводячи, що захоплений в полон боєць – не нападник.

Тим часом нападники відступили у фойє міністерства, куди не діставала вода пожежних гідрантів. Там розташувалося близько 200 свободівців. Ще близько 300 бійців блокували міністерство зі сторони Хрещатика.

Ситуацію вдалося врегулювати шляхом переговорів. Нардеп від ВО «Свобода» Едуард Леонов таки переконав захисників в тому, що будівлю потрібно залишити. Під час евакуації вони зобов’язалися не нападати на захисників МінАПК.

Бійці «Волинської сотні» потроху збиралися на восьмому поверсі Міністерства та поспіхом пакували речі. Куди передислокується сотня, ніхто не знав.

Трьох поранених гумовими кулями бійців Волинської сотні швидко доправили до лікарів Євромайдану. Одному навіть довелося робити хірургічну операцію: гумова куля, потрапивши у груди, розірвалася на дві частини. Один шматок разом з залишками одягу потрапив у м’яз. Хірурги прописали йому шестиденний постільний режим.
Після зборів сотня організовано покинула приміщення МінАПК та вирушила на нове місце таборування. Ним стала будівля Українського дому.

Тим часом у будівлі МінАПК вже порядкували правоохоронці. Вони відмовлялися говорити про штрум та стрілянину, повторюючи завчену фразу про те, що «громадяни самі звільнили приміщення». На поверхах МінАПК царює безлад. На підлозі - калюжі води, каремати, матраси, кийки з гострими гаками, одяг та військові каски.

«Міхалич, тут тротілові шашки», - кричить прибиральниця з сьомого поверху до правоохоронців.

У будівлі КМДА відсипаються «штурмовики» з ВО Свобода. На батареях сохне камуфляж та балаклави нападників.

«Дали тяглів тим ***** зі «Спільної справи»! От, будемо їх вибивати з «Українського дому», то там веселіше бійка буде», - розповідає один з нападників. Видно, що «свободівці» задоволені тим, що дали прочухана своїм ідеологічним ворогам з лівацького руху «Спільна справа».

Натомість комендант «Волинської сотні Павло Данильчук обурений тим, що сталося: «Зараз відбувається нарада з керівниками Самооборони Євромайдану. Чому про плани звільнення МінАПК не були попереджені сотні, що жили в цій будівлі? Чому так жорстко діяли активісти ВО «Свобода»? Будемо з’ясовувати…»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Ирина Показати IP 30 Січня 2014 21:44
тезис ясен- оппозиция уже не оппозиция, а тупые анархисты. Столько шариковых развелось, сотников, боевиков, что пора их всех на принудительные работы- брусчатку на Майдане восстанавливать!
діагноз Показати IP 30 Січня 2014 21:50
Відповім на питання П.Данильчука: "Чому про плани звільнення МінАПК не були попереджені сотні, що жили в цій будівлі? Чому так жорстко діяли активісти ВО «Свобода»? Будемо з’ясовувати…" Тому, що ДЕБІЛИ. Пацанчики хочуть, напевно, зробити в Україні сирійський сценарій. Зроблять. Приїдуть на Волинь павшими героями вантажем-200. Цікаво, а на чиї грошики вистава? В ім'я чиїх цілей молоді волинські недоумки кладуть життя? Данильчук особисто пошкодує, якщо ще не пошкодував, що вписався в цю фігню. Бойовик хрінов.
БОГОЛЮБИ Показати IP 30 Січня 2014 22:01
КАК БИ ЦИНИЧНО ЄТО НЕ ЗВУЧАЛО, НО Я БИ УЛИБАЛСЯ ЕСЛИ БИ НА МАЙДАНЕ НАЧАЛИСЬ СЕРЬЕЗНИЕ РАЗБОРКИ МЕЖДУ АКТИВИСТАМИ. В ПРИНЦИПЕ ЄТО БИЛО БИ ЗАКОНОМЕРНОЕ ОКОНЧАНИЕ ПРОТЕСТОВ
)) Показати IP 30 Січня 2014 22:28
Згадується приказка: "Бий своїх, щоб чужі боялися"
я Показати IP 30 Січня 2014 22:31
побили и обокрали, причем своего, ну наступает полный трындец!
беркут Показати IP 30 Січня 2014 23:01
Оце Майдан! Оце революція! Зранку лідери опозиції мало не проклинають провокаторів на Грушевського, ввечері називають їх патріотами. Людей, яких вважали радикалами, чомусь на Майдані вдень із вогнем не знайти. Депутати, які щойно розпиналися зі сцени, позують у Раді в бронежилетах на камери. Одні майданівці захоплюють міністерства, інші в них стріляють. А політики, які ще вчора були готові на «кулю в лоб», сьогодні діловито домовляються з владою… а фамілію данильчука запамятаємо :-):-):-):-)  
Андрій до беркут Показати IP 30 Січня 2014 23:42
Майдану пора вже начисти морди своїм лідерам-тритушкам.
Антиберкут до беркут Показати IP 31 Січня 2014 09:49
дивись щоб твою фамілію не запамятали і не прийшли до тебе:-)
123 Показати IP 30 Січня 2014 23:09
БУ-ГА-ГА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
даа Показати IP 30 Січня 2014 23:57
де батьки ціх недоумків?Тож у випадку силового сценарію,вони будут ховати своіх чад улюблених,і горланити про злочинну владу,н а фото це ж терористи,а терористів в конфліктах нищать першими і вже дійсно за допомогою снайперів.Батьки поверніть іх додому,бо судячи по всьому -жити ім надоіло.
Михайло Показати IP 31 Січня 2014 00:30
В черговий раз бандерівці побили мельниківців, для науки, може порозумнішають
Троль Показати IP 31 Січня 2014 02:05
Упродовж місяця група проплачених людей цілеспрямовано тролять "ВН" знущаючись з опитування "Євромайдан в Україні" закінчуючи чіткими атаками на незааганжовані статті про політичний стан в області та Україні. "ВН" справляє враження збалансованого та об"єктивного видання, яке розраховане на аудиторію "середнього класу". Я не закликаю до цензури, але,,,,,, "Коментарі під матеріалами тимчасово відключені у зв'язку з величезною увагою "тролів" та неймовірною кількістю неадекватних коментарів"-Eспресо ТV. Ваші колеги з певного видання вдались до пост модерації. Не будьте майданчиком, який використовують для формування брудних коментів та думок.
Тарас до Троль Показати IP 31 Січня 2014 08:17
Тоже мені знайшов авторитетне ТБ Eспресо ТV!:) А на ВН коментів набагато быльше об'єктивних, ніж на інших відомих волинських інформ-сайтах! Да, є тролі(а де їх нема?) але в більшості прості люди висловлюють свою думку про події які вже на щось інше схожі... ніж початок Майдану і його цілі! І не треба тут когось повчати і казати що хтось проплачений, цей вислів більше до вас підходить!:) Навчиться спочатку поважати думку, яка відрізняється від вашої!!!
лучанин Показати IP 31 Січня 2014 08:27
Як не цинічно звучить, але нехай би ці вилупки повбивали один одного - спокійніше було б жити.
знаючий Показати IP 31 Січня 2014 08:37
цей данильчук -шістка і криса. в травня 2013 на Звитязі у свого побратима вимутив мобільний телефон, який пообіцяв повернути,а повертає і досі... факт багатьом відомий з НА
12 Показати IP 31 Січня 2014 08:40
І після цього ви хочете сказати що людей на грушевського повбивав беркут? З дробовиків... Та ви ж один одному глотки поперегризаєте тільки трошки запахне якоюсь вигодою.
НОНА Показати IP 31 Січня 2014 09:25
Ми українці напевно тільки в таких ситуаціях починаємо розуміти, що нас тупо розводять. І розводять свої лідери які використовують "львівські сотні" проти "волинських сотень". Це в історії вже було коли бандервіськи сотні роззброювали та розстрілювали мельниківські сотні, а все заради того щоб дорватися до влади. А потім про членів цих сотень ніхто згадувати не буде. Ми українці вже давно повинні були зрозуміти, що в Україні є одна заборонена до обговорення тема - це тема української єдності. Вона повинна сприйматися всіма українцями без доказів. Ми всі незалежно чи ми з Львівщини, чи з Донеччини, чи з Криму, чи з Закарпаття - є "щирими українцями". Ні титушками, ні бандерівцями, ні москалями, а українцями з своїми політичними переконаннями і уподобаннями.Тільки коли ми це зрозуміємо в Україні буде лад та спокій. І ми зможемо збудувати сильну заможну державу. Слава Україні!
Александр до НОНА Показати IP 31 Січня 2014 10:17
Искренне позавидовал Вашему умению так сконцентрированно выразить главную проблему страны. Браво!
Любі свині Показати IP 31 Січня 2014 09:31
На мою думку це звичайна непорозумілість між різними групами. Таке буває. Називається " потрапили під дружній вогонь". Разовий факт. На сьогодні конфлікт локалізовано. Але не про це мова. Чітко продивлюється напрям зомбування від ВН - статійки перепости з коментарями самих редакторів ( в один час під різними ніками ). Я доросла людина - не закликаю до якихось кримінальних дій. Але ВН не вперше "банить" Майдан так що не здивуюсь коли в приміщенні редакції щось станеться. І не треба кричати про свободу слова і про плюралізм думок - влада нинішня - ВОРОГ! Всі хто їм прямо чи опосередковано допомагають -ВОРОГИ!
Лучанин до Любі свині Показати IP 31 Січня 2014 16:46
В тому то і причина що для вас всі вороги. Мені ця влада нічого хорошого не зробила, але і поганого теж. Я кажу власне про себе і свою сім'ю. Попередня аж ніяк не була кращою. З повною впевненістю можу усім сказати що наступна влада буде 100% бандитська і ворогом для народу! Наступний і послідуючі уряди, як і президенти будуть бандитами. Якщо до когось не доходить зараз, то дійде в свій час. І це тільки тому що ми не звикли аналізувати ситуацію і робити потрібні висновки. Ми звикли тільки горланити "Ганьба", "Геть", "Бандити" при тому що самі нічим не кращі. Звичайна непорозумілість - життя в Україні. Ніхто нікого не хоче зрозуміти і навіть почути. Якщо ти хоч трошки думаєш не так, то ти вже ворог. Невже і ви теж хочете до Євросоюзу?..
том Показати IP 31 Січня 2014 09:55
Шановні волиняни підкажіть будь ласка телефон та домашню адресу Данильчука :-)
ZOT Показати IP 31 Січня 2014 11:22
В наступний раз "бойовики" чию шкуру рвати будуть?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus