USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Існує загроза загибелі Шацьких озер, - експерти

2 Квітня 2012 10:30
Загрозою екологічної катастрофи загрожує видобуток крейди в Хотиславському кар'єрі, що - в двадцяти кілометрах від озера Світязь.

Про це 30 березня в Києві говорили експерти на міжнародному круглому столі з проблем Шацьких озер, - пише РБК Україна.

Незважаючи на твердження білоруської сторони про те, що всі ризики від видобутку крейди в Хотиславському кар'єрі, що розташований в двадцяти кілометрах від українського озера Світязь, враховані і мінімізовані, існує загроза екологічної катастрофи.

На думку доктора біологічних наук Йосипа Гриба, видобуток крейди, що залягає в Хотиславському кар'єрі на сорокаметрової глибині, означає утворення депресивної воронки, в яку буде стягуватися вода з усього Західного Полісся. Вже зараз, під час запуску другої черги кар'єра спостерігаються значні зміни гідрологічного режиму Волині. Вони проявляються в зниженні рівня води в озерах і всиханні боліт, що є джерелом живлення багатьох річок.

Експерти вважають, що є підстави говорити про порушення Білоруссю Рамсарської конвенції та Конвенції Еспо. Ці документи спрямовані на захист водно-болотних угідь і передбачають узгодження сторонами дій, які можуть призвести до негативних змін в екології.

У світлі цього, ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар зазначив, що українська влада повинна розділяти поняття екології та добросусідських відносин з білорусами, оскільки повноцінна робота кар'єра призведе до деструктивного впливу.

Представник Посольства Білорусі заявив про необхідність переговорів між Києвом і Мінськом.

Також він зазначив, що білоруська сторона не приймає ультиматумів, а рішення про розробку кар'єру до повного його відпрацювання в 2040 року вже прийняте.

У 80-х роках білоруси вже намагалися експлуатувати Хотиславський кар'єр. Тоді намаганнями вчених роботи вдалося зупинити.

Зазначимо також, що 20 березня цього року МЗС Литви заявив про претензії до Білорусі у зв'язку з невиконанням умов Конвенції Еспо. У Вільнюсі вважають, що білоруська сторона порушила норми документа, обравши місце для будівництва нової атомної електростанції на кордоні з Литвою, всього в п'ятдесяти кілометрах від її столиці.

Довідково:
Шацькі озера - група з понад 30 озер у Волинській області, в межиріччі Прип'яті та Західного Бугу. Для охорони рідкісних природних комплексів у районі Шацьких озер в 1983 року був створений Шацький природний національний парк площею 32,500 гектара.
Озеро Світязь входить до складу Шацького природного національного парку і разом з іншими озерами складає групу Шацьких озер. Світязь - найбільше і найглибше озеро карстового походження в Україні.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
AntiUkrainofob Показати IP 2 Квітня 2012 10:41
Батька ваше офігів ,чо його ніхто не демократить....
РВК Показати IP 2 Квітня 2012 11:21
Там інвестори з Росії доречі (с) ОБС.
Осведомленный Показати IP 3 Квітня 2012 19:19
А Европу слабо привлечь? Создана единая транснациональная территория защиты среды: Украины, Польши и Белоруси - "Полесье". Поднимать надо Польщу. Если сосед ведет себя вызывающе, надо всем сообща сказать ему об этом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus