USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Історію України «очима іноземця» презентували у Луцьку. ФОТО

15 Квітня 2013 18:02
Книгу «Україна: Історія її земель та народів» професора Торонтського університету, українця за походженням, Павла Роберта Магочія презентували сьогодні у Луцьку. Погляд іноземця на історію України експерти оцінюють, як ґрунтовну роботу, в якій багато невідомих або маловідомих фактів, цікавих для українського суспільства.

На зустріч з американсько-канадським істориком українського походження, дослідником історії України та Підкарпатської Русі зібралося 15 квітня чимало охочих, серед яких студенти та викладачі Східноєвропейського університету.

Абітурієнтка Олена Лаущенко ще не визначилсь, яка професія їй подобається більше – політолога чи журналіста, однак налагоджувати зв'язок із омріяним університетом почала вже зі шкільної лави. Дівчина розповіла, що їй довелося відпроситися з уроків аби потрапити на презентацію книги Магочія.

«Я навчаюсь в Малій академії наук України, працюю над роботою з політології, тому цікавлюсь заходами, які відбуваються на факультеті. Про презентацію прочитала в соціальній мережі», - розповіла школярка.

Автор книги Павло-Роберт Магочій розповів, що спочатку книга про історію України не призначалась для україномовних читачів. Книга про історію України писалась для американців як вступ в історію однієї Європейської країни. Для українців вона стала доступна у перекладі декілька років тому. «Книга цікава тим, що ви можете дізнатись, як іноземець бачить історію України. Книга подає невідомі, або маловідомі факти з її історії», - зазначив автор.

За словами докторанта кафедри нової та новітньої історії України Cхідноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Володимира Пришляка, Атлас з історії України, виданий англійською мовою за кордоном за авторства Магочія, став прототипом та поштовхом до розвитку української картографії. А видана в 1996 році «Історія України» актуальна і затребувана й сьогодні на географічній батьківщині. У книзі іноземця детально і змістовно описали всі етапи історичного поступу нашої держави від часів Київської Русі до сьогодення.

Український видавець книги «Україна. Історія її земель» закарпатець Валерій Падяка розповів, що презентоване видання уже вдруге виходить українською, а побачило світ книга завдяки двом американцям українського походження, які досі не зустрічались в реальному житті, але завдяки їм Україна отримала неоціненний подарунок.

«Завдяки щедрості меценатів, студенти 18-ти навчальних закладів України, де протягом двох років відбувалися презентації цієї книги за участі Павла-Роберта Магочія, можуть придбати книгу за символічну ціну, вчетверо меншу від цін у книгарнях», - наголосив Пядяка.

Постать автора та основна проблематика його наукового доробку зацікавила студентів та викладачів вузу, які довго дискутували, чи є русини окремим східнослов’янським народом.





Довідково:
Автор книги Павло-Роберт Магочій народився 1945 року в США, Нью-Джерсі в сім’ї вихідців із Закарпаття – угорця та карпатської русинки. Він представник третього покоління іммігрантів. Після закінчення Прістонського університету Павла Магочія запросив у Гарвардський університет відомий історик українського походження Омелян Пріцак, де він працював в Інституті українознавчих студій Гарвардського університету та досліджував історію Галичини 19-го століття. Нині Магочій автор 600 наукових праць, частина яких присвячена історії України.

Професор Магочій та його однодумці вважають, що русини, у тому числі закарпатські українці, є окремим східнослов’янським народом, який сформувався в Центральній Європі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Олежик Показати IP 15 Квітня 2013 19:05
Був там...Цікавий дядько. Проте його ідеї якісь занадто вже необгрунтовані. Він намагається виділити в окрему націю людей, національність яких вже давно визначена історією. А америкосам намагається подати українців як тєрпіл, які століттями мирно співіснували з сусідами і блаженно терпіли всі напасті через них...
Знайка Показати IP 15 Квітня 2013 21:31
Купила книгу - товстенна. Планую почитати і лишити нащадкам)) Бо наші підручники так переписують під кожну владу, що скоро діти взагалі незнатимуть, де правда, а де брехня. А тут хоч факти не перекручені
віталій Показати IP 16 Квітня 2013 13:20
де можна придбати книжку

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus