USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Літак, який розбився на Волині, уже «розбився» на Житомирщині.ДЕТАЛІ

12 Жовтня 2013 16:24
На свіжофарбованому темно–синьому борту добре видно жовті літери номера — UR-54853. Неймовірним можна вважати факт, що 7 лютого 2013 року біля села Княжин Чуднівського району Житомирської області серед білого дня зазнав катастрофи Ан-2 з таким самим бортовим номером.

Нагадаємо, на місці падіння Ан-2 поблизу села Скулин Ковельського району знайдено тіла двох осіб і велику кількість коробок із цигарками.

Так, у четвер о 7:40 до чергової частини Камінь-Каширського райвідділу міліції зателефонував 30-річний лучанин і повідомив, що близько 5-ї години ранку в полі, за вісім кілометрів від села Скулин Ковельського району, впав легкий транспортний літак Ан-2. На місце пригоди відразу ж виїхали бригади «швидкої допомоги», пожежні, слідчо–оперативні групи УМВС, керівники всіх місцевих силових структур, - інформує Волинь-нова.

ЧИТАТИ ЩЕ: СКУЛИНСЬКА ТРАГЕДІЯ - ПОДРОБИЦІ ПРО ЗЛІТНУ СМУГУ

Згідно з офіційною інформацією, Ан-2 не долетів до аеродрому, що належить сільськогосподарському кооперативу «Світанок», чомусь кружляв над ним, і почав приземлятися на поле — за вісімсот метрів від летовища потрапив шасі у дренажну канаву, хоч, згідно з іншою версією, зачепив крилом меліоративний канал, після цього розколовся навпіл. Основний удар прийшовся на кабіну, від чого загинули двоє людей, які там перебували, — ковельчанин Михайло Р. та пілот, згідно з показами свідків — мешканець Одеси. Двигун від сильного удару викинуло на кілька десятків метрів від залишків літака. Загоряння не сталося. Стрілки годинника у кабіні після катастрофи показували 4.40. Ймовірно, це можна вважати часом, коли сталася трагедія. Хоча є інші свідчення.

Появу журналістів працівники міліції зустріли «у штики», категорично забороняючи фотографувати місце авіакатастрофи навіть з відстані кількасот метрів. А тим часом рятувальники під керівництвом свого начальника генерала Володимира Грушовінчука вивантажували із розбитого літака якісь коробки.

З достовірних джерел згодом стало відомо, що Ан-2 був «запакований» контрабандними цигарками білоруського виробництва. Хто знаходився ближче, каже, що земля навколо повітряного судна була всіяна тим тютюном.

До речі, у ЗМІ, з посиланням на власні джерела, з’явилося повідомлення, що у літака можна ідентифікувати лише хвіст машини. Але це не відповідає дійсності. На свіжофарбованому темно–синьому борту добре видно жовті літери номера — UR-54853. Неймовірним можна вважати факт, що 7 лютого 2013 року біля села Княжин Чуднівського району Житомирської області серед білого дня зазнав катастрофи Ан-2 з таким самим бортовим номером. Літак, що здійснював переліт із Рівного до Полтави, належав авіакомпанії «Полтава–Аеро». Під час проходження крізь туман пілот, який летів один, втратив орієнтацію та допустив зіткнення із землею. На щастя, він залишився живим, але літак ремонту вже не підлягав. То звідкіля ж взявся його «скулинський» двійник?

«За кількасот метрів фототехніка «дістала» доказ: на знівечених рештках літака через шар свіжої фарби проступав номер — SP-AOU. До слова, 25-26 травня 2013 року на летовищі Рудніки Ченстоховського аероклубу (Республіка Польща) відбулися торги легких літаків. Виглядає так, що хтось купив виставлений на продаж Ан-2 з бортовим номером SP-AOU (вартість подібного апарата співвідносна із вартістю китайського позашляховика), хтось інший — його нелегально «перегнав» до України, перефарбував у темний — нічний — колір, при цьому наніс на борт фальшивий номер, що належав розбитому на Житомирщині літаку. Для контрабандистів — все гаразд! Тільки от неув’язка виходить: у літака із Полтави серійний номер — 1Г18460, а у його «двійника» із Ченстохови — 1Г15947. До речі, зафарбований номер SP-AОU легко читається і на вертикальному оперенні — на кілі та кермі напряму. Що на це скажуть криміналісти, до яких нас ні на крок не підпускала міліція?», - йдеться у повідомленні.

жінки з села повідомили, що цей «кукурузник» з’явився на їхньому аеродромі ще два місяці тому. Звідки прилетів і хто його власники, а хто пілоти — місцеві не знають й понині. Селяни влітку не раз навіть ходили фотографуватися до літака. Летовище — це майже 400 метрів асфальтованої смуги для хімавіації, що у радянський період «кропила» колгоспні поля для підняття врожайності. Давно уже минули ті часи, землю розпаювали, але аеродром лишився. Для перевезення контрабанди? Згідно з неофіційними даними, повітряний «нелегал» повертався із сусідньої Білорусі. Нібито злетів напередодні о 22–й годині.

«Це дуже зручний транспорт для багатих контрабандистів, бо такий літак на висоті 30 метрів над землею залишається непоміченим для радарів протиповітряної оборони», — вважає волинянин, якому довелося служити і цивільним пілотом, і старшим офіцером-оперативником спецпідрозділу по боротьбі із організованою злочинністю.

Про те, що на аеродромі уже два місяці «дислокується» Ан-2, знав і дільничний інспектор міліції. Скулинський сільський голова Петро Рудень йому особисто про це повідомив.

Подейкують, що люди, які поралися біля літака, ніяк не могли підняти його в небо через якісь несправності у моторі. А напередодні трагедії у селах Скулині і Стеблях Скулинської сільської ради було престольне свято Іоанна Богослова.

«Хлопці, які зі сторони нашого села тут неподалік рибалили, чули, як вночі гудів літак, — розповідає сільський голова Петро Рудень. — Ну, думали, вже полетів. А о 3-й годині під лісом так бухнуло, що чути було по всій окрузі. Там стоянка для літака, а там — злітна смуга, яка вночі підсвічувалася спеціальними стрічками–вогниками, показуючи пілоту дорогу. І такі стрічки лежали на полі через кожні десять–двадцять метрів. Такого тут ще ніколи не було!»

ЧИТАТИ ЩЕ: У ЗАГИБЛИХ В АВІАКАТАСТРОФІ НА ВОЛИНІ МІГ БУТИ СПІЛЬНИК

Розслідування за фактом авіакатастрофи, яка забрала людські життя, проводить Волинська транспортна прокуратура. Фахівці мають дослідити прилади та «чорну скриньку». Прокурор з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері обласної прокуратури Олег Лісовецький каже, що на сьогодні розглядаються дві версії катастрофи: несправність двигуна та непрофесійні дії пілота.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
колись служив. Показати IP 12 Жовтня 2013 18:32
Помилочка панове. АН-2 бортовий номер UR54853 в Державному реєстрі повітряних суден рахується за БРІЗом.Хто подає недостовірну інформацію-розберіться самі.
колись літав до колись служив. Показати IP 13 Жовтня 2013 10:01
Це свідчить, що Державний реєстр ведеться аби як.
Капец Показати IP 12 Жовтня 2013 20:05
Какая такая "чорна скринька" на АН-2? Рябятушки, вы американских фильмов насмотрелись?
рябятушки до Капец Показати IP 13 Жовтня 2013 16:37
"Американских фильмов насмотрелись" не журналісти, а прокурор з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері обласної прокуратури Олег Лісовецький, який про це наплів.
да так Показати IP 13 Жовтня 2013 03:18
А де наше ПВО.
Га питаю? Показати IP 14 Жовтня 2013 10:27
ПВО це, що скорочено ПИВО?
6816 Показати IP 15 Жовтня 2013 15:15
Та й де ж та полоса між Стеблями та Скулином? Покажіть на Вікімапії

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus