USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Ми не Абхазія і не Осетія. Армія у нас краща», - волинський політолог

17 Березня 2014 22:11
Останніми тижнями дуже популярна фраза, сказана Отто фон Бісмарком в 1880-х роках. Свого часу «залізний канцлер» сказав: «Жоден з договорів з Росією не вартий навіть клаптика паперу, на якому він написаний».

Історія рухається по спіралі. І ситуація, в якій опинилася Україна, дуже нагадує ті, які вже бачив світ напередодні масштабних військових конфліктів, розповідає волинський політолог та історик Тарас Літковець.

Як і у 1918 році ситуація повторюється: не Німеччина, не імперіалісти, не Європа, а прийшли «брати» зі сходу, які окуповують під тим чи іншим соусом територію України. Якщо ж Європа і світ проковтне те, що в нас забрали територію, всупереч будь-яким домовленостям, - то це вже пряма аналогія з 1938 роком. Маються на увазі Судети в Чехії, де проживали судетські німці. Там було точно так як зараз в Криму: референдум, з 4 години ранку німці стояли, щоб проголосувати за входження Судетів в Німеччину. А перед тим відбулося приєднання Австрії і Європа проковтнула це. І ми знаємо, що було потім», - каже політолог.

А потім - 1 вересня, розпочалася Друга світова війна. Коли Німеччина ввела свої війська до Польщі, Франція і Англія як союзники оголосили Німеччині війну. Але ці країни займалися тим, що займалися пропагандою, розкидали листівки про заклик до миру. Щось подібне відбувається і сьогодні, каже Тарас Літковець.

Але зараз не той час, надворі - 21 століття. У 1994 році за відмову від ядерної зброї Україні гарантували її територіальну цілісність та недоторканність суверенітету згідно із Будапештським меморандумом. Тепер ці договори практично порушені, пояснює політолог. І виникає нова загроза: якщо подібні договори не дотримуються, то ніхто не може гарантувати безпеку всій міжнародній спільноті: Іран та Північна Корея розробляють ядерну зброю, є ще порядка двох десятків країн, які без 5 хвилин мають таку зброю в своєму арсеналі: Індія, Пакистан. А ми з власного досвіду знаємо, що таке ядерна катастрофа: йдеться про аварію на ЧАЕС, наголошує Тарас Літковець.

«Світ кардинально міняється через події в Україні. Як у 1914 році на південних задвірках Європи був здійснений постріл у Франца-Фердинанда в Сербії і почалася Перша Світова війна. Те ж саме відбувається сьогодні на східних околицях Європи. Україна може не зовсім і домінуюча країна, але через неї може змінитися геополітична карта всього світу», - пояснює він.

Якщо ж таки розпочнуться масштабні бойові дії, тоді обидві сторони нестимуть чималі втрати.

«Будуть сотні тисяч жертв з обох сторін. Адже ми не Абхазія, не Придністров’я, не Осетія. Хоч Росія на 3 місці в світі по потужності Збройних Сил, а Україна на 20, та в нас армія краща, ніж в цих невеликих державах. В Чечні, Абхазії спротив був на рівні автоматів і рідше артилерії. У нас є бронетанкові війська, артилерія, в нас є авіація. Тому якщо керівництво Росії готове мати сотні тисяч жертв, то це «пахне» третьою світовою війною. Якщо втрутиться блок НАТО - будуть задіяні масштабні сили. Адже ми пам’ятаємо, що 28 червня 1914 року вбили Франца-Фердинанда, а 3 серпня вже у Першій світовій війні були задіяні 36 країн. Світ спалахнув», - пояснює політолог.

Якщо брати за основу те, що історія рухається по спіралі, то прогнози дуже сумні.

Пройшло 150 років після знаменитого вислову Отто фон Бісмарка. Завершили своє існування Російська імперія, Радянський Союз, тепер є уже Російська Федерація, а нічого не змінилося, каже Тарас Літковець.

Тому, на майбутнє, Україні в жодному випадку не можна довіряти Росії, вважає він. І додає: у Радянському Союзі у військових училищах викладалася тактика ведення бою з найімовірнішим противником. Тоді це були США, Німеччина, Великобританія та Китай. Зараз нам треба орієнтуватися на противника, який розташований за східним кордоном України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Политолог Показати IP 17 Березня 2014 22:19
Сам политолог в армии служил, если не секрет?
))) до Политолог Показати IP 18 Березня 2014 09:28
цей служив. правда, звідки саме з політологічного кубла ВДУ повилазило на світ божий стільки клінічних бовдурів, одному богу відомо.
НКВД Показати IP 17 Березня 2014 22:35
Этому политологу надо срочно в клинику Кащенко, в одну палату с Наполеоном и Иваном Грозным
Анонім до НКВД Показати IP 17 Березня 2014 23:56
Останніми тижнями дуже популярна фраза, сказана Отто фон Бісмарком в 1980-х роках. ??????!!! Бисмарк восьмидесятых. Ну это ладно ты есть не политолог, а немецкий прихвостень.
а Показати IP 17 Березня 2014 22:46
да можливо, а чи стане наша чисельна армія стояти за новий уряд?, швидше перейде на сторону Росії, а воюватиме лише Західна Україна і тут словянофіли скажуть що росіяни визволителі, а всі інші скажуть, що росіяни окупанти.Ось де собака зарита.
Киев Показати IP 17 Березня 2014 22:50
У Гитлера была идея высшей арийской расы, у Путлера - Русский мир (фашисты будущего будут называть себя антифашистами)...Страшно когда у руля такого гиганта больной нелюд,.
кулечек Показати IP 17 Березня 2014 22:55
Так Россия в 2008 воевала с Грузией, а не с Абхазией и Осетией - разве политолог этого не знал? У Грузии были и флот, и авиация, и артиллерия, и бронетанковые войска, и мотопехота, и спецназ.
Барак Баракович Обам до кулечек Показати IP 17 Березня 2014 23:17
А уж сколько было советников.... Больше, чем у нас политологов...:)
екскурсовод Показати IP 17 Березня 2014 23:54
"Останніми тижнями дуже популярна фраза, сказана Отто фон Бісмарком в 1980-х роках. Свого часу «залізний канцлер» сказав: «Жоден з договорів з Росією не вартий навіть клаптика паперу, на якому він написаний»" - БРЕХНЯ, ВЧІТЬ ІСТОРІЮ, ЛУЗЕРИ. ОСЬ, ЩО НАСПРВДІ СКАЗАВ Отто фон Бісмарк: "Не надейтесь, что единожды воспользовавшись слабостью России, вы будете получать дивиденды вечно. Русские всегда приходят за своими деньгами. И когда они придут - не надейтесь на подписанные вами иезуитские соглашения, якобы вас опрадывающие. Они не стоят той бумаги, на которой написаны. Поэтому с русскими стоит или играть честно, или вообще не играть." А ЦЕ ЯК В ВОДУ ВІН ДИВИВСЯ: "Могущество России может быть подорвано только отделением от неё Украины… необходимо не только оторвать, но и противопоставить Украину России. Для этого нужно только найти и взрастить предателей среди элиты и с их помощью изменить самосознание одной части великого народа до такой степени, что он будет ненавидеть всё русское, ненавидеть свой род, не осознавая этого. Всё остальное — дело времени"
Джулія до екскурсовод Показати IP 18 Березня 2014 11:17
Не варто стверджувати, що українці і росіяни-один народ.
екскурсовод до Джулія Показати IP 18 Березня 2014 21:13
Це один слов'янський народ!!!
екскурсовод Показати IP 18 Березня 2014 00:07
"фраза, сказана Отто фон Бісмарком в 1980-х роках" - ШО ВИ ПИШИТЕ, ВІН ПОМЕР ЩЕ В 1898 РОЦІ!
а до екскурсовод Показати IP 18 Березня 2014 00:23
Бісмарк помер у 1898 році, йому було 83 роки, все правильно.
Лучанин Показати IP 18 Березня 2014 01:33
При всій міці армії, жертв буде у війні тисячі. Треба знаходити мудрі рішення, а не прославляти наркоманів з палками, які мають "сміливість" бити вікна і загарбувати чуже. По всій Росії телебачення демонструє вже не львівські події, а Рівненські і Луцькі, коли провідники "правого сектору" катують голову адміністрації та на галстуку вішають прокурора.
))) до Лучанин Показати IP 18 Березня 2014 11:35
ну так расєя за це Правим секторам і платить. їм же треба щось показувати. а інакше де ці недієздатні беруть бабло на жрачку? вони ж не працювали зроду ніким.
філософ Показати IP 18 Березня 2014 02:07
Повністю підтримую автора, так як думав аналогічно, хоч і не політолог. Доречі Тарас дуже порядний і адекватний чоловік, такого можна й до влади допускати.
реальна до філософ Показати IP 18 Березня 2014 08:56
Судячи по коментах і відгуках, мало хто розділяє вашу думку!:)
Джулія до реальна Показати IP 18 Березня 2014 11:21
Навпаки, розділяють. Але є більш цікаві, корисні заняття, ніж тролям відписувати.
Лучанин Показати IP 18 Березня 2014 08:03
Якщо автор рахує членів армією, ново організовану Національну гвардію із Правого сектора та Народної самооборони, які в сукупності становить лише єдину "тушку", ну тоді я в шоці, ці ж цілому вміють тільки принижувати людей, та нищити споруди та які взагалі не знають військової тактики та самоорганізованості, тоді будуть з таких гвардійців велика кількість жертв при перших сутичках, на перших хвилинах війни..
капітан Показати IP 18 Березня 2014 08:54
Тарасик! Йди но до військомату, а потім свої опуси писати будеш, поділишься реаліями, а не здогадками і припущеннями!!!
крымчак Показати IP 18 Березня 2014 12:20
Ну что хохлы – просрали Крым?
г.Тюмень Показати IP 18 Березня 2014 20:43
Знакомые с Абхазии приехали на дайвинге были! Так люди как братьев обнимают! Почему ж так?!?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus