USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині директорка інтернату хотіла продати житло підопічного,- ЗМІ

6 Жовтня 2016 17:40
Жителька Дніпропетровська Олена Сошко розповіла, як директорка Берестечківського психоневрологічного інтернату Світлана Приходько запропонувала її сім’ї придбати квартиру у Луцьку, - інформує Horohiv.com.ua.

Кілька місяців тому жінка вирішила придбати на Волині землю. Олена Сошко знайшла ділянку у селі Княгининок Луцького району. Але здійснити покупку виявилося не так вже й просто, адже співвласником землі був утриманець Берестечківського психоневрологічного інтернату, визнаний недієздатним. Тому тяганина з купівлею-продажем затягнулася.

Дізнавшись про ситуацію, Олена Сошко уже не хотіла купувати саме цю землю, проте один випадок спонукав її не відмовитися від затії.

– Мій батько зателефонував до інтернату, аби з'ясувати усі проблемні питання. Розмовляв з директоркою закладу. Коли він зазначив, що хочемо придбати ділянку, до якої має причетність їхній підопічний, Світлана Приходько ніби між іншим поцікавилися, чи не хотіли б ми купити ще квартиру у Луцьку,– переповідає Олена Сошко.

Така пропозиція жінці видалася щонайменше дивною. Навіть більше: юристка за фахом запідозрила, що у спецзакладі можуть приторговувати житлом інвалідів. Тому Олена вирішила допомогти принаймні тим людям, які самі захотіли продати майно неповносправного родича. Судова тяганина навколо земельної ділянки у Княгининку триває уже кілька місяців. Олена Сошко зазначила, що родичі підопічного на цю тему з журналістами взагалі розмовляти не хочуть:

– Цьому чоловікові ще жити в інтернаті, і вони бояться, аби ставлення до нього не погіршилося, – пояснює юристка.

Сама ж директорка Берестечківського психоневрологічного інтернату Світлана Приходько категорично заперечила, що заклад може продавати квартири людей, якими опікується. Вона наголосила, що нерухоме майно підопічних потрапляє на баланс Берестечківської міської ради. Проте під час інтерв’ю Світлана Приходько обмовилася, що був випадок, коли вона мала намір допомогти одній жінці з інтернату.

– У нас є Макарусь Мирослава. Я хотіла їй допомогти. Вона в центрі Луцька має трущоби. Нехай то трущоби, але вона бідна дитина, я їй просто хотіла допомогти, бо мені її шкода. Я не могла нічого добитися. А потім ще кажуть, що я квартирами торгую. Та нащо воно мені треба? – плутано розповідала директорка.

На прохання автора цих рядків пояснити конкретніше, як вона збиралася допомогти «бідній дитині», Світлана Приходько різко підвищила тон розмови:

– Ви будете видумувати чортзна-що, а потім будете писати чортзна-що, – вдалася до звинувачень жінка.

– Чи пропонували ви комусь купити квартиру у Луцьку?, – допитуємося далі.

– Ви говорите зі мною на рівні мого підопічного, який не знає, що хоче! Я вас не розумію, – відповіла співрозмовниця.

– Ви ж щойно говорили про квартиру у центрі Луцька, з якою хотіли допомогти підопічній, – уточнюємо запитання.

– Нічого я не казала! – грубо відрізала Світлана Приходько.

Додамо, що ще на початку розмови жінка із сарказмом запитала:

– Як ваше прізвище, часом не Яворська, красуня наша?

Очевидно, Світлана Приходько мала на увазі журналістку інтернет-видання «Волинь24» Людмилу Яворську, яка зробила серію викривальних публікацій про умови утримання у Берестечківському інтернаті. До речі, під час підготовки цього матеріалу Олена Сошко, яка особисто відвідувала заклад, підтвердила, що викладені факти у публікаціях Яворської збігаються з її особистими враженнями.

– Там справді жахливе ставлення до людей. Я бачила це на власні очі, – сказала жінка.

«Інтернат квартир не продає»

Ми поцікавилися у Берестечківського міського голови Валентини Залевської про те, якою ж насправді є процедура відчуження майна підопічних місцевого психоневрологічного інтернату. Чиновниця розповіла, що нерухомість потрапляє на баланс міської ради. Продати це майно можна тільки згідно з рішенням виконкомів Берестечківської міської ради і за місцем прописки власника.

– Інтернат квартирами не торгує! – категорично заявила Валентина Залевська і принагідно похвалила порядки у закладі. – Питаннями майна займається винятково виконком. Так, вона (Світлана Приходько, – ред.) є членом виконкому, але, крім неї, ще є десятеро людей.

Голова також переконувала нас, що місто рідко навіть береться відстоювати своє право на майно підопічних інтернату.

– Минулого року у мене був список із 13 осіб, які були в інтернаті та які померли, і за ними йшла відумерла спадщина. Їхні пенсії я мала витребувати через суд, щоб вони мені мали надійти на міський бюджет. Але згідно з нашим законодавством потрібно було заплатити 600 гривень за підняття справи, то я відмовилася. У мене вийшла така ситуація: в суд мені потрібно заплатити 7 тисяч, а в бюджет мені попало б лише 5, – стверджує мер.

Насамкінець додамо, що запитання до роботи директорки Брестечківського психоневрологічного інтернату Світлани Приходько виникають не вперше. Зокрема, 23 січня 2015 року на сесії Волинської обласної ради проголосували за те, щоб продовжити контракт Світлані Приходько. Але через деякий час депутат Володимир Бондар зробив гучну заяву, що посадовицю поновили на посаді, попри те, що проти неї відкрили кримінальне провадження. Жінці інкримінували фіктивне працевлаштування задля фінансової вигоди. А нещодавно родичі одного підопічного інтернату заявили, що через медичний недогляд чоловікові ампутують ногу, і звернулися із заявою у правоохоронні органи.

Нагадаємо, останнім часом у ЗМІ з'являється чимало скандальної інформації про Берестечківський інтернат. Зокрема, через недогляд лікарів в одного з підопічних розвинулася гангрена ноги. Скоріше за все кінцівку відітнуть. Також волинська журналістка Людмила Яворська у своєму розслідуванні виявила факти нелюдського ставлення персоналу та керівництва до жителів інтернату.

Наталка ПОЛІЩУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Вітя Показати IP 6 Жовтня 2016 19:42
За тою Приходько давно тюряга плаче, вже давно пенсійного віку, а приліпилась до того інтернату, як до меду, давно відомо її спецоперації з квартирами, і це знають, але комусь це вигідно прикривати, поцікавтесь, на які шикарні курорти закордонні ця пані їздить і як шикує на гроші бідних інвалідів, біда наша, що таким ще й контракти продовжують.
DCSV-DCSV Показати IP 6 Жовтня 2016 22:52
Я б порадила журналістам розслідувати всю "історію" з нерухомістю з часу коли був мером Шотік!! Знаючи того пад-ка і Свєту можна бути впевненим, що там немало темних справ пройшло!!
Берестечківчанин Показати IP 6 Жовтня 2016 23:42
Нуууу, шановні, це вже ви перегнули палку із такими висловами як "факти нелюдського віношення персоналу та керівництва до жителів інтернату". Травите собі Приходько С.І., травіть на здоров"я, нащо ж зводити наклеп на інших працівників. Та з "жителями інтернату" в цій установі носяться як з писаними торбами, особливо персонал. Якби, борони боже, директор довідалася про "нелюдське відношення" персоналу до підопічних, такого працівника просто напросто звільнили б. Так що пишучи про проблему, треба її спочатку дослідити, глибоко дослідити і не кидатися такими звинуваченнями, як "нелюдське відношення" чи " клітка". Тепер на рахунок клітки. В інтернаті проживають ПСИХІЧНО хворі люди, наголошую ще раз, ПСИХІЧНО. Тобто люди які не несуть відповідальності за свої дії. Ці люди можуть просто піти чи поїхати, а куди і самі не знають. А це вже проблема. Зараз в інтернаті проживають чоловіки, які були в ув"язненні. Вони можуть піти і обікрасти мешканців міста, можуть побити когось, можуть і вбити. Як з такої точки зору на цю проблему подивитися, чи потрібна в такому випадку огорожа, тобто клітка? А обслуговуючий персонал не в силі за кожним угледіти, тому що обов"яків є багато і різні. Так що не варто писати такі речі і необдумано звинувачувати людей, це вже наклеп. Повірте, я відповідаю за свої слова і знаю про що пишу. А от Приходько С.І. це вже інша тема. Про цю проблему треба було писати років так ....надцять тому. А то людина призвичаїлася до безкарності і вершить справи "мама нє горюй". Приходько С.І. треба було піти з посади кілька років тому з пошаною, а то дожитися, докеруватися, щоб так опозоритися, щоб так поливали брудом. Бррр. Але, як кажуть "за що боролися...". Що заслужила, те й має.
земляк Показати IP 7 Жовтня 2016 06:25
Як же хочеться ту посаду комусь....
Пенсіонер Показати IP 7 Жовтня 2016 09:02
Якщо є факти зловживань, то потрібно не в інтернет викидати "заказуху",пробачте, але інакше цю статтю не назвеш. Дійсно , складається враження, що хтось дуже хоче зайняти цю посаду.У кожного керівника є багато доброзичливців, які готові в ложці води втопити. Свтлана Іванівна довго працює на одному місці,успішна ділова жінка, от і жаба душить декого.За її роботу потрібно не брудом обливати, а нагороди давати. Інша плюнула і покинула, а вона хоче працювати.Тож нехай працює... Дайте спокій і не лізьте куди не слід. Є відповідні органи і служби, які перевіряють і оцінюють. Навіщо бруд виносити в інтернет?
кепа Показати IP 7 Жовтня 2016 17:36
Гнати її треба вже давно.Вали,бабо,поки не посадили!
До пенсіонера Показати IP 9 Жовтня 2016 22:57
То ти, Світлано? Не позорся, не ганяй по хлопах, а йди на піч вже!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus