USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Над Нововолинськом – загроза тривалого знеструмлення

15 Серпня 2013 11:40
Будь-якої миті може обвалитися опора високовольтної лінії на рукотворному острові поблизу шахтарського міста. Через постійні зсуви ґрунту опора лінії електропередач опинилася в аварійному стані: її відхилення від вертикального положення видно неозброєним оком, - пише «Волинь-нова».

Через додаткові навантаження на тілі опори з’явилися тріщини. Обрив лінії такої напруги загрожує тривалим знеструмленням великої частини шахтарського міста.

Як ідеться в повідомленні, історія глиняного родовища, що межує із селом Низкиничі Іваничівського району та Нововолинськом, починалася цілком законно.

Ще з 1956 року Нововолинський цегельний завод видобував тут сировину, необхідну для своєї діяльності. Цього ж року через кар’єр із боку села Будятичі в напрямку шахти №4 збудували повітряну лінію напругою 35 кВ. Десятки років сусідство родовища та високовольтної лінії відповідало усім вимогам, роботі один одного вони не заважали та, що головне, — нікому не загрожували.

Та у 2006 році розробку кар’єру призупинили. Першою на сполох забила Державна екологічна інспекція у Волинській області. Причиною стало те, що цегельний завод (у результаті численних реорганізацій він встиг змінити кілька назв і тепер став «Нововолинським новобудом») порушив численні пункти Кодексу України про надра та Земельного кодексу.

Підприємство працювало, не маючи ані акту про надання гірничого відводу, ані документів на право користування земельною ділянкою для потреб надрокористування, ані проектно-кошторисної документації розробки родовища та рекультивації порушених земель. Численні порушення у розробці кар’єру зафіксували згодом і представники теруправління Держгірпромнагляду у Волинській області.

Та якщо недоліки в паперовій роботі з часом ще можна було виправити і повернути діяльність «Нововолинського новобуду» у законне русло, то сам кар’єр, площа якого тепер становить чотири гектари, вимагає негайного порятунку. Над його уступами нависають козирки з ґрунту, які можуть обвалитися будь-якої миті, а на дні вже утворилося справжнє озеро глибиною кілька метрів з очеретом та, як кажуть місцеві жителі, навіть із рибою.

Можливо, на цьому історія колишнього цегельного заводу була б закінчена, а люди купалися та рибалили б у рукотворній водоймі, якби не одне «але»: через багаторічний видобуток глини без подальшого відновлення природного ландшафту родовища одна з опор високовольтної лінії, що простягається через нього, опинилася на справжньому острові висотою вісімнадцять метрів! Його обкопали з усіх боків, залишивши тільки своєрідну дамбу, яка з’єднувала острів з «великою землею». Більше десяти років тому по ній ще можна було доїхати до опори. Та кілька наступних років стали для дороги фатальними — глину тут і далі копали, від чого краї осипалися, і згодом вона перетворилася на вузьку стежку.

З 2009 року підприємство не працює, проте руйнацію родовища продовжила природа. Кілька сніжних зим та дощових весен зробили свою справу — стежка згодом повністю зникла. У глибоку прірву тепер і дивитися страшно. А з самого острівка, де стоїть опора, і далі постійно сповзає ґрунт. В окремих місцях від опори до провалля залишилося трохи більше двох із половиною метрів, хоча, згідно з Правилами охорони електричних мереж, для лінії напругою 35 тисяч вольт повинна становити 15 метрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Штефан, Луцьк Показати IP 15 Серпня 2013 12:50
Персоніфіковану відповідальність, за все і всіх, несе міський голова В.Сапожніков. Як він однго разу заявив. Пора на спочинок. На Британських Вірджінських островах. :)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus