USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Новий скандал довкола скверу на Волині. РОЗСЛІДУВАННЯ

31 Липня 2013 13:36
Журналістка Наталя Камишникова надіслала до Волинської облдержадміністрації запити на інформацію щодо виділення й освоєння бюджетних коштів на реконструкцію скверу біля пам’ятника воїну-прикордоннику в Нововолинську. Повідомляє ПроНовік.

Наталя Камишникова просила надати копії проектно-кошторисної та дозвільної документації. Цікавилася, хто контролює дотримання техніки безпеки під час ремонтних робіт на цьому об’єкті.


Один запит адресувала голові Волинської облдержадміністрації Борисові Клімчуку, другий – начальникові управління інфраструктури і туризму Леонідові Кирильчуку.

29 липня дістала електронною поштою відповідь одразу на обидва запити. З відповіді (класичної відписки!) зрозуміла таке.

В управлінні інфраструктури та туризму Волинської обласної державної адміністрації:

– ретельно приховують від журналістів і громадськості інформацію про фінансування робіт із реконструкції цього об’єкту;

– брутально порушують закон «Про доступ до публічної інформації»;

– мають серйозні проблеми з зором (тут бачу, тут не бачу, тут рибу загортаю);

– явно недооцінюють масштаб і можливі наслідки скандалу, який від самого початку супроводжує кулуарну затію з реконструкцією.

Однозначно: скандал лише посилиться після зухвалої чиновницької відписки. Начальник управління ОДА послався на конфіденційність інформації, яку я запитувала. Конфіденційними є, за його твердженням, і договір підряду, укладений управлінням інфраструктури як замовником робіт, і додатки до цього договору, і проектно-кошторисна документація, і висновки експертиз, і навіть відомості про відповідальних за дотримання техніки безпеки.

Однак у законі «Про доступ до публічної інформації» написано чорним по білому:

«5. Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».

Для чинуш, які плутають бюджетну кишеню з власною або тупо надувають щоки від власної значущості, закон наголошує :

«Обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений».

Мабуть, усе це і ще багато дечого розтлумачить панам Кирильчуку і Козаку голова Волинської облдержадміністрації Клімчук. До нього вже сьогодні звернуся зі скаргою на дії його підлеглих, які безпідставно відмовили мені в доступі до публічної інформації про розпорядження бюджетними коштами та умови їх отримання.

Із відповідною скаргою звернусь і до вищого органу – Адміністрації Президента.

Закон передбачає ще й судове оскарження відмови в наданні інформації. Поза сумнівом, чиновники з ОДА мені такий суд програють.

Тепер найважливіше. Пан Кирильчук і пан Башкаленко (перший заступник голови ОДА), хто забув на нараді 23 липня заявляли, що проектно-кошторисна документація на ремонтно-будівельні роботи часто-густо відсутня. За висловом Башкаленка, це просто нонсенс.

На мою скромну думку, це не нонсенс, а посадовий злочин! Якщо ремонт або реконструкцію здійснюють без проекту, кошторису й дозволів, за це треба негайно порушувати кримінальну справу і судити.

Маю серйозну підозру: управління інфраструктури відмовило мені в наданні копій відповідних документів саме тому, що ті документи досі не вироблені чи, даруйте, недороблені.

У Нововолинську цьогоріч мають здійснити ремонт доріг на суму понад 3,5 млн. грн. Державним коштом. Отже, вся проектно-кошторисна й дозвільна документація має бути в ажурі.

Як людина допитлива, зроблю запити на доступ і до цих документів. Окремо поцікавлюся, з ким, чому й на яких умовах укладає договори підряду місцева влада.

Репортерський нюх мені підказує: у тій історії з розбитими нововолинськими дорогами і помпезною реконструкцією скверу біля кафе «Міраж» усі головні сенсації – попереду!..

Наталя КАМИШНИКОВА




На прохання Проновіка журналіст надала тексти обох запитів, а також відповідь, що надійшла їй від обласних чиновників:

ЗАПИТ №1

Голові Волинської облдержадміністрації Б.П.Климчуку

Наталії Семенівни Камишникової
(адреса)

Запит на інформацію

Згідно з законом “Про доступ до публічної інформації” прошу надати вичерпну інформацію про кошторис робіт із реконструкції площі біля пам’ятника воїну-прикордоннику в Нововолинську.

Прошу також надати копію договору підряду №1-СТМ від 4.6.2013 р., укладеного управлінням інфрастуктури та туризму ВОДА із ПП МП “Сантехмонтаж”, і ДОДАТКІВ до цього договору. Зокрема, локальний кошторис робіт.

Прошу також повідомити, хто відповідає за дотримання правил техніки безпеки під час ремонтних робіт на цьому об’єкті і хто контролює дотримання правил ТБ.

З огляду на резонансність подій довкола реконструкції скверу відповідь із копією договору та локального кошторису прошу надіслати невідкладно на електронну адресу: ……… (адресу зазначено).

Наталя Камишникова, кореспондент газети “Наше місто”.

23 липня 2013 р.

Запит №2

Начальнику управління інфраструктури і туризму Волинської облдержадміністрації Л.Кирильчуку
Наталії Семенівни Камишникової
(адреса)

Запит на інформацію

Відповідно до закону “Про доступ до публічної інформації” прошу надіслати мені на електронну адресу копії:

проектно-кошторисної документації,
зведеного кошторису, локального кошторису,
відомості ресурсів,
висновків експертиз,
дозвільної та всієї іншої документації, пов’язаної з виділенням бюджетних коштів на реконструкцію площі біля пам’ятника прикордоннику в Нововолинську.

Наталя Камишникова,

24 липня 2013 р.

ВІДПОВІДЬ ВІД ОБЛАСНИХ ЧИНОВНИКІВ:


До речі, під час боїв за сквер Проновіку вдалося скопіювати суперсекретний і суперконфіденційний документ – угоду між чиновником і власником фірми, а також кілька інших документів:





«Волинські новини» стежитимуть за розвитком подій навколо скандальної реконструкції скверу.
Нагадаємо, що ми вже писали про цю подію:

Народний протест у Нововолинську: день другий. ФОТО. ВІДЕО
На Волині побили журналістку. ХРОНІКА. ФОТО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Фрутті Показати IP 31 Липня 2013 15:55
Це не розслідування!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus