USD 39.45 39.78
  • USD 39.45 39.78
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Пам’ятка архітектури мало не перетворилася на попіл. ВІДЕО

17 Грудня 2010 10:27
Дерев’яну церкву, що є архітектурною пам'яткою 18-го століття і знаходиться у селі Заліси на Ратнівщині, мало не знищив вогонь.
Храм загорівся близько десятої вечора. Місцеві люди кажуть, що побачили, як з-під даху ішов дим, відтак поповзли язики полум'я. Та перш ніж набирати «101», люди побігли за священиком, інформує «НТН».
«Ми зразу побігли до батюшки, він тут недалеко живе, покликали батюшку, – розповідає мешканець села Олександр. – Він взяв ключі, відкрили церкву, і почули зразу запах диму. Приступили до гасіння пожежі».
Полум’я зі стін парафіяни самотужки збивали недовго. Вже за 10 хвилин на подвір'ї церкви розгортала «рукави» пожежна машина.
Бійці МНС визначили епіцентр займання. Спалахнуло в приміщенні за вівтарем: там настоятель зберігав релігійну атрибутику, а ще працював електричний казан. Коли погасили, почали оглядати, що пошкоджено.
«Дякувати Богу, пожежна вчасно приїхала, - каже отець Валентин. - Врятували храм. Ущерб, я думаю, незначний. Зовнішня сторона церкви практично ціла, за винятком кількох дощок. А в олтарі вигоріла тільки стіна, де знаходився цей котел».
Саме техніка, за словами рятувальників, і спричинила пожежу. Адже лампадки та свічки отець Валентин після закінчення вечірньої служби гасив власноруч. Тільки ввімкненого казана залишив обігрівати церкву. За кілька годин його мав від'єднати від живлення староста храму.
«Котел до цього я включав неодноразово. Все було, дякувати Богу, добре, – каже священик. – Котел цей 4 роки працює встановлений. До нього не було ніяких претензій, він працював ідеально. Відкривши бокові двері до паламарки, ми побачили, що був запаленим і горів котел, те приміщення, звідки йшла проводка по храмі».
Через старі дроти і сталося займання.
Щоб подібному запобігти, волинські рятувальники проводять у храмах профілактичними бесідами. До початку нового року планують відвідати кожен.
Керівник прес-служби УМНС у Волинській області Ірина Варварук розповіла, що у першу чергу рятувальники звертають увагу, чи забезпечена церква вогнегасниками. «Дивимося, чи є опір ізоляції, тобто, в електромережах все має бути досконало, – повідомила Варварук. – Обов'язково звертається увага, чи раптом у якихось приміщеннях не знаходяться електроприлади. Бо буває, що священики обігрівають електроприладами церкви, а це не дозволяється».


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Таня Показати IP 17 Грудня 2010 16:05
Попи - всі роззяви. А ще молоді... Вони тільки на красивих прихожанок дивляться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus