USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Розслідування у США: уродженця Луцька звинувачують у знищенні людей

15 Червня 2013 16:30
Українця Михайла Кракоця правоохоронці США вважають військовим злочинцем та звинувачують в тому, що він віддавав накази про масові знищення людей.

94-річний Каркоць народився в Луцьку. У 1945 році він емігрував до США, переконавши американську сторону, що не брав участі в бойових діях, - інформує Волинська правда.

Впродовж останніх 60-ти років жив у Міннесоті.

У часи Другої Світової війни, Каркоць був членом ОУН і одним із засновників Українського легіону самооборони, який був сформований розвідувальним підрозділом СС. Пізніше, у 1945-ому він допоміг нацистській Німеччині сформувати загін СС «Галичина».

Сам Каркоць описав у своїх мемуарах службу в СС «Галичина» і співпрацю з нацистами. Однак, коли його звинуватили в масових розстрілах поляків, почав переконувати, що ніколи не брав до рук зброї і нікого не розстрілював. Втім, його підлеглий Василь Малаженський, який теж служив у СС «Галичина», розповів, що Каркоць віддавав жорстокі накази під час операцій в Польщі.

«У 1944-му він віддав наказ ліквідувати все населення села Хланьов за те, що селяни вбили офіцера СС», - розповів Малажевський.

За словами «товариша по зброї», Каркоць не жалів ні жінок, ні дітей. Крім того, він брав активну участь і командував операціями з придушення повстань у Польщі проти нацистської окупації.

Німецька прокуратура з питань воєнних злочинів почала розслідування проти Каркоця. За словами Томаса Вальтера, який займається розслідуваннями нацистських злочинів, якщо доказів буде достатньо, Німеччина буде просити США передати їх 94-річного командира СС «Галичина» для суду.

До цього часу проти Каркоця не було проведено жодних розслідувань. За словами головного мисливця на нацистів Ізраїлю Єфрама Зурофа, у документах Нацистської Німеччини є докази того, в 1944 році Каркоць отримував заплату від нацистів за свою роботу.

«У США це набагато простіше. Якщо він був командиром нацистського загону, тоді він винен – і нічого думати», – сказав Зуроф.

Попри це Каркоця ще не арештували, а його справа розслідується. Сам колишній командир СС «Галичина» хотів би, щоб його суд проходив у рідній Україні, якщо справа дійде до судового розгляду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Александр Показати IP 15 Червня 2013 21:39
И не просто в Украине, а в родной Галичине. Здесь местные историки и очевидцы докажут, что галицийский нацист был сотрудником НКВД))
Спостерігач Показати IP 15 Червня 2013 21:53
жидве нужно иметь пугало для своих целей. да и немцам нужно найти козла отпущения. Хахлы со своей бесхребетностью и толерантностью идеальные для этой роли.
1 Показати IP 15 Червня 2013 22:15
Якщо ти українець- значить фашист, і нічого думати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus