USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Свині з чумою та отруєна вода, – про катастрофу на ветсанзаводі у Ковелі

20 Квітня 2017 19:57
«Нас труять», «він нам не дає дихати», «це бомба уповільненої дії», «завод смерті», «ганьба Гунчику» - саме так вигукували доведені до відчаю ковельчани, які 19 квітня перекривали міжнародну дорогу на Ягодин, вимагаючи закрити ветсанзавод.

Люди скаржаться не лише на нестерпний сморід, який доноситься з ковельського ветсанзаводу, але і на забруднену воду та вплив на здоров’я волинян. Ковельчани та мешканці навколишній сіл запевняють, що екологічне лихо, яке виникло у Ковелі, спричинило смерті людей від онкозахворювань.

«Діти помирають. Жінка захворіла внаслідок цього на онко», - розповідає ковельчанка поважного віку, яка бере участь в протесті.

Місцеві додають, що після того, як вони встановили блокпост поблизу заводу, мертвеччину, яку звозили ледь не з усієї України, припинили приймати. Та наголошують, незважаючи на те, що потужності підприємства дозволяють переробляти по 3 тонни на день, звозили туди на добу до 30 тонн туш тварин. При чому, здебільшого робили це вночі.

«Мій будинок за 430 метрів від ветсанзаводу. Трупна вода йде за 200 метрів, в колодязі вже також отруєна вода, яку постійно дезинфікують таблетками. Як нам жити? Де нам брати воду? Нас влада не чує», - обурено розповідає інша жінка.

«На Ковель-2 возять питну воду, бо там людям пити нічого. Вода, що там є, – це бомба уповільненої дії. Там багато людей помирає від онкозахворювань. Такого безладу за весь час ще не бачили», - розповідають про наболіле ковельчани.

Як запевняють учасники акції, їх дістали бездіяльність та ігнорування влади, постійні відписки, тож єдиний вихід – вийти на протест. Та додають, що народний депутат Степан Івахів, який би мав лобіювати інтереси людей, що його вибрали, та голова Волинської ОДА Володимир Гунчик - абсолютно байдужі до проблеми людей.

«Гунчик мав би забезпечити вивезення туш тварин з заводу. Нічого не робиться у цьому плані. Люди правильно зробили, що вийшли на протест, бо у них немає іншого виходу», - додає нардеп Ігор Гузь, який разом з ковельчанами брав участь у перекритті траси на «Ягодин». Нардеп розповідає, що ще близько двох тижнів тому разом з громадою Ковеля виступав у Верховній Раді, тоді завод пообіцяли закрити.


Натомість, як заявляють протестувальники, вже місяць як обіцяли з ветсанзаводу вивезти мертвих тварин, але досі ніхто цього не зробив. «Якщо зараз не вивезуть, то коли підніметься температура, буде екологічне лихо не лише в Ковелі».

«Повна ліквідація заводу вирішить ситуацію, яка склалася. За стільки років там забруднена вода не лише поверхнева, а також і підземна. А вона все несе в сусідню Білорусь, через Турію, Прип’ять. А далі - у водосховище поверх Києва. Тобто вся вода, яку бере Київ, вона вся бактеріальна», - розповідає експерт, який свого часу здійснював перевірку на ковельському ветсанзаводі.

Та додає: «Чи є на ветсанзаводі чума? Я, думаю, що є. Туди необхідно привезти міжнародну експертизу, бо нашій зробити перевірку не дадуть. Вони зроблять так, яку команду їм «царь» волинський, тобто Гунчик, дасть. Це той, хто сказав, що ляже у гроб з президентом».

Чоловік розповідає, що туші свиней, які були хворі на чуму, звозили саме на ковельський ветсанзавод. Возять туші, з його слів, і з Тернопільської області. «Самі тернополяни кажуть, що возять в Ковель. Але, аби не підняти скандал, все це приховують та не проводять експертизу», - каже ковельчанин.


Своєю чергою, як запевняє Ковельський міський голова Олег Кіндер, він неодноразово звертався з цією проблемою до голови Волинської ОДА Володимира Гунчика.

«Перше питання – це вивезти відходи. А друге – закрити дане підприємство, щоб воно не працювало. Ковельська міська рада щорічно звертається по два рази до президента, до Верховної Ради, до ОДА, але на сьогодні ми маємо лише відписки», - каже Кіндер. Та зауважує, що саме Володимир Гунчик на рівні держави від імені Волинської області відповідає за ситуацію на ветсанзаводі.

Натомість на самому підприємстві у ситуації екологічної катастрофи не вбачають. Не бентежать працівників і напівзгнилі гори туш тварин, прикриті пір’ям, завезеним сюди, як запевняли учасники протестної акції, зокрема з підприємства «Пан Курчак» нардепа Сергія Мартиняка.

Варто додати, що директор ковельського ветсанзаводу, на якого відкрили кримінальне провадження, перебуває у розшуку, а самим працівникам за декілька місяців заборгували зарплатню.

Читати ще: У мережі з'явилися шокуючі фото та відео з Ковельського ветсанзаводу

Зважаючи на бездіяльність влади, яка має відповідати за вирішення цього лиха, постає питання: чи спроможеться вона нарешті взятися за вирішення цієї проблеми, чи допустить, щоб люди помирали і надалі?!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Нововолинськ Показати IP 20 Квітня 2017 20:48
"підприємства «Пан Курчак» нардепа Сергія Мартиняка". В Нововолинську так само. Вонізм неймовірний за десятки кілометрів. Виникає питання, а може спалити той курчак? Мартиняк викидає відходи де тільки може. Як депутат, то ср*ти може скрізь? Длявас - вєздє?
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 21 Квітня 2017 08:55
Всі вони - Гунчик, Івахів, Мартиняк, Кіндер... - дуже багаті люди, що розжиріли на людській біді. Їм байдуже яку воду п'є населення. Вони не переймаються загрозою епідемії чуми чи онкохвороб. Найголовніше для них - напхати гамана. Такого бардацюги, як при В.Гунчику, на Волині не було ніколи.
Бардак Показати IP 22 Квітня 2017 15:02
Екологічне лихо розвертається страшними темпами біля Ковеля, чиновники тільки роздмухують вогнище, приймають рішення загадити ще з інших сторін за пару км від Ковеля, де діваються гроші на утилізацію?
Длт Показати IP 22 Квітня 2017 15:52
Стадіон локомотив зато беруться реконструювати,за гроші євросоюзу.бо ж комусь знов кармани треба напхати.а на таку фігню як ветсанзавод нащо гроші викидати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus